Bustul lui Eminescu, dezvelit la Umbrărești

Bustul lui Eminescu, dezvelit la Umbrărești
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Sâmbătă, 15 iunie, în istorica gară gălățeană din Umbrărești, s-a simțit din plin duhul "Luceafărului poeziei românești", poetul și jurnalistul Mihai Eminescu (1850-1889), în cadrul manifestării "Eminesciana"

Întâlnirea cultural-spirituală a fost organizată la inițiativa Asociației Cultural-Filantropice "Ion T. Sion" din Umbrărești, cu sprijinul Primăriei locale, Filialei Galaţi a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Asociației "Danubiana" Galați.

La împlinirea a 135 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului, jurnalistului și patriotului Mihai Eminescu, s-a sfințit bustul "Luceafărului" de către un sobor de slujitori ai Sfântului Altar: preoţii Ioniță Gheorghiță și frații Toderiță și Ioan Rusu - fii ai satului, cei care au pregătit manifestarea, împreună cu autoritățile administrației locale și conducerea Școlii "Sf. Stelian" din localitate. Bustul a fost realizat de sculptorul Romeo Protopopescu, din Gherla (judeţul Cluj).

După rugăciune, ziua de 15 iunie a fost o sărbătoare a sufletului românesc și creștinesc, desfășurată în gara din Umbrărești, obiectiv de patrimoniu ridicat în anul 1871, pe locul unde pe 18 noiembrie 1942 a avut loc un nefericit accident feroviar.

Umbrărești și-a luat numele de la unul dintre voinicii voievodului Ștefan cel Mare, pe nume Umbrea. În vechime, la mijlocul veacului al XV-lea (15 iulie 1448), aici ființa "o mănăstire la gura Bârlăjiței, unde este Agapie", potrivit volumului "Istoria creștinismului în date", al preotului Eugen Drăgoi. 

Lirică eminesciană

Revenind la întâlnirea de la Umbrărești, manifestarea a debutat cu intonarea Imnului de Stat, iar apoi a fost adus un omagiu "Poetului nemuririi noastre", prin lirică, melosul imnului religios, cântecul folk și cel patriotic. Ne-am bucurat de glasurile cristaline ale copiilor de la grupul catehetic pregătit de părintele Ioniță Gheorghiță, de repertoriul coralei Școlii Gimnaziale "Sf. Stelian", îndrumător prof. Vasilica Tonu, și de grupul instrumental "Ecou", din Bârlad, condus de prof. Cornel Constantin Pleșu.

Au fost prezenţi la manifestare reprezentanți ai instituțiilor din România și dintre Prut și Nistru: Centrul de Cultură Românească din Basarabia și Ucraina, Ansamblul Centrului Cultural din Ciorescu-Chișinău, condus de Lidia Cioban, meșter popular, care a avut și o expoziție la Umbrărești, Centrul Regional al Culturii Moldovenești "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare" din Regiunea Odesa, reprezentat de Margareta Bobere, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala "Radu Macovei" Galați, Roxelana Radu, de la Campus TV Buzău, şi Geta Lipovanciuc, poetă și interpretă din Chișinău. Au susținut momente lirice: Mioara Baciu, Daniela Gumann, Eufrosina Cojocaru, Oana Georgeta Muscă, Sebastian Golomoz, interpreții Mihaela Drăgănescu, Radu Crăciunescu, Ioan Nicolae Mușat și alții.

Citit 2676 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2024 23:46

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de nicolae
  Luni, 17 Iunie 2024 11:38
  90.95.28.***
  Bravo voua, umbrarestenilor, voi sunteti adevaratii patrioti romani. Cat de curand ma voi deplasa acolo pentru a admira si omagia minunata voastra realizare.
  1
  1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.