Triaj observațional printre elevi și izolare la domiciliu, în şcolile din Galaţi

Triaj observațional printre elevi și izolare la domiciliu, în şcolile din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

După ce România a intrat în stare de alertă epidemiologică, pe fondul creșterii masive a cazurilor de îmbolnăvire cu viroze şi gripe, în toate unitățile de învățământ se iau măsuri pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii sezoniere, având în vedere că una dintre măsurile solicitate de Ministerul Sănătații recomandă evitarea spațiilor aglomerate.

La Galați, Inspectoratul Şcolar Județean (ISJ) a transmis unităților de învățământ norme de funcționare pentru această perioadă. Cu toate acestea, există situații în care numărul copiilor prezenți la ore este foarte mic, sub zece, ceilalţi fiind acasă, cu diferite forme de boală.

Scenariul binecunoscut al triajului observațional al elevului a revenit în actualitate în această perioadă. Astfel, profesorul care observă că un elev manifestă simptome de gripă sau infecție respiratorie trebuie să sesizeze familia copilului bolnav, pentru ca acesta să fie scos din colectivitate și izolat la domciliu. Purtătorul de cuvânt al ISJ Galați, profesorul Adrian Silivestru, ne-a explicat ce trebuie făcut în cazul în care aparținătorii nu pot ajunge imediat la școală, pentru a  scoate copilul din colectivitate. "Acolo unde se constată că un elev are simptome de gripă sau viroză, se anunță asistenta medicală din unitatea de învățământ respectivă. Majoritatea școlilor au cabinet medical cu personal specializat. În cazul în care aparținătorii legali ai copilului nu pot ajunge la școală, acesta rămâne în cabinetul medical, supravegheat de asistentă, până la sosirea unei persoane care să îl ia acasă. În școlile în care nu există cabinete medicale, copilul simptomatic va fi cazat în camera de izolare care există în toate unitățile de învățământ", ne-a declarat profesorul Silivestru. Acesta face apel către părinți să le acorde o atenție sporită copiilor, iar la apariția primelor simptome să nu-i mai aducă în colectivitate. Totodată, reprezentantul ISJ susține că activitatea didactică se desfășoară normal în toate unitățile de învățământ, fără să fie afectat actul educațional.

În acelaşi timp, potrivit Direcției de Sănătate Publică Galaţi, unitățile de învățământ sunt sfătuite să ia următoarele măsuri pentru prevenirea răspândirii bolilor de sezon: triajul observațional, informarea părinților și aparținătorilor legali privind simptomele de infecții respiratorii, asigurarea materialelor necesare dezinfecției perioadice a mâinilor și suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor,  precum şi respectarea igienei tusei și strănutului, folosind batiste de unică folosință.

Citit 3849 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Februarie 2025 18:36

1 comentariu

  • postat de covid2025
    Duminică, 02 Februarie 2025 11:30
    86.124.201.***
    eventual niște sporuri salariale pt bugetari ar ajuta la combaterea epidemiei. sunt eroii din linia întâi care se luptă pentru protejarea noastră
    2
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.