O nouă navă militară construită la Galați, livrată marinei olandeze

O nouă navă militară construită la Galați, livrată marinei olandeze
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Nava de sprijin pentru luptă (Combat Support Ship - CSS) „Den Helder”, construită la Damen Galați timp de patru ani, a fost livrată oficial, sâmbătă, Marinei Regale Olandeze, informează Agerpres. Nava a fost botezată de catre prințesa moștenitoare a tronului Olandei, Amalia, la șantierul naval Vlissingen-Oost.

CSS „Den Helder” este printre cele mai mari și complexe nave miilitare construite în România. Vasul poate transporta 7.600 de metri cubi de combustibil diesel, 1.000 de metri cubi de combustibil pentru elicoptere, 226 de metri de cubi de apă potabilă și 434 de tone de bunuri, inclusiv muniție. Pe vas există și un spital militar de nivel Role - 2. De asemenea, nava are un hangar pentru elicoptere militare, cărora le poate asigura mentenanța și este dotată cu cele mai noi softuri împotriva atacurilor cibernetice.

Aurelian Nistor, director de proiecte al diviziei navale Damen România, a detaliat eforturile făcute pentru realizarea acestui vas militar, la care lucrul a început în februarie 2020, la debutul pandemiei. „E o navă la 165 de metri lungime, cu 840 de kilometri de cablu derulați - de la noi, de la Galați, până dincolo de Oradea, dacă e să măsurăm în linie dreaptă - o navă pentru care au muncit pe vârf de încărcare 600-700 de oameni: corp, tubulatură, lăcătușerie, vopsitorie, mecanică... E un moment de mândrie, astăzi, cu un proiect început în pandemie, început în perioada de război să avem această navă, această bijuterie”, a arătat Aurelian Nistor. În acești patru ani, au existat foarte multe provocări, dar termenele de predare au fost respectate, a mai spus Aurelian Nistor, exprimându-și dorința ca o astfel de navă să poată fi realizată și pentru Forțele Navale Române.

La rândul său, directorul general al Șantierului naval Damen Galați, Doru Gaibăr, a vorbit despre proiectele aflate în curs de desfășurare. „În iulie vom începe construcția a patru fregate antisubmarin pentru Forțele Navale Olandeze”, a arătat el, și a adăugat că specialiștii de la Institutul de Proiectare al șantierului lucrează la o fregată pentru Guvernul Germaniei și vor proiecta și fregatele pentru Guvernul Olandei. „În șantier avem 1.700 de angajați, foarte mulți specialiști, acoperim toată marja de joburi necesare pentru a executa astfel de nave”, a punctat Doru Gaibăr, citat de Agerpres.

La Damen Galați au fost finalizate până în momentul de față opt nave pentru Forţele Navale Regale Olandeze, iar în total au fost construite peste 30 de nave militare pentru diferite țări.

Citit 2059 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2025 16:58

1 comentariu

  • postat de nea vasile...
    Duminică, 23 Februarie 2025 22:34
    84.117.46.***
    in anii 2000 , in patru ani de zile(cat a durat constructia acestei nave ) , s-ar fi facut aprox. 10 nave(portcontainere , tancuri chimice , remorchere...etc ) unde ar fi lucrat 3400 de oameni.Trist.
    2
    9

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.