Pe drumurile Europei, românii îi jefuiesc pe români

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Piraţii (români!) s-au mutat de pe mări, pe autostrăzi. Drumul către ţară şi cei dragi s-a dovedit a fi pentru unii români (turişti sau persoane care muncesc în străinătate) o experienţă traumatizantă. Din ce în ce mai mulţi concetăţeni au devenit, în ultima perioadă, victime ale tâlharilor care acţionează asupra călătorilor din autocarele care fac ruta Italia – România.

Scenariul

Bine organizaţi, periculoşi şi înarmaţi, infractorii, de naţionalitate română, sunt constituiţi într-o grupare formată din 10-12 persoane (dintre care una sau două femei), fiecare având sarcini precise şi un rol bine definit.

Scenariul, bine pus la punct, începe încă din momentul îmbarcării, când unii dintre membrii grupului călătoresc drept pasageri în respectivul autocar. Spre deosebire de ceilalţi călători, ei nu sunt interesaţi de lectură sau de peisaje, ci urmăresc atent pasagerii şi discuţiile dintre aceştia, pentru a identifica potenţialele victime. În plus, ei îi informează telefonic pe ceilalţi membri ai grupării cu privire la viitoarele locuri de oprire.

Ameninţări, violenţă şi tâlhărire

Atunci când autocarul opreşte în locurile special amenajate, infractorii pun în scenă partea a doua a planului: sub pretextul unui joc de tipul „alba-neagra” şi utilizând ameninţări, intimidări sau chiar violenţă, membrii grupării forţează pe unii dintre călători să participe la joc, pentru ca apoi să îi deposedeze de bani sau de bunuri uşor de valorificat (telefoane mobile, bijuterii).

Temându-se pentru propria siguranţă, de cele mai multe ori martorii unui astfel de eveniment nu intervin pentru a lua apărarea victimelor. Majoritatea incidentelor de acest tip se produc în parcările din Italia, Austria şi Ungaria, motiv pentru care victimele nu depun plângere atunci când ajung în ţară, deşi legal au această posibilitate.

Poliţia vă cere ajutorul

Pentru anihilarea unei astfel de grupări infracţionale, este nevoie, pe lângă demersurile poliţiştilor, şi de sprijinul cetăţenilor care deţin informaţii cu privire la evenimente de acest tip.

Mulţi dintre noi acţionează conform principiului “mie nu mi se poate întâmpla”; cu toate acestea, ar trebui să conştientizăm faptul că oricine poate fi victimă a răufăcătorilor, că oricând o persoană dragă poate fi ţinta hoţilor sau a tâlharilor. Pasivitatea noastră nu face decât să încurajeze infractorii. De aceea, dacă aţi fost victimă sau martor la o astfel de situaţie, vă rugăm să comunicaţi poliţiştilor orice informaţie pe care o deţineţi şi care poate ajuta la identificarea şi prinderea autorilor (telefon 0236.407000, interior 20164 – inspector Eduard Bujor sau subinspector Claudiu Iordache).

Citit 1029 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.