UPDATE - Austria a reușit să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen

UPDATE - Austria a reușit să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat dezamăgită de votul împotriva României și Bulgariei: ”Sunt dezamăgită și cred că împărtășesc această dezamăgire cu România și Bulgaria (...) Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea (...) În acest moment nu suntem uniți și asta ne face slabi”.

În Consiliul JAI, Austria și-a menținut opoziția și a votat împotriva aderării României la Schengen, la fel ca Olanda, care a susținut că este în favoarea primirii României în Schengen, dar se opune intrării Bulgariei, iar votul a fost la pachet.

De altfel, Olanda a explicat acest lucru în minuta ședinței.

Cea de a treia țară - Croația - a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriană.

„Ultimul pas a fost finalizat, prin decizia Consiliului. Acum este confirmat oficial că Croația aderă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023", a anunțat pe Twitter reprezentanța permanentă a Croației pe lângă UE.


România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate.

Vom reveni cu amănunte.


 Situaţia actuală a spaţiului Schengen şi posibila extindere a zonei de liberă circulaţie din Uniunea Europeană prin aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei se află pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de Interne (Consliul JAI) de joi de la Bruxelles.

Aceştia analizează, printre altele, rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni.

Integrarea Croaţiei în spaţiul Schengen pare probabilă, dar rămân obstacole pentru Bulgaria şi România, pe fondul creşterii numărului de migranţi care sosesc pe ruta balcanică.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen, reiternând poziția Austriei din ultimele săptămâni. Această poziție sfidează atât evidențele prezentate de Comisia Europeană privind îndeplinirea de către România și Bulgaria a tuturor cerințelor privind accederea în Spațiul Schengen, inclusiv în ceea ce privește migrația ilegală, cât și demersurile celorlalți parteneri europeni, existând pericolul declanșării unei crize politice de amploare la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unor surse citate de Digi24.ro, în cadrul reuniunii s-a vehiculat ca posibil scenariu pentru obținerea unui compromis, ca România să intre în Spațiul Schengen în luna martie 2023. O altă variantă este aderarea în doi pași: din martie – pentru transportul aerian și din octombrie – pentru transportul terestru.

Negocierile rămân încă foarte aprinse, validarea unui compromis fiind extrem de dificilă.

Obținerea unor date certe privind aderarea la Schengen este vitală pentru România, în caz contrar fiind posibilă o nouă amânare, pe termen greu de definit, a acestei chestiuni.

Citit 2459 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2022 21:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.