Şi dă-i cu lapoviţă, cu frig şi cu grade puţine

Şi dă-i cu lapoviţă, cu frig şi cu grade puţine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Căldură istorică în noiembrie 2010 – 24,8°C * Meteorologul Irene Zamfir: „Va fi o iarnă normală” * Diferenţele de temperaturi se combat cu fructe, legume şi… creme nutritive *

Am trăit o toamnă picturală şi ameninţăm să intrăm într-un decembrie desprins din felicitările cu Moşi, elfi şi reni.

Dar până atunci să ne luăm încălţămintea impermeabilă, pentru ne aşteaptă o fleşcăraie de zile mari, ne avertizează Irene Zamfir, şefa Staţiei Meteorologice Galaţi.

Nici aşa, nici aşa

Ştim, este sfârşit de noiembrie, iar rudele sau amicii noştri de prin Peninsula Iberică se întreabă dacă nu cumva am băut când le raportăm temperaturi de mânecă scurtă. Mai ales că ei, sărmanii, stau înfofoliţi ca baba cu zece cojoace.

„Ce este ciudat nu e neapărat că la noi a fost luni cald şi frumos – în jur de 16-17°C -, dar că acest fenomen s-a petrecut concomitent cu ninsorile abundente din Spania sau Anglia. Explicaţia este, evident, că cele două fenomene s-au întâmplat sub influenţa a două fronturi atmosferice distincte”.

„Astfel, în Spania şi Anglia, o zonă depresionară, a acţionat un front venind din zona nordică a continentului, care a pătruns pe partea vestică a Europei şi nu a ajuns la noi; asta în timp ce la noi, care ne aflăm tot într-o zonă depresionară, am fost sub influenţa părţii de sud a continentului, la noi ajungând aerul cald”, explică Irene Zamfir, şefa Staţiei Meteorologice Galaţi.

După o ploaie de vară – direct vară?!

Aşa a fost ieri. Noaptea a tras o ploaie torenţială de nu s-a văzut om cu persoană, cu averse şi descărcări electrice, iar dimineaţă ziceai că poţi să-ţi iei prosopul şi să o tuleşti la plajă.

Meteorologul confirmă: „Asemenea manifestări ale vremii, în concordanţă cu anotimpul în care ne aflăm, nu sunt normale. În schimb, tot ceea ce va urma va fi normal”.

Lapoviţă, temperaturi negative, dar fără polei

Şi da, Irene Zamfir se referă la o răcire relativ bruscă a vremii: „Începând de marţi, temperaturile noaptea scad la valoarea de 0°C, iar ziua se vor înregistra în jur de minus 2 – minus 3°C. Sunt probabile căderi de lapoviţă şi ninsoare, ceea ce înseamnă că rezultatul va fi o mare fleşcăraie”.

„Nu, nu se întrunesc condiţiile de formare a poleiului. În acelaşi timp, nici nu este cazul să ne îngrijorăm că se vor depune nămeţi. Precipitaţiile vor fi amestecate – fulgi şi apă”.

„Miercuri va fi o zi rece, cu o maximă de 3°C şi ceva precipitaţii sub formă de lapoviţă. Ciudat va fi că «minima» din timpul nopţii, va fi mai mare decât temperatura înregistrată ziua – adică noaptea vor fi 5°C”.

„Urmează o zi de joi cu 5-6 °C temperatura maximă, iar vineri şi sâmbătă se vor înregistra câte 12°C ziua, dar vremea va rămâne închisă, cu cerul acoperit, ploaie şi condiţii de formare a ceţii dimineaţa.

În principiu, ne aşteaptă multă umezeală în atmosferă. De luni de-abia vedem ceva vreme însorită, dar cu temperaturi de decembrie, situate în jurul valorii de 12°C”.

Cu fularul

Nu trebuie să ne facem griji degeaba, ne sfătuieşte meteorologul: deşi zvonurile au împânzit presa în căutare de senzaţional, se pare că nici vorbă de o iarnă extremă: „Va fi o iarnă normală. Asta înseamnă că vom avea şi temperaturi de –28°C, dar şi de 8-9°C, cu precipitaţii normale pentru această perioadă”.

Record de căldură în noiembrie

Cu toate acestea, merită menţionat faptul că luna noiembrie din care tocmai ieşim intră în Cartea Recordurilor Naţionale meteo: „Au fost înregistrate 24,8 °C, pe 10 noiembrie, mai mult decât cele 22 °C – maxima istorică din 2001”.

„Şi în ceea ce priveşte precipitaţiile avem veşti bune, Galaţiul încadrându-se în standarde: vremea nu a fost secetoasă; dimpotrivă, am avut un anotimp propice pentru agricultură”, încheie Irene Zamfir.

Pericolele au trecut, urmează distracţia

Dacă ne îngrijorează diferenţele de temperaturi – de la 17°C la 0, nu uitaţi leacurile băbeşti – mâncaţi fructe, legume şi credeţi în suplimentele nutritive. Mă rog, cât pot fi acestea din urmă de băbeşti.

Pentru ten avem altă discuţie, pentru că fără creme nutritive nu trecem cu bine prin alternanţa vânt-căldură-vânt-ploaie.

Pe de altă parte, gălăţeni, nu avem nici Al Treilea Război Mondial şi nu ne aşteaptă nici iarnă polară. Hai că se apropie Crăciunul şi uităm de toate grijile, aho-aho.

Citit 2181 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.