"Supraviețuirea" navelor militare în războiul modern. Vineri, ediția 102 a Colocviilor navaliștilor gălățeni

"Supraviețuirea" navelor militare în războiul modern. Vineri, ediția 102 a Colocviilor navaliștilor gălățeni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ediția cu numărul 102 a Colocviilor constructorilor de nave gălățeni (CCN), care va avea loc vineri, 10 noiembrie, propune un subiect pe cât de interesant, pe atât de actual: câmpurile fizice, factori esențiali privind "supraviețuirea" navelor militare în războaiele navale moderne. Prezentarea va fi făcută de contraamiralul de flotilă (rtr.) dr. ing. Constantin Rusu, președintele Ligii Navale, filiala București.

În contextul conflictelor în care sunt implicate navele militare din Marea Neagră și estul Mării Mediterane, se pune problema detectării rapide și corecte a celor ce pot deveni o amenințare, dar și a reducerii vizibilității propriei nave. "Navele - construcții metalice masive, dotate cu motoare termice, cu sonar și radare etc. - generează peste 30 de câmpuri fizice, dar gradul lor de manifestare nu este același.

Câmpul fizic al navei este zona din mediul aerian sau al apei în care schimbările de caracteristici ale stării mediului sunt cauzate de navă. Cele mai frecvente câmpuri fizice ale navei în ceea ce privește studiul și aplicarea sunt: câmpul acustic (uneori denumit "vibro-acustic"), câmpul magnetic, câmpul termic, câmpul electromagnetic, câmpul electric și câmpul hidrodinamic. Aceste câmpuri sunt analizate privind aplicarea (manifestarea) în variante unitare sau în variante combinate", se arată într-un "promo" distribuit de organizatorii evenimentului.

Prezentarea de la ediția din 10 noiembrie a CCN va aborda doar câmpurile acustic, magnetic și termic, deoarece toate trei au un impact semnificativ asupra siguranței navei în războiul naval modern. Gradul de manifestare al celorlalte câmpuri fizice este redus, manifestându-se la distanțe mici în teatrul maritim.

Ediția cu numărul 102 a Colocviilor navaliștilor gălățeni are loc vineri, 10 noiembrie, de la ora 11.00, în sala D01 a Facultății de Arhitectură Navală (FAN). Evenimentele CCN sunt organizate în parteneriat cu ANCONAV, FAN, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați și AGIR - Sucursala Galați.

Citit 1177 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2023 21:11

1 comentariu

  • postat de George
    Vineri, 10 Noiembrie 2023 15:41
    89.39.81.***
    "Teoria ca teoria, dar practica ne omoara".
    Asa cum se vede din ilustratia de mai sus, "campul vizual" este cel care tradeaza existenta navei.
    Cu asemenea emanatie pe cosul de fum, esti detectat de pe luna, nu doar din Crimeia.
    1
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.