Forțele de ordine, mobilizare de ”gradul zero” pentru siguranța gălățenilor

Forțele de ordine, mobilizare de ”gradul zero” pentru siguranța gălățenilor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pentru ca sărbătorile din preajma Anului Nou să se desfășoare în condiții de siguranță pentru cetățeni, structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să acționeze pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale, informează Prefectura Galați.

”Dispozitivele de siguranță publică vor acționa pentru prevenirea infracțiunilor stradale pe raza localităților urbane și rurale, în special în zonele aglomerate și în zonele în care vor fi organizate manifestări cultural-artistice în aer liber, iar polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere de circulație și vor desfășura activități pentru combaterea excesului de viteză și pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

În mod deosebit, în această perioadă, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, va fi monitorizată permanent respectarea legislației referitoare la regimul articolelor pirotehnice”, se precizează într-un comunicat de presă al Prefecturii Galați.

În zilele următoare, celor peste 220 de polițiști care vor acționa, în medie, zilnic li se vor adăuga și cei peste 100 de jandarmi, care vor fi prezenți în dispozitivele de pază și protecție instituțională, cât și pe stradă, pentru a se asigura că toate spectacolele programate a avea loc în spațiul public, cu ocazia Revelionului, se desfășoară fără incidente și în deplină siguranță.

Jandarmii gălățeni îi sfătuiesc pe cei care vor participa la toate manifestările publice să nu consume băuturi alcoolice în spațiul public, să acorde o atenție deosebită copiilor, să se delimiteze de orice situație conflictuală sau de persoane care provoacă violențe și să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere, dacă observă orice încălcare a legii.

Pentru a răspunde prompt tuturor solicitărilor venite din partea cetățenilor, atât în domeniul situațiilor de urgență, cât și în acordarea primului ajutor calificat, în perioada 29 decembrie – 2 ianuarie, peste 120 de pompieri gălățeni vor fi zilnic la datorie, mai arată Prefectura Galați:

”Premergător desfășurării activităților publice, organizate la trecerea dintre ani, în județul Galați, specialiștii Inspecției de Prevenire vor efectua acțiuni de îndrumare și control la unitățile de alimentație publică, unde se așteaptă un număr mare de persoane, cu scopul de a verifica modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor și a celorlalte reglementări din domeniul situațiilor de urgență.

Unul din cele mai așteptate momente, în seara de Revelion, este spectacolul oferit de jocurile de artificii, iar Inspectoratul pentru Situații de  Urgență a emis un acord pentru organizarea acestora.

Pompierii gălățeni atrag atenția că utilizarea ilegală a materialelor pirotehnice s-a soldat și cu evenimente grave, motiv pentru care le reamintesc cetățenilor, că astfel de situații deosebite pot fi evitate, respectând următoarele reguli:    

  • menținerea liberă, pe toată durata evenimentului, a tuturor căilor de evacuare, fiind strict interzisă atât blocarea sub orice formă a ușilor, cât și depozitarea de mobilier, decoruri artistice, sau orice alt obiect, care prin amplasarea lor poate reduce dimensiunea și gabaritul acestora;
  • asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență, dar și a funcționării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spațiului respectiv;
  • instruirea personalului cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor și care asigură intervenția la locul de muncă.
  • Nu permiteți copiilor jocul cu petarde și artificii.

Totodată, pompierii militari fac apel la cetățeni să nu utilizeze artificiile, petardele și alte mijloace pirotehnice în încăperi sau spații închise, balcoane, holuri de bloc și terase. Astfel de activități se vor desfășura în conformitate cu legislația în vigoare, în aer liber, cu respectarea distanței de siguranță față de oameni, animale, clădiri, arbori și autovehicule”.

De asemenea, la nivelul structurilor locale ale Poliției de Frontieră Române, au fost dispuse măsuri suplimentare pentru a se asigura un control fluent, operativ şi eficient în zona de graniță. Persoanele interesate pot consulta aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei în care sunt actualizaţi, în permanență, timpii de aşteptare la controlul de frontieră.  

Nu în ultimul rând, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog vor desfășura activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

Specialiștii antidrog le recomandă gălățenilor să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și să solicite ajutor dacă sunt în pericol. Totodată, atunci când sunt martorii sau victima unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, gălățenilor li se recomandă să nu intervină, ci să rețină cât mai multe detalii și să sune la numărul unic de urgență 112.

Citit 1001 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

4 comentarii

  • postat de Gică contra
    Duminică, 31 Decembrie 2023 15:27
    86.124.200.***
    Atât poate face poliția? Să ne ceară să nu lăsăm copiii să se joace cu pocnitori? Nu cumva trebuiau controlați vânzătorii? Afară e ca la război! Copiii aruncă petarde în scări de bloc, langă bătrâni și apoi aleargă satisfăcuți. Poliția a picat examenul pocnitorilor!
    0
    5
  • postat de Nicusor
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 21:53
    5.13.198.***
    Este acelasi grad de alerta ca si la Paris ?
    6
    3
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 20:20
    5.13.170.***
    Pocnitorile confiscate care stau din 500 in 500m NU LE VEDE NIMENI! Tigl.1: statie taxiuri, Tiglina 2, langa fast fooduri. In toate pietele si statiile SE VAND! CU "AUTORIZATIE"! Dezgust TOTAL pentru MOTORITATI intitulate GRESIT autoritati! BASU SA IASA, Caini latra, caravana trece!
    1
    15
  • postat de Polițiști beți, drogați, jandarmi traficanți
    Sâmbătă, 30 Decembrie 2023 20:12
    51.179.111.***
    Atenție. Pot fi polițiști beți, drogați, jandarmi traficanți. Am văzut doar anul acesta o grămadă de evenimente de genul ăsta. Cine știe ce infracțiuni vor mai comite oamenii mai în următorul an.
    6
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.