România în Schengen! ”Starea de incertitudini nu mai poate continua!”

România în Schengen! ”Starea de incertitudini nu mai poate continua!”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, într-o declarație de presă la Guvern, că România va cere vot pentru aderarea la Spațiul Schengen la Consiliul JAI de joi. Starea de incertitudine creată de poziția Austriei nu mai poate continua, a subliniat prim-ministrul, adăugând că nu există o justificare reală pentru respingerea aderării.

„Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de Interne ai statelor membre, continuăm să facem energic şi folosind toate canalele, nivelurile şi instrumentele disponibile, eforturi pentru a obţine rezultatul dorit de România”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la Guvern.

Potrivit premierului, „în acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei”.

„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”.

Premierul susține că datele, inclusiv cele de la Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.

„Practic nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației este sensibilă în multe state membre, dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria, dimpotrivă aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur”, a precizat prim-ministrul.

Ciucă a spus că această evaluare este susținută și de ceilalți parteneri și instituții europene și de celelate state membre.

Citit 1702 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2022 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.