Cauciucurile de iarnă sau all seasons, obligatorii de la 1 noiembrie pe zăpadă, polei, gheaţă

Cauciucurile de iarnă sau all seasons, obligatorii de la 1 noiembrie pe zăpadă, polei, gheaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, vineri, la Suceava, că şoferii care vor fi descoperiţi în trafic circulând cu cauciucuri neadaptate condiţiilor de iarnă pe tronsoane cu gheaţă, polei sau zăpadă vor fi amendaţi, ea precizând că sunt acceptate cauciucuri de iarnă sau all seasons. Ministrul Transporturilor a spus că a propus spre aprobare o lege, care a fost acceptată, nu în forma propusă iniţial, şi care prevede modul în care trebuie echipate autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

"Atunci când un conducător auto este identificat în trafic că circulă fără cauciucuri adaptate condiţiilor de iarnă pe tronsoane pe care există zăpadă sau gheaţă suportă rigorile legale. Cauciucurile sunt atât cele de iarnă, cât şi cele all seasons care pot fi folosite şi iarna şi vara", a spus ministrul.

"Atunci când cei de la Poliţie şi cei de la Drumuri ne pun indicatoare pe drumurile publice şi ne avertizează că se circulă cu o anumită viteză o fac atât pentru siguranţa noastră, cât şi pentru cea a celorlalţi participanţi la trafic pe care putem oricând să-i punem în pericol", a mai pus Boagiu.

Anvelopele de iarnă trebuie să fie inscripţionate cu M şi S

Anvelopele de iarnă trebuie să fie inscripţionate cu M şi S, în caz contrar şoferii riscă de la nouă la 20 puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 de lei, sancţiunea contravenţională fiind însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare

Poliţia Română informează că pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S" fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia "all seasons".

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Astfel, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximã autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Citit 3334 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2011 15:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.