Un dovleac de 300 de kg, vedeta Halloween 2023, în Romania (FOTO)
Foto: Levente Nagy, TÖKJÓ TANYA

Un dovleac de 300 de kg, vedeta Halloween 2023, în Romania (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

300 de kilograme. Atât cântăreste un dovleac cultivat în grădina lui Levente Nagy, din Gheorgheni - Harghita

Fost jucător de hochei pe gheață, actual antrenor de hochei, harghiteanul și-a descoperit acum câțiva ani un hobby: agricultura la nivel de amator.

Levente a avut câteva încercări eșuate de a cultiva coacăze, pe o suprafață mică de teren, moștenită

Solul din Harghita nu este foarte bogat în minerale și zona este cunoscută ca fiind polul frigului în România, dar asta nu l-a oprit.

A cerut și a urmat sfaturile unor cultivatori de coacăze renumiți din zonă și a început să folosească gunoi de grajd, pe care l-a cumpărat de la crescătorii de animale. Apoi i-a venit ideea să încerce să cultive ceva ce în mod normal nu ar putea crește într-o zonă cu temperaturi atât de scăzute în România, cum este zona cuprinsă între Miercurea Ciuc și Gheorgheni din județul Harghita: dovleci.

Conform declarațiilor lui Levente Nagy, el a locuit la bloc și, până când i-a venit ideea cu coacăzele, apoi cu bostanii, nu știa mai nimic despre agricultură

În primul an a obținut câțiva dovleci mici, dar frumoși, admirați de toți vecinii lui și folosiți ulterior în scopuri ornamentale, de "Halloween". În următorii ani, secuiul nostru a observat că dovlecii cultivați de el încep să ajungă la dimensiuni din ce în ce mai mari. Gunoiul de grajd pe care a continuat să îl folosească era eficient. Întâmplător sau nu, în grădina lui a crescut un dovleac de aproximativ 50 de kilograme, obținut dintr-o sămânță obișnuită cumpărată de la un magazin obișnuit.

A început să citească tot mai mult despre cultura dovleacului, articole de specialitate și să caute informații inclusiv pe rețelele de socializare

Levente și-a dat seama că ar putea obține rezultate din ce în ce mai bune cu puțină muncă și istețime! A cumpărat câteva semințe (una singură costă câteva sute de dolari americani) ale unui soi de dovleac care deținea recordul mondial la greutate, dar nu a obținut rezultatele scontate. A muncit mai mult, a căutat și mai multe informații și a făcut noi încercări. A urmat un dovleac de 98 de kilograme, iar în anul 2022 a "crescut" unul de... 252 de kilograme!

Anul acesta, după declarațiile harghiteanului Levente Nagy, a fost deosebit de reușit

Trei „uriași” au crescut în grădina lui, unul cântărind 199 de kilograme, unul 295 de kilograme și unul de nu mai puțin de 300 de kilograme.

Potrivit informațiilor găsite de noi, este foarte posibil ca grădinarul din Gheorgheni, județul Harghita, să dețină recordul tuturor timpurilor în ceea ce privește greutatea unui bostan cultivat în România.

Într-o scurtă discuție telefonică, am aflat că, de la însămânțare, ajunge la greutatea asta în circa 100 de zile, udat cu două tone de apă, iar în perioada finală crește ca un "Făt-Frumos" cu peste 6 kg pe zi. 

Se poate spune că Levente Nagy s-a pregătit serios de Halloween, care se sărbătorește în noaptea dintre 31 octombrie și 1 noiembrie, iar dovlecii, cum se știe, sunt cea mai importantă parte din decor, dar sunt și consumați în diferite variante: copți, plăcinte și prăjituri, supe creme, etc. 

Citește și Dovleacul, o sursă excelentă de vitamine

                Supă-cremă de dovleac

Recordul mondial - 1,24 tone de dovleac premium!

Un american de profesie educator în vârstă de 43 de ani din Minnesota - Statele Unite ale Americii se poate lăuda că a crescut cel mai "greu" dovleac de pe planetă. 

Travis Gienger, profesor de horticultură la Colegiul Tehnic Anoka, a stabilit luni, 16 octombrie 2023, un nou record mondial pentru cultivarea celui mai "greu" dovleac de pe planetă, după ce a crescut unul cântărind 1,24 tone. Pentru comparație: conform "Alaska Wild", dovleacul lui Gienger are aproximativ greutatea echivalentă a unui mascul adult de morsă.

O fotografie cu Gienger sărbătorind după ce a câștigat cea de-a 50-a ediție a Campionatului Mondial "Pumpkin Weigh-Off",  în Half Moon Bay, la sud de San Francisco, îl arată îmbrăcat într-o cămașă portocalie cu mânecă lungă și pantofi asortați, sărbătorind cu pumnul în aer în fața unei mulțimi de spectatori și fotografi, veniți să-i admire recordul.

Citit 3284 ori Ultima modificare Luni, 05 Februarie 2024 22:10

1 comentariu

  • postat de Eori
    Luni, 30 Octombrie 2023 13:39
    188.27.82.***
    Halloween-ul = Satanism și trebuie să dispară definitiv din România, cât și din Restul Lumii, deoarece promovează Satanismul [ Răul ], nu promovează [ Binele ], adică pe Dumnezeu:

    https://youtu.be/7qO6w0OX52E?feature=shared


    Trimiteți mai departe aceste informații, pentru a ajunge la cât mai
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.