Întrucât sezonul pocnitorilor fără sfârşit a debutat deja, deşi mai avem destul până la Revelion, revenim cu sfaturi despre cum să vă feriţi animalele de companie de efectele nedorite ale acestor distracţii sezoniere
Cei mai afectaţi vor fi câinii, mai ales cei care stau mult timp afară în curte. Luaţi în calcul nevoia să-i adăpostiţi, cel puţin temporar, într-un spaţiu mai bine izolat fonic, fiindcă o simplă cuşcă nu le va da iluzia că sunt în siguranţă. În funcţie de rasă, de sensibilitatea la zgomot etc, câinii vor reacţiona mai violent la zgomotul produs de pocnitori şi petarde.
Citește și O tonă de pocnitori, într-un apartament din Galați
Cei mai mulţi asociază această activitate cu întunericul, de aceea, dacă deja au auzit orice zgomot pe care-l pot confunda cu o pocnitoare, nu vor mai vrea să iasă la plimbare odată cu lăsarea întunericului. Nu-i forţaţi, încercaţi să vă adaptaţi programul la noua lor preferinţă sau, dacă nu este posibil, limitaţi plimbarea în zona limitrofă locuinţei, astfel încât câinele să ştie că, la nevoie, poate ajunge foarte repede acasă. Atenţie cum îi ţineţi în lesă, vor trage brusc în cazul în care se sperie, acest lucru putând duce la accidente, culminând chiar cu ruperea unor degete.
Citește și De ce se sperie câinii de pocnitori și artificii
Chiar şi în cazul raselor de câini care nu se sperie excesiv de pocnitori, ţineţi cont că expunerea lor la acest tip de zgomot poate fi problematică
Amintiţi-vă, câinii sunt mult mai bine echipați decât noi și când vine vorba de auz. Ei au la dispoziție 17 mușchi doar pentru a-și mișca urechile. Prin urmare, câinii cu urechile drepte în mod natural își pot folosi urechile ca pe un ecran radar pentru a localiza sunetele. Dar câinii nu sunt superiori nouă doar în ceea ce privește anatomia urechilor, ci și la captarea vibrațiilor. În timp ce urechea umană nu mai percepe nimic la o frecvență de aproximativ 20.000 de hertzi, urechile câinilor reușesc să perceapă o frecvență de două ori mai mare. De aceea, şi disconfortul lor în cazul pocnitorilor şi artificiilor, dar chiar şi al furtunii cu tunete, este mult mai mare decât al nostru.
În locuinţă, lăsaţi câinele şi pisica să îşi găsească singuri locul cel mai potrivit
Încercaţi, pe cât posibil, să închideţi geamurile, pentru a minimiza sunetul cât mai mult posibil. Animalele trebuie să aibă la dispoziţie culcuşuri şi pături moi, pentru că au tendinţa să se ascundă sub ele. De asemenea, atunci când sunt panicate, animalele vor bea mai multă apă decât în mod obişnuit, deci asiguraţi-vă că au apă proaspătă din belşug. Încercaţi, pe cât posibil, să nu le lăsaţi singure în casă în noaptea de Revelion.