Deschiderea „Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei”, sub lumina biruitoare a Sfintei Cruci

Deschiderea „Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei”, sub lumina biruitoare a Sfintei Cruci
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* De aseară, la Catedrala Galaţilor se află la închinare o părticică din lemnul Sfintei Cruci * Ne binecuvintează şi Moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Vasile cel Mare * Tot aseară a sosit şi o părticică din Moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul *  

* Două decenii de Călăuză ortodoxă

Ediţia a XVIII-a a Sărbătorilor Andreiene din Anul Domnului 2010 s-a deschis încă de sâmbătă, când sub patronajul Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, s-au aniversat împlinirea a 20 de ani de când la Dunărea de Jos vede lumina tiparului revista Călăuza Ortodoxă, un proiect realizat între Arhiepiscopia Dunării de Jos şi cotidianul „Viaţa liberă”.

Evenimentul s-a bucurat de o participare pe măsură, de la care nu au lipsit reprezentanţii Agenţiei „Basilica”, ai Patriarhiei Ortodoxe Române, între care domnul Ciprian Olinici, director de programe la Radio Trinitas, precum şi ziarişti ai unor publicaţiilor de cultură din ţară şi locale.

Între oaspeţi, părintele Dr. Nicolae D. Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, de două decenii mereu alături de gălăţeni.

A fost şi o delegaţie a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, trimisă de Prea Sfinţitul Episcop Vincenţiu, în frunte cu primarul oraşului Slobozia, plus o delegaţie care l-a reprezentat pe Prea Sfinţitul Visarion, Episcop al Tulcii.

S-au scos în evidenţă importanţa propovăduirii prin cuvântul din Cuvântul bun al Evangheliei, s-au derulat amintiri şi au fost acordate diplome unor colaboratori care sunt sprijin din şi în Biserică.

Chemarea Apostolului Andrei

Ieri, aceeaşi oaspeţi la care s-au adăugat personalităţi ale vieţii culturale gălăţene, dar şi din alte sfere de activitate au răspuns prezent la chemarea Apostolului Andrei, care a deschis, cu rugăciune, la Catedrala Episcopală,  ediţia a XVIII-a a „Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei”.

În an de sărăcie, în prima zi a sărbătorilor, nu a mai fost fastul de altădată, dar ne-am bucurat de lumina pe care Sfinţii o revarsă zi de zi; mai ales la sărbători, când harul pogoară peste har...

Atât la Liturghie, cât şi pe tot parcursul zilei de ieri, am întâlnit mulţi creştini veniţi, rânduri-rânduri, din diverse locuri ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Raportându-se la Evanghelia Tânărului bogat (din a XXX-a Duminică după Rusalii) care a venit la Hristos să-L întrebe pe Fiul lui Dumnezeu „ce să facă să moştenească viaţa veşnică”?, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian a adus în atenţie „un alt tânăr model”, pe Sfântul Apostol Andrei.

„Apostolul Andrei este cel dintâi chemat la Domnul, care a lăsat pe cei dragi lui - mamă şi tată - a lăsat mreaja de prins peşti şi a pornit în întreaga lume să semene Cuvântul Evangheliei lui Hristos”.

„Şi iată, astăzi, Apostolul Andrei ne adună în Corabia lui Hristos, în istorica noastră Catedrală; ne adună şi deşi nu ne-am mai văzut, prin credinţa în Dumnezeu, prin mărturisirea aceluiaşi Crez ne facem fraţi întru Hristos. Urmând modelul Apostolului Andrei, este o aristocraţie a sufletului să te poţi detaşa de cele economice, de toate cele lumeşti, şi să-I urmezi lui Hristos”.

Tot ieri, în cadrul Sfintei Liturghii, Arhiereul locului a hirotonisit un tânăr diacon, potrivit chemării Evangheliei lui Hristos, viitor pescar de oameni, ce are misiunea să-L descopere pe Mesia şi altor semeni.

Dar Sfânt de la Ierusalim

Aseară, la ceas de lumină lină, pe esplanada Catedralei Episcopale, a îmbrăţişat Păstorul şi creştinii de la Dunărea de Jos Însuşi Mântuitorul, prin aducerea la Galaţi a unei părticele din lemnul Sfintei Cruci. Acest Sfânt Ordor va rămâne la Galaţi.

Şi tot aseară a ajuns la Galaţi o părticică din Moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul (au ajuns la noi şi în anul 2006), fiind oferite la închinare de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din Grecia, aflată acum la Galaţi.

Pe tot parcursul acestor zile, Sfântul Apostol Andrei ne bucură şi ne îmbrăţişează alături de Moaştele Sfântului Vasile cel Mare, ale Sfântului Atanasie şi ale Sfântului Nicolae.

Arhiereul locului vă invită la întâlnirea cu Mântuitorul, cu Apostolul Andrei şi cu toţi oaspeţii Săi.

Citit 2486 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.