Marile firme de stat, chemate să investească la Electrocentrale Galaţi
Foto: Facebook/Sinan Mustafa

Marile firme de stat, chemate să investească la Electrocentrale Galaţi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Membri ai conducerii Electrocentrale Grup, însoțiți de administratorul special Sinan Mustafa, au vizitat, la începutul acestei luni, platforma Electrocentrale Galați, aflată în stare de faliment și scoasă la vânzare ca activ funcțional, de lichidatorul judiciar Maestro SPRL din Constanța. Vizita s-a finalizat cu un apel către jucătorii importanți de pe piața energiei la care statul este acționar majoritar, cum ar fi Hidroelectrica, de exemplu, care să investească într-o nouă centrală electrică.

"Șanse sunt! Chiar și acum, în lichidare! Activele sunt promovate la vânzare ca activ funcțional, NU ca fier vechi, cum visează unii. Interesați sunt și sunt convins că pe actuala locație va fi construită o nouă centrală electrică, pe bază de gaz cel mai probabil, deși sunt și alte opțiuni pentru combustibil (în trecut se folosea gaz natural, gaz de furnal și chiar păcură). Estimez o capacitate viitoare oriunde între 50-130 MW", a afirmat administratorul special al Electrocentrale Galați, Sinan Mustafa, pe pagina sa de Facebook.

"Încă se poate, dacă se vrea"

În opinia lui Sinan Mustafa, important este ca interesul pentru Electrocentrale Galați să vină nu numai din partea unor jucători "minori și privați", ci și din partea unor jucători importanți de pe piața de energie la care statul este acționar majoritar. "Dau chiar un exemplu: Hidroelectrica deține capacități de energie regenerabilă semnificativă în Dobrogea, de ce n-ar construi o centrală de echilibrare pe actuala locație a Electrocentrale Galați? Până acum, interesul clar arătat a fost din partea unor jucători minori și privați. Dacă mediul privat vede fezabil, nu văd de ce jucătorii importanți în care statul român deține participații semnificative să nu vadă fezabil un astfel de proiect!", a mai afirmat Sinan Mustafa.

La rândul său, Dan Constantin Marinescu, președintele boardului director al Electrocentrale Grup, a scris, tot pe Facebook: "Vizită de lucru la CET Galați! Dacă se salvează acest CET, poate ajuta la echilibrarea SEN (sistemul energetic național - n.r.)! Este puțin cam târziu, dar încă se mai poate, dacă se vrea!".

Prețul de vânzare, redus aproape la jumătate

Între timp, conform datelor de pe pagina lichidatorului judiciar Maestro SPRL, prețul de vânzare pentru Electrocentrale a fost redus pentru a cincea oară, ajungând acum la 12,5 milioane de euro, fără TVA, reprezentând 58% față de prețul inițial de pornire a licitației, cel de 21,2 milioane de euro, stabilit în mai 2022. În schimbul acestei sume, cumpărătorul primește activul funcțional CET Galați, amplasat în incinta Liberty Galați și compus din subansamblurile funcționale Incinta CET și Incinta Epurare Chimică III.

Incinta CET include centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 22,3 hectare, construcții administrative și industriale, instalații și stocuri (inclusiv materie primă sub formă de păcură sub 1% sulf, necolorată și nemarcată) și ansamblu de termoficare.

Incinta Epurare Chimică III este formată din teren în suprafață de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație.

Mai vor turcii să cumpere?

Interesant este că ultimul preț stabilit pentru vânzarea Electrocentrale Galați, de 12,5 milioane de euro, este exact cât au oferit, în iunie 2023, turcii de la firma Synergy Land Development. Așa cum "Viața liberă" a mai scris, singura ofertă concretă înregistrată pentru cumpărarea fostului producător de energie electrică, agent termic și abur industrial de pe platforma Combinatului Liberty este cea formulată de Synergy Land Development SRL. Oferta de principiu a turcilor a fost condiționată de obținerea unui rezultat pozitiv al raportului său de tip "due dilligence". "Due diligence" reprezintă o analiză amănunțită a unei afaceri din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic, care se realizează înaintea unui proces de vânzare-cumpărare în scopul evaluării situației reale a unei companii.

Oferta firmei Synergy Land Development SRL a fost aprobată de principiu de Adunarea Creditorilor Electrocentrale (dintre care Romgaz SA Mediaș are 87,64% din drepturile de vot), acum patru luni. "Acordul de principiu nu reprezintă o aprobare cu privire la transferul Activului funcțional CET Galați, rezultatul raportului de tip due diligence va fi comunicat lichidatorului judiciar, urmând ca oferta finală să fie supusă aprobării creditorilor", se preciza în Hotărârea Adunării Creditorilor pentru Electrocentrale, în luna iulie a acestui an.

Citit 7472 ori Ultima modificare Luni, 13 Noiembrie 2023 21:09

8 comentarii

  • postat de Cheș
    Luni, 13 Noiembrie 2023 18:55
    89.136.231.***
    Își vor da comision unul altuia, e o situatie win-win!
    0
    1
  • postat de A.P.E.
    Luni, 13 Noiembrie 2023 14:40
    109.166.135.***
    HOTILOR , ati distrus C.E.T. -ul , intreprinderea care v-a dat o paine de mancat , mana care v-a hranit atatia ani si voi a-ti distrus-o prin indatorire

    Adevarat , si conducatorii numiti politic au contribuit la falimentarea CET , DAR cea mai mare gaura in buzunarul CET a fost facuta cu bunastii
    1
    7
  • postat de Roman
    Luni, 13 Noiembrie 2023 13:29
    5.13.208.***
    Mda numai comentarii acide facute de alde neica nimeni.Uzina fanion cu oameni profesionisti .Sa ajuns aici datorita cardasiei politice si a injustitiei.Daca DNA ul isi facea treaba multi primari si directorasi erau la zdup.Comentati ce e de comentat nu mai piedeti timpul debitand ineptii.
    1
    15
  • postat de ss
    Luni, 13 Noiembrie 2023 11:15
    91.149.202.***
    Penibil, punem pe butuci industrii timp de decenii si vrem sa le resuscitam dupa ce sunt putrezite, decedate sau muribunde, ca penibilul sa fie absolut visam ca cel mai jalnic administrator, statul, ar fi in masura de asa ceva.......economie agrara scrie pe noi, ne intoarcem de unde am plecat!
    2
    14
  • postat de Adrian
    Luni, 13 Noiembrie 2023 10:00
    5.2.205.***
    Turcii sunt mai manglitori si hoti decat romanii. :))))
    0
    18
  • postat de Geos
    Luni, 13 Noiembrie 2023 08:08
    5.13.175.***
    Infrastructura vitala pentru orice oras din EU a fost lasata pe mana unor agiamii.
    Cui sa mai furnizeze abut tehnologic sau agent termic?
    Lipsa de investiții, smecheriile cu apometrele si cele de gen puneti-va voi centrale prin blocuri si va taxam noi mai tarziu pentru poluare au adus CET aici.
    2
    20
  • postat de penseonarul minim
    Luni, 13 Noiembrie 2023 07:56
    89.39.81.***
    Electrocentrale?Borcanul cu miere unde lucrau numai protipendade ,cu salarii si sporuri uriașe,si iesiți la pensie de tineri.fiind salarii mari erau plini de angajate si angajați pilosi ,si tot felul de târâtori .Nu mă miră ca au falimentat ditamai centrala.Băieți deștepți ca peste tot.
    10
    23
  • postat de florin
    Luni, 13 Noiembrie 2023 07:45
    86.124.200.***
    ''Datele Transelectrica pentru prima jumătate a anului arată că România şi-a redus cererea de energie cu 8%, procentele lunare de scădere variind între 6% şi 12%.'' -oct 2023
    Industria Romaniei este pa!Fara mari consumatori deja producem mai mult de cit consumam!
    4
    23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.