UPDATE. Adrenalină şi aventură în parcul de lângă Plaja „Dunărea” (FOTO)
Foto: Anca Melinte

UPDATE. Adrenalină şi aventură în parcul de lângă Plaja „Dunărea” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

S-a dat startul la distracţie în parcul de aventură de lângă Plaja "Dunărea". Adolescenţii şi copiii au testat, încă de vineri dimineaţă, toboganul cu colace, traseele downhill pentru biciclete - cu două grade de dificultate diferite, traseul pumptrack şi circuitul motric, amenajate prin regenerarea urbană a unei epave industriale - fosta Uzină de Apă Nr. 1

"După mai bine de doi ani şi patru milioane de euro investiţi în mare parte din fonduri europene, suntem în postura de a inaugura parcul de aventură din municipiul Galaţi. Nu numai copiii, ci şi adulţii sunt bineveniţi, alături de ei, să se distreze aici. Avem o pistă de tubing, trasee de downhill şi un circuit motric. Sper din tot sufletul ca această investiţie să aducă o pată de culoare în viaţa copiilor noştri, dar, în acelaşi timp, îmi doresc ca aceia care vor veni să şi păstreze această investiție", a declarat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, la inaugurarea parcului de aventură.

Conform autorităţilor, noul parc de aventură, situat lângă Plaja "Dunărea", a fost amenajat pe un teren abandonat de 15.600 de metri pătraţi, unde a funcționat până în 2011 Uzină de Apă Nr. 1.

Facilităţile parcului

Principala atracţie o reprezintă toboganul cu lungimea de 96 de metri, cu colace, acesta fiind singurul echipament pentru care se plăteşte o taxă de 3 lei/tură.

Bicicliştii au la dispoziţie două trasee downhill, cu o lungime de peste 100 de metri și o pantă de 14 la sută, având grade de dificultate diferite.

Mai există un pumptrack pentru sporturi cu role şi roţi nemotorizate, de 179 de metri lungime, dar şi un circuit motric de 110 metri lungime. Acesta este un circuit de tip activitate fizică medie și intensă, cu funcții de echilibristică, balansare, cățărare, coordonare, sport și joacă; traseul este compus din 18 stații dispuse pe o diferență de 7 metri în elevație și include: podețe, balansoare, obstacole, bârne de balans, echipamente cu sfori, pietre de cățărare, platforme cu bare, plăci de sărit, circuit de bușteni.

Accesul la traseele downhill și tobogan se realizează cu ajutorul unei benzi rulante.

Mai există două staţii pentru încărcare inductivă şi cu fir, dispozitive de tip smart, dotate cu kit de reparare biciclete şi compresor de aer, un amfiteatru, un grup sanitar şi o zonă de relaxare, picnic şi socializare cu mese şi bănci.

Parcul dispune de rețele pentru utilități, mobilier urban, bănci smart, sisteme de supraveghere video și wi-fi.

Potrivit autorităţilor, anul viitor va fi disponibil şi labirintul verde de 220 de metri pătraţi, unde vegetaţia trebuie să crească.

Deocamdată, puştii care au testat atracţiile parcului s-au arătat încântaţi de viteza cu care se coboară pe tobogan. Cea mai mică dintre temerarii care s-au aventurat pe traseul motric avea doar patru ani.

Proiect european

Reamintim că acesta este primul proiect de regenerare urbană a unei zone industriale dezafectate - Uzina de Apă Nr. 1. Valoarea totală a proiectului cu fonduri europene este de 19.330.158 de lei, din care contribuția de la bugetul local este de 447.665 de lei.

Cu o istorie care începe la 1872, Uzina de Apă nr. 1 din Galaţi a fost prima din România care a furnizat populaţiei apă filtrată în sistem centralizat. Oprită în 2011, după 136 de ani de funcţionare, Uzina ocupa o suprafaţă generoasă de teren - 47.160 de metri pătraţi, din care 21.652 mp suprafaţă construită, cu amplă deschidere spre Dunăre şi Grădina Botanică, aproape de zona de promenadă a Falezei.

Proiectul de regenerare urbană cu fonduri europene a vizat un prim lot din întreaga zonă dezafectată. Dovadă stau construcţiile jerpelite care aşteaptă etapa viitoare a regenerării urbane.

Program de acces şi transport

Autorităţile îşi doresc ca parcul să fie deschis şi în sezonul rece. Accesul general în parc este de luni până duminică, de la ora 8,00 la 21,00. Accesul la banda rulantă, pe traseele downhill pentru biciclete şi pe toboganul cu colace este de luni până duminică, în intervalele orare 9,00 -13,00 şi 16,00 - 20,00.

În ceea ce priveşte transportul, în tot timpul anului este operațional Traseul 16 Țiglina - Trecere Bac. În cursul sezonului de vară sunt operaționale şi cele două trasee estivale, 32 și 33, care fac legătura cu Plaja "Dunărea". Traseul 32 (Micro 19 - str. Oțelarilor - str. Brăilei - str. Cloșca - Plaja "Dunărea" și retur) va fi asigurat cu două autobuze, cu o frecvență de 20 de minute. Primele plecări din Micro 19 vor fi la orele 7,30 și 7,50, iar ultimele plecări de la Plaja "Dunărea", la orele 19,50 și 20,30. Traseul 33 (Țiglina II - str. Brăilei - Inelul de Rocadă - str. Brăilei - str. Saturn - str. Cloșca - Plaja "Dunărea" și retur) va fi asigurat cu un autobuz cu frecvența de 20 de minute. Primele plecări din Țiglina II vor fi la orele 7,30 și 7,50, iar ultimele plecări de la Plaja "Dunărea" la orele 20,00 și 20,20.


S-a dat startul la distracţie în parcul de aventură de lângă Plaja „Dunărea”. Adolescenţii şi copiii au testat toboganul cu colace, traseele downhill pentru biciclete – cu două grade de dificultate diferite, traseul pumptrack şi circuitul motric amenajate prin regenerarea urbană a unei epave industriale – fosta Uzină de Apă nr. 1.

Puştii s-au arătat încântaţi de viteza cu care se coboară pe tobogan. Iar pe traseul motric, cea mai mică dintre temerarii care s-au aventurat avea doar patru ani.

Conform datelor oficiale, circuitul traseului motric este de tip activitate fizică medie și intensă, cu funcții de echilibristică, cățărare, balansare, coordonare, sport și joacă. Traseul include: podețe, balansoare, obstacole, bârne de balans, echipamente cu sfori, platforme cu bare, plăci de sărit, circuit de bușteni.

Accesul la traseele downhill și tobogan se realizează cu ajutorul unei benzi rulante.

Accesul general în parc este de luni până duminică de la ora 8,00 la 21,00. Accesul la banda rulantă, pe traseele downhill pentru biciclete şi pe tobogan cu colace este de luni duminică în intervalele orare 9,00 -13,00 şi 16,00 – 20,00.

Reamintim că acesta este primul proiect de regenerare urbană a unei zone industriale dezafectate – Uzina de Apă nr. 1. Cu o istorie care începe la 1872, Uzina de Apă nr. 1 din Galaţi – prima din România care a furnizat populaţiei apă filtrată în sistem centralizat. Oprită în 2011, după 136 de ani de funcţionare, Uzina ocupa o suprafaţă generoasă de teren – 47.160 de metri pătraţi, din care 21.652 mp suprafaţă construită, cu amplă deschidere spre Dunăre şi Grădina Botanică, aproape de zona de promenadă a Falezei. Proiectul de regenerare urbană cu fonduri europene a vizat un prim lot, în suprafaţă de 15.600 de metri pătraţi, care a devenit parc de aventură.

Vom reveni cu informaţii.

Citit 8070 ori Ultima modificare Luni, 17 Iulie 2023 04:57

2 comentarii

  • postat de Sandu
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 18:22
    86.124.202.***
    3 lulele, 3 surcele. Un pom n-ati pus si voi acolo... Costa nu-i asa?
    0
    0
  • postat de Enăchiță VăcărESCU
    Vineri, 14 Iulie 2023 18:58
    109.166.129.***
    Și totul la numai 4 milioane de euro...incredibil...nu pierdeți ocazia
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.