„Pe sub flori cresc șobolani” - lungmetraj sută la sută gălățean. Când au loc proiecția și lansarea albumului cu soundtrack-ul filmului (VIDEO)

„Pe sub flori cresc șobolani” - lungmetraj sută la sută gălățean. Când au loc proiecția și lansarea albumului cu soundtrack-ul filmului (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cu un scenariu inspirat după cartea „Sfârșitul șoaptelor”, de Ruta Sepetys, lungmetrajul „Pe sub flori cresc șobolani” este filmul de debut al regizoarei Alexandra Moza și al echipei sale minunate - Media Team - formate din elevi ai Liceului Tehnologic „Paul Dimo”, cărora le predă fotografie, cinematografie și media. Prima proiecție va avea loc pe 8 februarie, în Daily Pub, iar pe 10 februarie, va fi lansat albumul „Pe sub flori cresc șobolani” - soundtrack-ul filmului, compus de muzicianul gălățean Mihuț Niță.

Realizarea acestui film a fost o promisiune pe care Alexandra Moza și Media Team și-au făcut-o anul trecut, când s-au întors victorioși, cu premiul al II-lea și Marele Premiu pentru Regie, de la Festivalul de booktrailere „Boovie”. „Până în 2024, când va fi o nouă ediţie Boovie, elevii promit să «fabrice» un lungmetraj, cu care vor cuceri lumea”, era fraza cu care se încheia articolul publicat în ziarul „Viața liberă” despre performanța lor. Și au reușit, grație susținerii din partea Primăriei Galați pentru banii de echipament. Producția a durat opt luni, care s-au împlinit pe 24 ianuarie.

„Este un film sută la sută gălățean, doar cu resurse din Galați. Toată echipa de producție, cu mici excepții, este formată din elevii mei de la Liceul Tehnologic «Paul Dimo», de la clasa de Media – Media Team – premiată la «Boovie»”, ne-a declarat Alexandra Moza, regizoarea și scenarista filmului.

De unde vine titlul filmului?

„Acțiunea se întâmplă în jurul unui liceu sub care se află buncărele securității. Florile sunt copiii, iar securiștii sunt șobolanii care se dezvoltă din inocența copiilor. Nu este o poveste care să ecranizeze într-un fel comunismul, ci pur și simplu perioada este folosită la nivel de scenografie. Este o poveste actuală, făcută pentru adolescenți – dar nu mai mici de 16 ani, pentru că filmul are și vocabular licențios și niște scene mai brutale – este dramă, comedie, un film psihologic, are de toate. Important este felul în care te uiți la el”, ne-a mărturisit Alexandra Moza. Altfel spus, cine vrea dramă poate pătrunde drama elevului, cine vrea comedie va vedea ironia la adresa anumitor situații. Iar cei care vor analiza personajele vor descoperi partea psihologică a filmului.

Din distribuția trecută pe afișul filmului fac parte: Alexandru Eric, Mirela Grecu, Lorena Vargheș, Claudiu Dănăilă, Marius Avramescu, Theodor Crețu, Andrei Ciobanu, Denisa Onisie, dar și Ştefan Aleksandru Forir, Elena Ghinea, Dan Căpățână și Petronela Buda, actori ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Album cu muzica filmului

„Mihuț Niță, mulțumesc Universului că ai adus suflet filmului și, de asemenea, îi mulțumesc pentru că ți-a dat atât de mult talent”, este mesajul Alexandrei Moza la adresa artistului gălățean, care a compus muzica filmului. Născut într-o familie muzicală, cu părinți artiști - Silvia-Alice și Teodor Niță - Mihuț a adus plus valoare filmului: „A fost o colaborare foarte bună cu Mihuț, ne-am înțeles de la prima întâlnire. Împreună, am dus filmul într-o zonă mai underground. Pe 10 februarie, tot în Daily Pub, va avea loc lansarea albumului «Pe sub flori cresc șobolani», soundtrack-ul filmului. Va fi concert live, cu proiecții pe spate, pentru că vom face videoclipuri pentru toate melodiile”, ne-a dezvăluit Alexandra Moza.

Vom reveni cu informații.

Citit 2406 ori Ultima modificare Joi, 01 Februarie 2024 18:11

1 comentariu

  • postat de un cetatean
    Joi, 01 Februarie 2024 23:56
    85.9.20.***
    dupa titlu, o alta imbecilitate de film romanesc, cu care "suntem obsinuiti" in ultimii 30 de ani.
    6
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.