* Coroane şi rugăciuni
De când nu mai e obligatorie prezenţa, autorităţile, puţine, sunt mai numeroase decât privitorii la eveniment. Din an în an, tot mai împuţinaţi, cei care n-au fost împuţinaţi de gloanţele războiului, veteranii, au fost şi ieri, ca o decoraţie, un ordin al Demnităţii, la manifestarea, destul de simplă, de la Cimitirul „Eternitatea”.
Uniforme de gală, câte-o pelerină a Ordinului „Mihai Viteazul”, decoraţii, amintiri groaznice… De partea cealaltă, conducerea Garnizoanei, soldaţi tineri care ştiu să bată pasul de defilare al NATO.
Ziua Armatei, 25 Octombrie, care marchează data când, în 1944, întreaga Transilvanie a fost din nou a României, aminteşte de ostaşii căzuţi în grele bătălii în veacuri de istorie şi aduce o recunoaştere Armatei Române, astăzi lovită şi ea de criză şi de politică, a prilejuit ieri depunerea de coroane atât la monumentalul monument al eroilor Primului Război Mondial, cât şi la căpătâiul a doi militari gălăţeni căzuţi în Afganistan: Claudiu Marius Covrig şi Ionuţ Cosmin Sandu.
Dintre oficialităţile administrative, la vârf a fost reprezentată doar Prefectura, prin prefectul Cosmin Păun. Consiliul Judeţului a fost întruchipat printr-un vicepreşedinte: liberala Tania Bogdan.
De altfel, liberalii şi conservatorii (fără preşedintele Eugen Durbacă) au depus câte o coroană de flori. În prag de moţiune, alte partide nu s-au bulucit ieri, ca altădată.
Din surse ţărăniste am aflat de pildă că PNŢCD a primit târziu, sâmbătă, invitaţia telefonică de a aduce o coroană, care se comandă din timp. Dar nici fără coroană n-au fost…Pentru că 25 octombrie e o dată în calendar, nu trebuie să te anunţe nimeni că vine luni.
Părintele protopop Buruiană şi un sobor de preoţi au săvârşit ieri serviciul religios închinat eroilor dispăruţi. Garda de onoare a încheiat cu obişnuita defilare, cu salutul oficialităţilor. Fanfara a subliniat fiecare moment, dând emoţia aşa cum sarea dă gust mâncării. Vremea, mai caldă, a fost şi ea darnică…
Cităm şi din mesajul primit ieri din partea preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, aflat la Cahul, pentru că este un mesaj de bun simţ, în gândul românilor:
„Din 1944 suntem datori să ne plecăm capetele în faţa celor care au făcut ca zeci de ani mai târziu România să devină membră NATO şi mai apoi să se alăture unui vis comun al Europei”.