De astăzi începe recensământul

De astăzi începe recensământul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi este prima zi când recenzorii vor porni pe teren pentru realizarea operaţiunii „Recensământul populaţiei şi al locuinţelor - 2011”. Astfel,  2400 de recenzori din judeţul Galaţi vor bate la porţile noastre în acest scop. Oaspeţii-recenzori vor putea fi identificaţi prin legitimaţia eliberată şi ştampilată de Comisia Locală de Recensământ Galaţi sau, după caz, ştampila administraţiei de pe raza localităţii în care îşi desfăşoară recenzorul activitatea. Anunţul cetăţenilor se face prin afişe şi pliante puse în cutia poştală sau în scara blocului. Potrivit Ordonanţei Guvernamentale nr. 36/2007, toate persoanele au datoria să răspundă la întrebările pe care le conţin fişele de recensământ, să se poarte decent cu recenzorul.

Date necesare

Pentru ca operaţiunea să se desfăşoare într-un timp cât mai scurt, fiecare cetăţean are datoria să pregătească pentru întâlnirea cu recenzorul următoarele date: codul numeric personal, ocupaţia, data stabilirii în localitate, denumirea instituţiei de învăţământ absolvită sau, după caz, pe cea pe care o urmaţi. De asemenea, sunt necesare date privind perioada construirii clădirii în care locuiţi, suprafaţa locuibilă şi numele societăţii la care lucraţi.

Obligatoriu prin lege

Refuzul participării la recensământ nu este bine privit de legiuitor. Toţi avem obligaţia să participăm la operaţiunea de înregistrare, lipsa de cooperare fiind sancţionată cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei. La rândul lor, nici recenzorii nu au voie să folosească abuziv informaţiile sau prezenţa  în casele noastre.

Ce se întâmplă dacă nu sunteţi acasă în ziua anunţată?

„În acest caz, recenzorul de zonă are datoria să lase celui lipsă de la domiciliu un bilet de înştiinţare cu data şi ora la care va reveni. Eventual un număr de telefon. În cazul în care se întâmplă ca între 20 şi 31 octombrie să nu fiţi vizitaţi de niciun recenzor, cel în cauză are datoria să sune la numerele de telefon de pe afişele şi pliantele noastre”, ne-a spus domnul Nicolae Marinescu, director al Direcţiei de Statistică Galaţi.

Telefoane utile

Telefoanele în aceste situaţii sunt: 1741, în reţeaua Vodafon, Orange şi Cosmote şi 0219201 în reţeaua Romtelecom. De asemenea, pentru orice nelămurire sau suspiciune în legătură cu vreun posibil fals recenzor, cetăţenii pot cere informaţii de la Comisia Locală aparţinătoare. În municipiul Galaţi, Comisia Locală de Recensământ are telefonul 0236/307704.  Dacă aveţi suspiciuni sau doriţi să vi se confime numele recenzorului de zonă, puteţi suna la telefonul comisiei locale aparţinătoare.  

Aspecte de familie

Dacă într-o locuinţă trăiesc două sau mai multe familii, fiecare cap de familie are datoria să completeze individual fişa „Locuinţă, clădire” (L,C).  Dacă deţine mai multe locuinţe, trebuie să le enumere şi să facă precizarea dacă sunt sau nu ocupate. Pentru copii, pentru cei neputincioşi sau bolnavi vor răspunde cei apropiaţi din familie.

Important pentru „stranieri”

Ce se întâmplă dacă unul dintre membrii familiei, cu domiciliu în Galaţi, este plecat din localitate? În acest caz, capul familiei are datoria să răspundă, în funcţie de situaţie, la un alt chestionar. Dacă lipsa de acasă este temporară (sub 12 luni) sau îndelungată, soţul sau soţia sau oricare alt membru al familiei va sprijini recenzorul pentru copletarea unei alte fişe. Întrebările vizează numele şi prenumele celui plecat şi scopul plecării: la muncă, la studii, în vizită, în interes de afaceri...

În acest an, Recensământul populaţiei şi al locuinţelor durează până pe 31 octombrie.

Legitimaţie şi buletin

Purtătorul de cuvânt al IJP Galaţi, comisar Cristina Tatulici ne-a declarat că este bine să i se solicite recenzorului, pe lângă legitimaţie şi buletinul de identitate: „Nu este exclus să apară şi persoane preocupate de altceva şi nu de recensământ. De aceea îi sfătuim pe să verifice atât legitimaţia de recenzor, cât şi buletinul sau cartea de identitate. E bine să se asigure că seria şi numărul de pe actul de identitate se regăseşte pe legitimaţie. În plus, aşa pot vedea şi fotografia recenzorilor, pentru că pe legitimaţie ea nu există”, susţine Cristina Tatulici. Aceasta îi mai sfătuieşte pe cetăţeni să răspundă strict la întrebările din chestionar, chiar dacă persoanele care le bat la uşă s-ar putea interesa şi despre sistemul de securitate al locuinţei sau dacă preferă sa-şi pună banii la bancă sau să-i ţină acasă. „Dacă observă ceva suspect să sune la 112 şi să reţină semnalmentele persoanei respective. De asemenea, lucrul acesta este valabil şi pentru recenzori. Şi ei trebuie să apeleze la 112 dacă vor fi agresaţi în vreun fel”, mai spune purtătorul de cuvânt al IJP Galaţi. (R.A.P.)

 

Citit 2341 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2011 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.