Galaţiul respiră doar legat la aparate

Galaţiul respiră doar legat la aparate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* …de aer condiţionat * Temperaturile extreme nu le dau de ales gălăţenilor – oamenii umblă şi la final de vară să îşi cumpere aparate de aer condiţionat * „Mai stau fără AC doar până la salariu!” *

„Am crezut că rezist şi anul acesta, tot timpul am zis că aerul condiţionat pus în casă este mai mult un moft. Ei, mai înţelegeam într-o instituţie, unde sunt mulţi oameni care lucrează într-un spaţiu închis… Dar nu mai dorm noaptea, de o săptămână. Am ajuns să vreau să plec mai repede la serviciu, ca să pot să respir”.

Marieta, secretară, 39 de ani, este decisă să nu încheie săptămâna până nu îşi cumpără aerul condiţionat. Nu o interesează nimic altceva – a aşteptat să ia salariul şi a plecat la vânătoare de AC-uri, prin magazine. Aici – alt coşmar.

Care este bun?!?

„Nu înţeleg care sunt criteriile care departajează aerele condiţionate. Am văzut aer condiţionat de 500 de lei, la care montajul costa 200 lei, şi am văzut şi aere de 1.000 de lei, cu montaj inclus”.

Nedumeririle lui Victor, alt potenţial client, nu se opresc aici: „Dar sunt şi AC-uri de 1.500. Şi unele foarte frumoase, care arată a tablou, care costă 2.000 de lei. Habar nu am ce să aleg, iar odată, când am întrebat într-un supermaket, de ce aş lua un anumit aer aflat la ofertă, mi s-a răspuns ˝Pentru că e bun˝. Păi, aşa ştiam să spun şi eu!”.

Cumpărături la Galaţi - montaj din alt oraş

Nu numai oferta este năucitoare, dar nici „literele mici” cu care vin AC-urile la pachet - adică ponturile! - nu sunt de neglijat: grabiţi să-şi cumpere aer, aer, aer, oamenii trec rapid cu vederea peste faptul că pe etichetă spune că aparatul are kit gratuit pentru montaj, în limita a trei metri.

Evident, şmecheria este că nici un aer nu poate fi montat cu doar trei metri de cablu de evacuare, ceea ce face ca fiecare metru suplimentar să coste. Amănunt pe care este oricum bine să îl punem în discuţie încă de la achiziţionarea aparatului.

„Suntem foarte aglomeraţi, în general pe segmentul de oferte. Ce costă până în 1.000 de lei se vinde foarte bine, şi asigurăm şi montajul. Avem o colaborare cu o firmă care se ocupă de aşa ceva”, explică reprezentantului unuia dintre concernele de electronice şi electrocasnice din oraş.

„Nimeni nu mai aşteaptă o lună până la montaj”

Nici firmele locale nu se plâng de clienţi: „Într-adevăr, este un obiect de sezon, de aceea omul nu se gândeşte din timp să şi-l cumpere. Şi tot de aceea vara este o perioadă aglomerată, în care oamenii vin în ultimul moment, când deja nu mai suportă căldura”.

„Şi atunci îţi spun că se opăresc copiii, că au bătrâni în apartament, că sunt cardiaci şi vor neapărat aer”, spune administratorul Climaserv, din Micro 21.

În opinia specialistului, aerele prea ieftine nu sunt făcute să dureze: „Sunt aparate de o vară. Dacă ai noroc, te ţin un an-doi, dar în general cad şi nu există piese pentru ele, iar o firmă care asigură service-ul nu se bagă să încerce să le repare, că nu are ce să le mai facă”.

„Omul este bine să se orienteze spre firmele consacrate, ca şi spre magazinele de specialitate. În general, cele mai mari probleme apar în supermaketuri, unde vânzătorul are contract cu o firmă de montaj care uneori este din alt oraş, iar perioada până la intrarea în funcţiune a aparatului se lungeşte prea mult”.

„Oricum, nu mai este ca în alte veri – nimeni nu mai aşteaptă acum o lună până la montare, ci maxim şapte-zece zile. Cel mai scurt timp este de trei zile până la montaj, pentru că totuşi există programări”.

1 BTU sau Btu – British Thermal Unit, adică unitatea de energie egală cu 1.055,05585 jouli, sau cantitatea necesară de energie pentru a încălzi aproximativ jumătate de litru de apă aflată la temperatura de 0,556 °C.

Să fie!

Având de ales între aparate de 9.000 şi 12.000 de BTU – cele pentru locuinţe, nu pentru halele industriale, în cel de-al doilea caz existând şi AC-uri cu putere compatibilă cu dimensiunile imobilului -, gălăţenii nu ştiu nici de această dată ce să aleagă, dată fiind diferenţa mică de bani între cele două categorii de aparate.

„Oamenii ne întreabă dacă pot, cu 12.000 de BTU, să răcească două camere, folosind un singur aparat. Încercăm să le explicăm că nu prea are eficienţă, dar ei aleg varianta mai puternică şi gata. Este, fără îndoială, un efect al crizei”, concluzionează şi vânzătorul dintr-un hipermarket gălăţean.

Ştim cu toţii ce bine este să-ţi faci iarna car şi vara sanie. Pentru că la teorie suntem experţi cu toţii. Aşa cum suntem experţi şi la a ne plânge că n-am fost inspiraţi, când târguiam pentru venirea Moşului, să plecăm din magazin şi cu niscaiva mii de BTU, măcar aşa, de controlul temperaturii.

Citit 1737 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.