Foamea scoate Galaţiul în stradă

Foamea scoate Galaţiul în stradă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sub norii negri ai toamnei, zecile de sindicalişti nemulţumiţi care au cerut, ieri, în stradă, demisia Guvernului şi a preşedintelui ţării au dat impresia că, pentru Galaţi, ca pentru întreaga Românie, începe o perioadă extrem de grea. Strigătele siderurgiştilor, cadrelor didactice, asistenţilor medicali şi ale pensionarilor au răsunat, ieri, timp de două ore, în faţa Prefecturii Galaţi.

Faptul că cei mai mulţi dintre şoferi care au trecut pe Domnească cu maşinile au susţinut protestul, claxonând puternic, dar şi faptul că până şi trecătorii se opreau, dându-le dreptate protestatarilor demonstrează că nemulţumirea generală este în creştere şi că în această toamnă nu se mai numără bobocii, recoltele sau borcanele cu dulceaţă din cămară. Nu, toamna asta se numără protestele. 

Proiectul pensiilor,  o lege distrugătoare

„Galaţiul şi ţara / Şi-au pierdut răbdarea”, aşa au scandat, ieri, cei aproximativ 150 de sindicalişti nemulţumiţi, în faţa Prefecturii. Vocile lor puternice, feţele obosite de grija zilei de mâine şi pantofii de vară din picioare – deşi afară frigul a venit deja – ar fi fost suficient de grăitoare pentru problemele pe care le au. Cu toate acestea, nemulţumirile lor au prins glas prin vocea vicepreşedintelui FSS Metarom, Nicolae Coman, dar şi a preşedintelui Cartel Alfa, Romică Gârneaţă.

„FSS Metarom reprezintă la nivel naţional circa 35.000 de salariaţi din industria metalurgică. Aceşti salariaţi sunt condamnaţi să mai muncească 5 ani şi probabil că vor avea şi pensia diminuată. În perspectiva acestei nenorociri, încercăm acum, în al 13-lea ceas, să-i conştientizăm pe reprezentanţii puterii să ia măsuri care să compenseze într-un fel această nedreptate. Adică, cerem ca pensionarea pentru cei care lucrează în condiţii grele să  rămână la 50 de ani şi cei care au lucrat până în 2001 în grupa I de muncă să fie trecuţi la condiţii speciale”, a declarat Nicolae Coman.

Alături de el, Romică Gârneaţă, liderul local al Cartel Alfa, a vorbit şi despre celelalte nemulţumiri ale protestatarilor: „Protestul de astăzi este iniţiat de FSS Metarom pentru proiectul legii pensiilor, o lege distrugătoare. La Galaţi, toţi bugetarii se alătură acestui protest, venind şi cu alte revendicări specifice, precum legea sistemului unic de salarizare. Vor veni vremuri în care vom  pleca acasă cu salarii de patru-cinci sute de lei. Vă anunţăm că la Galaţi a început sezonul protestelor”.

„Acesta e genocid curat!”

Virgil Filip, angajat în Combinat din 1999, ne-a spus: „Iau în jur de 12 milioane de lei pe lună… am copii, vine şcoala, cum să ne descurcăm şi cu ratele la bănci? Cu ce creştem copiii, ce mai mâncăm, cum plătim facturile? Guvernanţilor nu le pasă deloc de noi, numai de ei… acum, cu legea pensiilor o să ieşim la pensie cu picioarele înainte! De aia am ieşit la protest: foamea ne-a scos în stradă!”.

Un alt siderurgist completează: „Ăsta este genocid curat, păi un om care a muncit la furnale, cum să iasă la 60 de ani? El la 50 deja este terminat! Acum am înţeles că vor să ne ia şi grupele, Dumnezeu ştie ce vom face!”.

Lidia Antoniu, vicepreşedinte SIP Galaţi, ne-a spus motivul pentru care şi angajaţii din învăţământ au ieşit în stradă: „Prin Legea unică a salarizării, cei care au salarii mici pierd bani, iar cei cu salarii mari, nu! Vrem să fie o lege pentru toţi, căci, dacă este criză, să fie criză pentru toţi!”.

Şi reprezentanţii sistemului sanitar au strigat „Jos Guvernul!”. Nela Râpan, asistentă la radiologie, la Spitalul Judeţean Galaţi, explică de ce: „Efectiv îşi bat joc de noi. Plec acasă cu 9,4 milioane de lei vechi şi lucrez de 5 ani acolo. Afară, un astfel de post se plăteşte cu minim 1.500 de euro, te face să pleci afară… Aici nu mai avem feşe, seringi, e la pământ!”.

Lângă muncitori se aflau şi pensionarii gălăţeni, membri a două asociaţii de pensionari. „Este vorba despre Legea pensiilor, nu e normal să se iasă la pensie la 65 de ani! Ar trebui să mergem toţi la Bucureşti, să îi dăm jos pe guvernanţi de acolo!”, a spus Cristea Toader, preşedintele Europensionarilor din Galaţi.

„Noi nu vrem decât să fim respectaţi şi să primim drepturile noastre legale. Ne doare sufletul de cei care muncesc acum, pentru că vor ajunge ca noi!”, a declarat şi Constantin Ciucă, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din România – 2007, filiala Galaţi.

Citit 1756 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.