Primăria, obligată să reia toate concursurile de angajare din ultimii trei ani. Decizia Curții de Conturi
Foto: Anca Melinte

Primăria, obligată să reia toate concursurile de angajare din ultimii trei ani. Decizia Curții de Conturi
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Ultimul raport al Camerei de Conturi Galați - structură a Curții de Conturi a României - a provocat isterie în birourile Primăriei Galați. Auditorii au verificat modul în care s-au organizat și desfășurat concursurile de angajare în administrația locală și au descoperit numeroase nereguli. Cea mai gravă este nerespectarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați. Astfel, prin decizia Camerei de Conturi, Primăriei i se impune să reia toate concursurile de recrutare din ultimii trei ani. Ocupanții zecilor de posturi, inclusiv de conducere, din Primărie și din subordinea ei își pot continua activitatea și se pot înscrie la concursuri, dar, pe toată această perioadă, vor fi considerați voluntari în funcțiile respective şi nu vor fi plătiţi.

Șoc și groază la ultimul etaj al Primăriei Galați, acolo unde își au birourile primarul, viceprimarii, city managerul și biroul de presă! Șocul și groaza au fost provocate de cea mai recentă decizie a Camerei de Conturi, emisă în urma unui audit. Controlul a vizat modul în care au fost organizate și s-au desfășurat concursurile de recrutare pentru ocuparea funcțiilor publice și contractuale din aparatul de specialitate al primarului Ionuț Pucheanu, dar și din cadrul instituțiilor subordonate. Concret, în raportul pe care l-au întocmit, auditorii au ajuns la concluzia că Primăria nu a respectat întocmai principiul egalității de șanse între femei și bărbați. Ba chiar au mers mai departe și au acuzat tendințe misogine în modul de selecție a dosarelor de concurs, de formularea subiectelor și mai ales în sistemul de punctare a candidaților, atât la proba scrisă, cât mai ales la interviu.

Bărbații, mereu favoriți...

În plus, auditorii au arătat că, în marea majoritate a recrutărilor, favoriți pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere au fost bărbații! Și i-au nominalizat, negru pe alb, pe directorul Poliției Locale, Marius Dobrea, și pe arhitectul-șef al municipiului Galați, Cristian Salmen.

Mai grav, în cazul șefului Poliției Locale, auditorii au reținut faptul că, încă dinainte de anunțarea organizării concursului, numele lui Marius Dobrea era vehiculat de presa locală ca viitor ocupant al acestei funcții. Nu au neglijat nici un alt aspect scos în evidență de ziarul nostru, și anume secretomania manifestată de municipalitate: refuzul de a dezvălui numele persoanei care fusese singurul candidat admis și susținuse cu succes toate probele. Camera de Conturi a reținut că Primăria municipiului Galaţi invocă și aplică abuziv normele legislative privind protecţia datelor cu caracter personal!

Auditorii au mers chiar mai departe și au discutat cu câteva dintre candidatele respinse la concursuri, iar acestea li s-au confesat că nu s-au simțit tratate la fel ca adversarii lor bărbați. Că au fost punctate în funcție de vestimentație și pantofi, ba chiar și pentru machiaj și manichiură ori pentru absența lor. Toate acestea sunt consemnate în raportul de control.

În urma lui, Camera de Conturi a emis o decizie cu o serie întreagă de măsuri pe care Primăria trebuie să le ducă la îndeplinire până la finele acestui an.

Măsurile impuse de auditori

Prima dintre ele este să întocmească un calendar cu toate concursurile de angajare pe care le-a organizat în perioada martie 2020 - martie 2023. Pentru că pe toate va trebui să le reia! Sunt zeci de funcții publice și de posturi contractuale pentru care se vor face noi recrutări. Până la definitivarea concursurilor, ocupanții posturilor sunt considerați, de drept, suspendați în funcții. Pentru ca administrația locală să nu ajungă în incapacitate de a funcționa, auditorii au fost de acord ca aceștia să activeze, totuși, ca voluntari. Firește, dacă acceptă să nu fie plătiți pentru orele prestate.

Ce spune primarul

"Eu nu sunt misogin! Nu mă poate acuza nimeni că am ceva cu doamnele. Poate sunt eu mai glumeț și mă ia gura pe dinainte, dar asta e altceva! Posturi importante din Primărie sunt ocupate de doamne. Directorul executiv al Direcției Buget Finanțe din cadrul Primăriei este doamna Rodica Câmpeanu! Avem femei în posturi-cheie la investiții și la achiziții publice. Vom ataca în contencios decizia Curții de Conturi și vom dovedi în instanță că toate concursurile de angajare s-au desfășurat corect, cu respectarea prevederilor legale", ne-a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Citiţi amănunte AICI.

Citit 8668 ori Ultima modificare Marți, 04 Aprilie 2023 09:44

9 comentarii

  • postat de Gigel
    Duminică, 02 Aprilie 2023 10:33
    82.78.48.***
    Ooops, ce facusi Bobita? Acum se vad toate aranjamentele social-democratilor pentru asi consolida masa de manevra electorala. Ca si doamnele sunt bune la impartit pliante, este adevarat, dar nu se pot cocota pe stalpi pentru a pune bannere cu mai-marii administratiei locale...
    0
    0
  • postat de Trandafirul Galben
    Duminică, 02 Aprilie 2023 01:35
    5.13.211.***
    Citind mai atent articolul,am părerea că Primarul a făcut o greșeală monumentală,când a spus că atacă în contencios această decizie.
    De ce s-ar opune acestei investigații???
    Din contră,ar dovedi că totul a fost corect și că nu s-a intrat pe cumetrie șau șpagă.
    DOMNULE PRIMAR,V-AM RESPECTAT ȘI VĂ RESPECT ÎN CONTINUARE,DAR VĂ ROG SĂ VĂ RETRAGEȚI AFIRMAȚIA CU INTENȚIA MAI SUS MENȚIONATĂ!
    Chiar nu puteți să faceți asta!Este ca și cum ne spuneți clar și răspicat,tuturor cetățenilor acestui oraș,că vă opuneți unei eventuale demascări în ce privește angajările din Primărie,mă rog,unele...
    Cel puțin la Poliția Locală este cât se poate de clar!
    Vă rog,nu le dați idei celor de la DNA...
    0
    0
  • postat de George1000
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 12:11
    109.166.132.***
    Da, acesta este articolul de păcăleala. Dacă ați fi dat un amarat de click ați fi văzut.
    0
    0
  • postat de jeo.
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 11:01
    89.39.81.***
    N-aaareee cum.Nu cred.Nu e posibil.Toti sunt rude.
    0
    0
  • postat de Trandafirul Galben
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 10:11
    5.13.211.***
    În sfârșit!
    Pare să se miște ceva și salut acestă decizie,în calitate de cetățean al acestui oraș!
    Una din veștile bune este și nominalizarea șefului Poliției Locale,unde știu mulți gălățeni?dar le este frică să vorbească.
    Este extrem de multă corupție și risipă financiară sub conducerea acestui om.
    Sper ca redactorii "Viața Liberă" să se focuseze pe evoluția acestei investigați și le mulțumesc anticipat.
    0
    0
  • postat de Vecinu
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 09:08
    82.79.152.***
    Ce rol are acel City manager, primarul este o momâie? La Constanța acest City manager și-a dat demisia.
    0
    0
  • postat de Nu-i păcăleală ?
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 07:31
    109.166.130.***
    Articolul este de 1 Aprilie, să fie păcăleală ?
    0
    0
  • postat de Ionut
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 06:45
    86.124.202.***
    1 aprilie..... Din pacate
    0
    0
  • postat de Tom
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 03:38
    5.13.233.***
    Daca o dovediti in instanta o faceti pe banii d-tra nu pe ai contribuabililor ce platescv taxe si impozite ca sa va judecati in instanta.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.