Un film despre tinereţea lui Nicolae Ceauşescu, realizat de un cineast gălăţean (FOTO)

Un film despre tinereţea lui Nicolae Ceauşescu, realizat de un cineast gălăţean (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vineri, 25 noiembrie 2022, la Cinematograful "Prof. Ioan Manole", din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi, va avea loc, începând de la ora 19,30, o proiecţie-eveniment la care "Viaţa liberă" este partener media, urmată de discuţii cu actorii şi regizorul filmului, a peliculei "Tinereţea unui dictator". Filmul este opera unui cineast gălăţean, fost jurnalist al "Vieţii libere", Andy Lupu, care semnează scenariul şi regia. Printre actori se numără şi un alt gălăţean, îndrăgitul Cristian Gheorghe, un motiv în plus de a vedea filmul, care promite o altă abordare a vieţii dictatorului Nicolae Ceauşescu, aşa cum nu o cunoaştem din cărţile de istorie. 

O co-producție româno-moldovenească, realizată cu sprijin internațional (Germania, Elveția, Danemarca), filmul descrie drumul parcurs și transformarea tânărului Nicolae Ceaușescu dintr-un simplu ucenic în șeful unui regim politic criminal. Pelicula este o ficțiune istorică inspirată din evenimente reale. Scenariul începe cu plecarea lui Nicolae din Scornicești și se încheie cu momentul în care el ajunge numărul unu în partid. Narațiunea este construită din punctul de vedere al comuniștilor, iar perspectiva este una inedită, care înfățișează culisele plămădirii unei mișcări comuniste formate în vremuri tulburi și violente. Este un film care se adresează deopotrivă tinerilor care nu au trăit în timpul comunismului, dar și celor care au experiențe directe cu acea perioadă. 

Andy Lupu este convins că, indiferent de generaţia din care fac parte, spectatorii se vor putea conecta cu pelicula şi nu vor regreta că au venit să o vadă: “Filmul are mai multe niveluri. Avem, desigur, un prim nivel istoric. Apoi, filmul poate fi privit, interpretat, înțeles în alte multe chei. Este și un eseu politic care explică natura interlopă a regimului comunist. Există teme arhetipale ce țin de condiția umană: supraviețuirea, destinul, sacrificiul, dragostea, prietenia. Sunt convins că fiecare spectator va găsi ceva special în această poveste.” Vom reveni cu detalii. 

Citit 1291 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2022 15:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.