Șoc în industria navală! Damen reziliază acordul cu statul român privind șantierul de la Mangalia

Șoc în industria navală! Damen reziliază acordul cu statul român privind șantierul de la Mangalia
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Grupul Damen a anunțat că reziliază acordul de asociere cu statul român privind șantierul naval de la Mangalia, ca urmare a faptului că, prin adoptarea Legii nr. 187/2023 (de modificare a OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice – n.r.), a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

”În urma unei colaborări deja dificile și aflându-se acum în fața faptului implinit de a nu mai avea controlul operational in santierul din Mangalia, Damen se confruntă astfel nu doar cu o încălcare a contractului, ci și cu încălcarea relației de încredere din partea statului român.

În acest sens, după o notificare anterioară de încălcare a contractului prin care Damen și-a exprimat pentru ultima dată disponibilitatea de a găsi o posibilitate pentru continuarea asocierii, la care nu s-a oferit nicio soluție de către partea română, Damen nu a avut altă opțiune decât să emită  notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu partenerul român”, se arată în comunicatul de presă transmis de Grupul Damen.

În 2018, Damen a decis să investească în Mangalia și a acceptat să transfere părții române 2 la sută din acțiunile companiei care operează Șantierul Mangalia (permițând statului român să devină acționar majoritar în această companie, cu 51 la sută), în schimbul primirii și păstrării controlului operațional și managerial al șantierului naval.

”Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanțare, know-how, resurse specializate, precum și clienți și contracte în vederea transformării șantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piața europeană. Acest lucru a fost posibil ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 73/2018, care a modificat OUG 109/2011, pentru guvernanța corporativă a companiilor de stat.

În momentul de față, prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea dintre statul român și Damen în ceea ce privește Șantierul Mangalia. Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condițiile oferite, agreate și garantate în favoarea Damen de către statul român și structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în șantierul din Mangalia.

În plus, acest fapt vine după mai bine de 3 ani de alte blocaje în procesul decizional, niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanțare din partea partenerului român”, mai arată reprezentanții Grupului Damen.

Compania precizează că a încercat în mod repetat să prevină orice impact negativ asupra șantierului naval, a forței de muncă și a clienților.

”De exemplu, am informat pe larg autoritățile române și entitățile relevante cu privire la impactul noii legi asupra acestui parteneriat, chiar înainte de adoptare și am solicitat acțiuni imediate pentru a-l preveni. Damen a insistat pentru un dialog autentic și pentru o soluție rapidă, care să fie implementată înainte de intrarea în vigoare a legii, pentru a minimiza orice întrerupere a activității șantierului naval și pentru a rezolva situația actuală dificilă. Acest lucru nu s-a întâmplat”, arată Damen.

În urma acestei evoluții a situației Damen a luat decizia de rezilere a acordului de asociere încheiat în 2018 cu partenerul român.

”Făcând acest pas, prevăzut în cadrul contractual al asocierii, Damen, în calitate de investitor străin, își protejează drepturile, investițiile, clienții și proiectele de la șantierul din Mangalia”, se mai arată în comunicatul de presă.

Nu în ultimul rând, se face și precizarea că ”decizia privind șantierul naval de la Mangalia nu afectează în niciun fel Șantierul Damen Galați, la care Grupul Damen este acționar majoritar”.

Citit 6193 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2023 06:01

13 comentarii

  • postat de Tot sclav și plantatie
    Duminică, 06 August 2023 02:21
    5.13.207.***
    La fel ca și în cazul multinaționalelor, americanilor din petrol, distribuitorilor de energie și gaz italieni, Fordului, anumite bănci,... toți retrași brusc la nici 1 an de când a început războiul, acum și ăștia! Nu războiul din Ucraina, ci războiul! Ismail și Odesa... , se pare ca miroase a rus!
    0
    0
  • postat de Damen Workforce
    Sâmbătă, 05 August 2023 07:46
    194.34.105.***
    poate Damen , ne spune ceva si de firma căpușă strict olandeza , condusa cândva de Florin Spătaru , si care recrutează oameni din șantier , in interes propriu !!
    Cate golanii au făcut ăștia in șantier !!
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 05 August 2023 01:10
    5.13.200.***
    Am lucrat cu Olandezii apr. un an. Sunt un popor ce-au detinut sclavi! Daca ghestatrul rumenit imi da o pensie SPECIALA... ii fac praf pe astia!
    Trb sa fii pragmatic, NEBUN... si cu date completele! Daca esti AMATOR ca statul roman de kakat... ESTI MANCAT! Mihai A. ma stie. Astept oferte1 luna max
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 04 August 2023 23:58
    5.13.200.***
    Cine ar vrea sa munceasca in Damen pe 500E, cand spaga este 500E sa INTRI!??? In Vest... banii astia ii primesti in 5 zile lucratoare, si cu casa si utilitatile PLATITE! Despre ce vorbim??? Ai si autostrazi... sistem medical...
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Vineri, 04 August 2023 22:36
    89.137.229.***
    Raman uimit...romanul nu mai vrea de munca. Vrea sa taie frunza la caini si sa mai ia si bani. Damen ne lasa pe cap cu Mangalia.Știu bine de ce fac asta. Ciolacu, readuce comunismul in tara. Se vede cu ce ura actioneaza impotriva sectorului privat. Nu le mai ajung averile,vor mai mult si mai mult!
    0
    0
  • postat de Cosmin
    Vineri, 04 August 2023 18:52
    5.13.207.***
    Iar cenzurezi comentariile, treci aici numai ce îți convine ție? Mai ai pretenția de a te autointitula jurnalist imparțial ?
    Ți se vede "profesionalismul" în evaluările cititorilor.
    Anterior făcusem un comentariu referitor la bibliotecara de la PSD Călărași pusă de partid să conducă acest șantier
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 04 August 2023 18:18
    92.85.145.***
    schengen sau neprieteni un singur lucru rezulta de aici si anume ca o sa dispara vreo 2.000 de locuri de munca. Va rog sa va amintiti ca Damen a intervenit atunci cand era foarte aproape sa se inchida Santierul de la Mangalia. Acum cu o conducere 100% de stat nu ii vad prea bine pe salariati
    0
    0
  • postat de Ilie Palarie....
    Vineri, 04 August 2023 18:13
    45.56.196.***
    Damen a fost odată mare.
    Când era condusa de Kommer Damen !
    Acum este in cădere libera si nu va mai fi ceea ce a fost , niciodată !!
    Amin !
    0
    0
  • postat de Asocierea Damen-Statul Roman...s-au intalnit hotul cu prostul :
    Vineri, 04 August 2023 17:59
    78.31.205.***
    unde sunt navele de croaziera , navele de mari dimensiuni , structuri metalice offshore pe care Damen la-a promis ca le va construi la Mangalia ???
    unde sunt cei 3000 de oameni , pe care Damen a promis ca ii va angaja la Mangalia ?!.
    Cat despre soarta Șantierului Naval Galați...dezastru !
    0
    0
  • postat de Cosmin
    Vineri, 04 August 2023 16:13
    5.13.207.***
    Remember: fosta bibliotecară (anterior lucrase la un coafor) Marinela Voivozeanu, lidera organizației PSD de femei Călărași, a vrut „ceva la București pe educație sau pe cultură, unde mă pliam”, spune ea, și a primit de la partid o poziție de conducere la SN Mangalia.
    Cum a ajuns să fie desemnată î
    0
    0
  • postat de Știu eu....
    Vineri, 04 August 2023 13:39
    86.124.120.***
    Nu am mai scris demult ......dar acum nu ma pot abține....cw se întâmplă pe fond este ....ministrul cel iubit de olandezi ,ce sa vezi ,nu mai este. Și ce sa vezi ....cică Olanda nu s-a razbunat destul pe România prin neacceptarea ei în Schengen. Ce rușine.....statul român trebuia sa acționeze de ce
    0
    0
  • postat de contribuabil
    Vineri, 04 August 2023 11:41
    86.124.200.***
    afara cu olandezii din tara ! ei au refuzat schengen Romaniei.... mult, mult timp.... expulzati si interdictie a afacerilor Olandei in Romania... cat mai acceptam sa ne scuipe in tara noastra toti jegosii ???
    0
    0
  • postat de Contribuabil
    Vineri, 04 August 2023 10:44
    81.12.150.***
    Ehe, pr'etenii stiu de ce ! Rasa lor de ....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.