Pompierii – eroii de lângă noi

Pompierii – eroii de lângă noi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Colonelul Vasile Balaban: „Cea mai mare victorie din 2010? Nu am lăsat apa să treacă, la Şendreni!” *

·    2010 – 162 de ani de existenţă pentru pompieri.

·    2010 – de la comanda ISU a plecat generalul Zaharia şi a venit colonelul Balaban.

·    2010 – anul dezastrelor, fie iarnă sau vară. Înfruntând urgiile indiferent de cât de obosiţi ar fi fost, pompierii au continuat să deszăpezească drumuri sau să încarce, cu mâinile zdrelite, saci după saci, cu nisip.

·    Azi, 13 Septembrie 2010 – La mulţi ani şi să ne trăiţi cu bine, salvatori!

Reporter: A fost primul an la comanda ISU Galaţi.

Colonelul Vasile Balaban: Da, şi a fost un an greu, dar un an formidabil. Pompierii şi-au făcut treaba, indiferent de provocare, indiferent de anotimp, indiferent de greutăţile apărute.

Reporter: O reuşită memorabilă în 2010?

Colonelul Vasile Balaban (zâmbeşte): …absolut. Nu am lăsat apa să treacă, la Şendreni. Ar fi fost un dezastru. Dar am înălţat cel mai mare dig din ţară, la inundaţiile din vară, băieţii au muncit fantastic. Şi i-am văzut şi pe oameni că ne sunt alături – oamenii simpli, care au gătit pentru pompieri, care le-au dat băieţilor o cană cu apă.

Reporter: Cu ce rămâne ISU Galaţi după intervenţiile din acest an?

Colonelul Vasile Balaban: Chiar astăzi vor fi decoraţi cei doi pompieri pe care ISU Galaţi i-a trimis cu ajutoare pentru sinistraţii din Republica Moldova, când vecinii noştri au fost ei, la rândul lor, afectaţi de inundaţii. Iar luni, 13 Septembrie, de Ziua Pompierului, la Ministerul de Interne, întreaga unitate din Galaţi va fi citată pe ordinea de zi a Inspectoratului General pentru Situaţiile de Urgenţă.

* Istoric *

Pe 13 septembrie, eroii ostaşii pompieri de sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, au luptat cu trupele otomane în Dealul Spirii. 100 de pompieri mureau atunci pentru ţară, iar Hotărârea Consiliului de Miniştri din 1959 declara 13 Septembrie Ziua Pompierilor, în semn de profundă recunoştinţă faţă de glorioasele fapte de arme ale cavalerilor focului.

* Calendar de dezastre *

Sunt asociaţi cu salvarea vieţilor, indiferent de condiţii: au scos la liman Trenul Zăpezii, în februarie, şi 400 de gălăţeni s-au putut întoarce la familiile lor, după ore în şir petrecute în frig, în mijlocul câmpului.

Au urmat apoi lunile de groază, iunie şi iulie, când, în loc să plece în concedii, pompierii gălăţeni ridicau zi şi noapte cel mai lung  dig de întărire din ţară – 4,5 kilometri de sudoare, mâini arse şi efort eroic.

Au trăit însă şi extazul de a fi aplaudaţi spontan de gălăţenii prezenţi la faţa locului, când, surprinşi în Port, la dig, de o alarmă de incendiu, băieţii au aruncat lopeţile şi au sărit în autospeciale, urmând să lupte de data aceasta nu cu apele, ci cu focul.

Alături an după an, zi după zi de salvatorii Galaţiului, relatându-le faptele, „Viaţa liberă” ştie că în spatele cuvintelor mari, a gloriei şi eroismului, sunt oameni. La mulţi ani, pompieri, Galaţiul vă mulţumeşte!

Citit 2468 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.