UE a aprobat, definitiv, interzicerea vânzării de automobile cu motoare pe combustie din 2035

UE a aprobat, definitiv, interzicerea vânzării de automobile cu motoare pe combustie din 2035
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, un text legislativ care va pune capăt vânzării de autoturisme noi echipate cu motoare cu ardere internă din 2035, după ce Germania a obţinut o scutire pentru autoturismele care utilizează combustibili sintetici, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Textul validat va obliga ca autoturismele noi să nu mai emită dioxid de carbon (CO2) începând de la mijlocul deceniului următor, ceea ce înseamnă, practic, o interdicţie a comercializării de automobile care funcţionează pe bază de benzină şi motorină, precum şi a celor hibride, în beneficiul automobilelor complet electrice.

Potrivit AFP, în rândul celor 27 de state membre, doar Polonia a votat împotriva acestei legi. Italia, România şi Bulgaria s-au abţinut cu prilejul votului din rândul miniştrilor europeni ai Energiei reuniţi la Bruxelles.

Anterior, ambasadorii din cele 27 de state membre UE s-au pus de acord pentru a proceda la o adoptare formală în cursul zilei de marţi, ultima etapă a unui lung proces legislativ.

Propunerea de a revizui standardele privind emisiile de CO2 ale autoturismelor şi utilitarelor face parte din pachetul "Fit for 55". Prezentat de Comisia Europeană la data de 14 iulie 2021, acest pachet va permite UE să îşi reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 la sută, până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, şi să ajungă la neutralitate climatică în 2050.

După luni de negocieri, Parlamentul European, Executivul comunitar şi statele membre UE au convenit anul trecut ca termen limită anul 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon. Aceste reglementări vor face imposibilă vânzarea de maşini noi cu motoare pe combustie după 2035. Dar, luna trecută, principala politică a blocului comunitar destinată să accelereze tranziţia Europei la vehiculele electrice a fost pusă pe pauză, după ce Germania şi-a exprimat, în ultimul moment, opoziţia faţă de această iniţiativă. Berlinul a dorit ca vânzările de maşini noi cu motoare pe combustie să fie permise şi după 2035, dacă utilizează combustibili sintetici.

Sâmbătă, Comisia Europeană şi Germania au anunţat că au ajuns la un acord în disputa cu privire la interzicerea vânzării de noi autoturisme echipate cu motoare cu ardere internă. Conform acestui acord, vehiculele echipate cu motoare pe combustie vor putea fi înmatriculate şi după 2035, dacă utilizează exclusiv carburanţi neutri din punct de vedere a emisiilor de CO2, a precizat ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.

Citit 1379 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2023 10:01

6 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 29 Martie 2023 21:17
  5.13.195.***
  Unii retarzi de acolo, ca si aici habar nu au ce voteaza si impactul! Au caldurica asigurata n-au ardeii grasi la 4E kg.. la o mizerie de salariu de 4..550E... Daca stai in chirie, trebuie sa-ti vinzi organele dupa si rinichiul pe loc!

  Au mai votat ca trebuie sa renuntam la Smart-TV-uri de peste 50W... consuma si distrugem planeta! Armata unchiului SAM polueaza peste 33% din planeta! Construirea unei baterii cu Li-Ion Smart... polueaza cu 40% mai mult decat o masina CLASICA a demonstrat consortiul VW!!!
  Mai mult.... ai nr limitat de incarcari. DE CE NU SE FOLOSESTE HIDROGENUL EXTRA DIN APA!

  AAA CRAPA familiile bogate si araBOII! Normal.. mai luam un model italian... i-l dam la feline dupa ce ne plictism... mai transam un ziarist incomod... cu gentile de bani date de SAM sa inchida ochii toti! Ce usor e sa fii mai DIAVOL ca DIAVOLUL... exact aia care strica ca-s mai cresdinciosi decat TOTI!

  Intr-o societate bolnava, doar cei nebuni sunt sanatosi - Akira Kurosawa
  4
  5
  Raportează
 • postat de V-om trăi și v-om Vedea
  Miercuri, 29 Martie 2023 09:49
  5.13.149.***
  Pina în 35 se rupe samaru și crapă măgarul asa ca să ne vedem de viata noastră și de tara noastră România.. Doamne ocrotește România.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Ivan
  Miercuri, 29 Martie 2023 07:29
  82.79.117.***
  Ce vor face institutiile de stat, administratiile locale, agentiile si BOR, de unde vor mai lua BMW-uri, Audi-uri cu motoare de la 2L in sus? De abia astept sa vad armata, politia, serviciile, pompierii, ambulantele - cu masini electrice sau poate trotinete electrice....
  4
  14
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 29 Martie 2023 06:53
  86.124.201.***
  Va fi rau!Simt ca ma intorc in comunism!Se interzic foarte multe care de fapt inseamna la sfirsit scaderea calitatii vietii!De ce am accepta ca mieii la taiere aceasta situatie?
  6
  10
  Raportează
 • postat de Tom
  Miercuri, 29 Martie 2023 03:37
  5.13.233.***
  Sa te prinda viscolul in plin camp intr-o masina electrica sa vedem cat tine bateriile
  3
  15
  Raportează
 • postat de Vasile
  Marți, 28 Martie 2023 21:11
  83.128.193.***
  E bine. Greta Trotineta poate sarbatori victoria cu o prajiturica, vegana, evident. Sper doar sa nu se baloneze caci ne-au invatat cei de la usr, cunoscatori in toate, ca flatulenta accentueaza si ea efectul de sera.
  3
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.