Primul album solo al artistului gălăţean Mihuţ Niţă. „Pe sub flori cresc şobolani” va fi lansat pe 10 februarie (FOTO)

Primul album solo al artistului gălăţean Mihuţ Niţă. „Pe sub flori cresc şobolani” va fi lansat pe 10 februarie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

La doar 23 de ani, este compozitor licenţiat în compoziţie muzicală la Universitatea Națională de Muzică din București. Este şi muzician, pentru că asta face - muzică! Este şi artist pentru că performează live pe scenă. Student la master canto jazz, gălăţeanul Mihuţ Niţă colaborează cu cele mai importante case de producție muzicală din România. Iar sâmbătă, 10 februarie, la Galaţi, îşi va lansa primul album solo, „Pe sub flori cresc şobolani” - soundtrackul filmului cu acelaşi nume, a cărui avanpremieră va fi joi, 8 februarie 2024. Mihuţ Niţă promite un show cum nu s-a mai văzut în Galaţi!

Aşa cum aţi putut afla deja din ziarul "Viaţa liberă", finalul acestei săptămâni le propune gălăţenilor două evenimente inedite. Pe 8 februarie, în Daily Pub, va avea loc avanpremiera lungmetrajului "Pe sub flori cresc șobolani", filmul de debut al regizoarei Alexandra Moza și al echipei sale minunate - Media Team, formate din elevi ai Liceului Tehnologic "Paul Dimo". Iar pe 10 februarie, în acelaşi pub, va avea loc lansarea albumului "Pe sub flori cresc șobolani" - soundtrackul filmului, compus de muzicianul gălățean Mihuț Niță.

V-am spus deja cum s-a născut acest film sută la sută gălăţean şi cine sunt protagoniştii lui - fără a dezvălui mai mult decât trebuie. Vi-l prezentăm astăzi pe cel care dă plusvaloare filmului prin muzica lui.

Născut artist

"Da, clar, talentul e moștenit de la ai mei. Toată viața am cântat, doar asta știu de când m-am născut", ne-a mărturisit Mihuţ Niţă. Nici nu se putea altfel, cu doi părinţi artişti - Silvia-Alice şi Teodor Niţă, care şi-au legat destinele de Teatrul Naţional "Nae Leonard" din Galaţi. La fel ca sora lui, Maria Niţă - actriţă a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi - Mihuţ a avut prima interacţiune cu muzica dinainte de a se naşte: "Mama ne povestea că, în tot timpul în care a fost însărcinată şi cu mine, la fel ca la sora mea, ne cânta continuu". Iar vibraţia muzicii şi a vocii i s-a impregnat în ADN.

Dovadă că, la vârsta de trei ani, a cântat prima dată la o repetiţie a corului de copii "Allegria", a cărui dirijoare şi mentor era mama lui. A devenit membru al corului, dar şi solist, iar copilăria lui a însemnat turnee în toată Europa, muzică şi cântat peste tot. A intrat în clasa I la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin" din Galaţi şi a urmat, acolo, 12 ani de pian, ca instrument principal.

Debut pe scenă la doar 11 ani

La doar 11 ani, Mihuţ a debutat pe scena Dramaticului gălăţean. O experienţă incredibilă! În urma unui casting, a luat rolul principal în spectacolul "Fiarele", de Virgil Tănase, care nu era o piesă pentru copii şi care a avut premiera în septembrie 2011. În lumina acestor amintiri, Mihuţ şi-a dat seama că majoritatea actorilor din filmul pentru care a compus acum muzica sunt cei cu care a jucat în copilărie: "Ne știm toți, numai că acum sunt în altă poziție, cea de compozitor. E frumos cum ne-am reîntâlnit!".

Reîntorcându-ne la anii adolescenţei, am aflat că, la 13 ani, Mihuţ Niţă a debutat în primul musical la Teatrul "Nae Leonard": se numea "Cabaret" şi a putut juca ani la rând, pentru că nu era un rol de copil. Următorul musical în care a jucat pe aceeaşi scenă a fost "Sunetul muzicii".

Cum se îndeplinesc ambiţiile în viaţă

În clasa a X-a, Mihuţ şi-a îndeplinit unul dintre "life goals" - primul său proiect muzical, trupa rock "M.A.A.D.". Trupa a cântat la cunoscutul festival "Danube Rock Sounds", în 2017. Iar primul concert doar al lor - nu în deschiderea altora - l-au avut la "55 Pub", de lângă Tribunal. Trupa s-a destrămat în 2019, când membrii au absolvit liceul şi au plecat la facultate în alte oraşe.

Mihuţ a devenit student la Compoziție muzică ușoară, la clasa lui Andrei Tudor, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Creativ graţie anilor de studiu la pian, Mihuţ s-a dedicat compoziţiei şi producţiei muzicale, devenind autodidact. A descoperit cât de mult îi place să compună muzică pentru film. Şi nu doar la examene! A participat, din postura de compozitor de muzică de film, la Festivalul "CHEI", organizat de Universitatea de Muzică, şi a ajuns să-şi dorească să semneze muzica pentru un film. Un alt "life goal" pe care şi-l îndeplineşte cu filmul "Pe sub flori cresc şobolani".

După cum ne-a povestit, Mihuţ a ajuns în acest proiect datorită unuia dintre cei mai buni prieteni - artistul plastic Ionuț Mitrofan. Erau la "Teatru Pe Ţeavă" şi i-a prezentat-o pe Alexandra Moza, regizoarea şi scenarista filmului. Acesteia i-au fost de ajuns doar câteva minute de vizionare a unui film pentru care Mihuţ compusese muzica pentru a lua pe loc decizia: "Vreau să faci toată muzica pentru film!". A fost chimie profesională, nu doar viziune artistică!

Cum s-a născut albumul

"În momentul când compuneam muzica aveam trei idei în cap: muzica trebuie să funcționeze cu imaginea; muzica trebuie să funcționeze și fără imagine, în contextul unui album; muzica trebuie să poată fi cântată și live, în concert. Nimeni nu se va aștepta la muzica de pe album. Este altceva. Este un album în care oamenii se pot regăsi și cu care pot rezona. Am avut reacții pozitive de la adolescenţi până la oameni de peste 50 de ani, ceea ce m-a bucurat enorm", ne-a dezvăluit Mihuţ Niţă.

Dacă muzica din film este mai mult instrumentală, pe album, ascultătorii vor descoperi că există şi text, şi voci: "Este primul album solo şi produs și performat de mine. La album am colaborat cu: Maria Niţă (actriță/artistă), Andrei Bosinceanu (artist/producător muzical), Pazzo (artist din zona rap/hip-hop), Terinte Andrew Barabancea (pianist/producător muzical), Lorin Mihalache (toboșar/producător muzical), Ștefan Aleksandru Forir (actor) și Ionuț Mitrofan (artist/grafician).

Atât afișul filmului, cât și coverul albumului au fost făcute de artistul gălățean Ionuț Mitrofan", ne-a spus compozitorul.

Este, deci, un album de sine stătător, de care se pot bucura şi cei care au vizionat filmul şi vor să aibă muzica, dar şi cei care nu l-au văzut, dar ar putea deveni, ulterior, nerăbdători să-l urmărească.

Lansare cum nu s-a mai văzut

Obişnuit să cânte live, cu trupă, Mihuţ vrea să facă din lansarea primului său album un show în sine, nu doar un concert. Vor fi lumini ambientale menite să creeze o atmosferă psihedelică, plante peste tot - în acord cu titlul albumului şi al filmului - proiecţii video cu actorii din film interpretând partea de rap.

Pe scurt, va fi o experienţă după care spectatorii să poată spune: "Wow, am fost aseară în Daily, dar n-am recunoscut nimic…!".

Citit 3543 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2024 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.