UPDATE - Austria a reușit să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen

UPDATE - Austria a reușit să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat dezamăgită de votul împotriva României și Bulgariei: ”Sunt dezamăgită și cred că împărtășesc această dezamăgire cu România și Bulgaria (...) Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea (...) În acest moment nu suntem uniți și asta ne face slabi”.

În Consiliul JAI, Austria și-a menținut opoziția și a votat împotriva aderării României la Schengen, la fel ca Olanda, care a susținut că este în favoarea primirii României în Schengen, dar se opune intrării Bulgariei, iar votul a fost la pachet.

De altfel, Olanda a explicat acest lucru în minuta ședinței.

Cea de a treia țară - Croația - a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriană.

„Ultimul pas a fost finalizat, prin decizia Consiliului. Acum este confirmat oficial că Croația aderă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023", a anunțat pe Twitter reprezentanța permanentă a Croației pe lângă UE.


România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate.

Vom reveni cu amănunte.


 Situaţia actuală a spaţiului Schengen şi posibila extindere a zonei de liberă circulaţie din Uniunea Europeană prin aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei se află pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de Interne (Consliul JAI) de joi de la Bruxelles.

Aceştia analizează, printre altele, rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni.

Integrarea Croaţiei în spaţiul Schengen pare probabilă, dar rămân obstacole pentru Bulgaria şi România, pe fondul creşterii numărului de migranţi care sosesc pe ruta balcanică.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen, reiternând poziția Austriei din ultimele săptămâni. Această poziție sfidează atât evidențele prezentate de Comisia Europeană privind îndeplinirea de către România și Bulgaria a tuturor cerințelor privind accederea în Spațiul Schengen, inclusiv în ceea ce privește migrația ilegală, cât și demersurile celorlalți parteneri europeni, existând pericolul declanșării unei crize politice de amploare la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unor surse citate de Digi24.ro, în cadrul reuniunii s-a vehiculat ca posibil scenariu pentru obținerea unui compromis, ca România să intre în Spațiul Schengen în luna martie 2023. O altă variantă este aderarea în doi pași: din martie – pentru transportul aerian și din octombrie – pentru transportul terestru.

Negocierile rămân încă foarte aprinse, validarea unui compromis fiind extrem de dificilă.

Obținerea unor date certe privind aderarea la Schengen este vitală pentru România, în caz contrar fiind posibilă o nouă amânare, pe termen greu de definit, a acestei chestiuni.

Citit 2316 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2022 21:24

4 comentarii

 • postat de Dax
  Joi, 08 Decembrie 2022 22:14
  89.39.81.***
  Avem o sansa extraordinare sa ne formam propria Uniune in regiune, incluzand Grecia si restul tarilor mici care nu pot intra in UE singure, efectiv formand un conglomerat economic mult mai puternic decat UE poate fi. Ne trebuie doar un lider vizionar care sa se uite un pic mai bine la harta UE si sa vada potentialul regional strategic.
  2
  10
  Raportează
 • postat de comunismul
  Joi, 08 Decembrie 2022 17:33
  5.13.214.***
  pentru ce sa intram in schengen! ce am facut ca sa meritam asta! nu am creat locuri de munca! nu le-am oferit viza celor straini care sa munceasca la noi! etc! si vrem in schengen! pentru ce! sa se duca bulgaria de exemplu! da aia au facut ceva! noi nu! eu zic spun sa mai avem rabdare! o sa vina si randul nostru! dar pana atunci doar rabdare!
  19
  3
  Raportează
 • postat de UE ne-a pus gard, bine că știm
  Joi, 08 Decembrie 2022 17:30
  109.166.131.***
  De pe net adunate, neintrarea în Spațiul Schengen. Fiecare TIR care așteaptă la vamă pentru a trece în Ungaria cu marfă în staționare-așteptare, costă 800-1 000 euro. În fiecare lună România neintrând în Spațiul Schengen, ne costă, pe noi românii, 200 000 000 euro. De 11 ani așteptăm să intrăm în Spațiul Schengen, rezultă că pierdem pe an 200 000 000 euro x 12 luni = 2 400 000 000 euro, aproape 2 miliarde și jumătate milioane euro. În 11 ani de când tot așteptăm să intrăm în Spațiul Schengen, România și implicit românii, au pierdut până azi 26 400 000 000 euro, aproape 26 miliarde și jumătate de euro.
  Ce nu a reușit Putin cu a lui război în Ucraina, a reușit cancelarul Austriei, să ne țină pe noi, România și Bulgaria, în afara intereselor UE, să ne izoleze, ca oile la stână. Măcar știm o treabă, acum știm, trebuie să ne orientăm în politica economică, cu țări din Asia bogate financiar, cum ar fi China cu potențial financiar și-n expansiune economică în lume, așa cum a făcut Grecia și-n agricultură, cu țările arabe bogate în petrol, cu potențial financiar, cel puțin în agricultură. UE este la limită, în urma războiului în Ucraina, avem nevoie de energie ieftină, pentru a crea marfă ieftină, asta cere investiții în energie. Așa cum am așteptat 11 ani să intrăm în Spațiul Schengen, trebuie să mai așteptăm încă 11 ani.....Pe bune ?
  6
  10
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Joi, 08 Decembrie 2022 16:30
  95.76.2.***
  traseul migrantilor ilegali este prin Croatia sau Serbia apoi Slovenia-Ungaria-Austria- Germania...mult prea putin prin Romania.Apoi ,pai daca ei se considera mai europeni decat europenii(Austria) sa respecte nene procedurile si legislatia europeana 100% atunci cand vor sa-si dezvolte afacerile din Romania. Sa-si achite TOATE datoriile catre firmele romanesti si statul roman,sa le fie ridicate licentele de exploatare forestiera acolo unde au "uitat" sa plteasca(sunt ani si ani in urma) sa nu mai fie acceptate nici o firma austriaca la nici o licitatie pentru,de exemplu,tronsoane de autostrazi(si asa le-au facut praf unde au lucrat) si,bomboana de pe tort....daca nu isi respecta termenul de incepere a extragerii gazului din Marea Neagra asa cu stipuleaza contractul.....ridicata licenta imediat,a doua zi. Visez si eu dar parca prea suntem bataia de joc a unor marionete rusesti.Astept punctul de vedere si actiunea UE in privinta Austriei. Si Hitler a fost austriac,nu uitati!
  2
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.