ArcelorMittal Galaţi se concentrează pe producţia de tablă groasă

ArcelorMittal Galaţi se concentrează pe producţia de tablă groasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primarul Dumitru Nicolae s-a întâlnit cu directorul general al combinatului ArcelorMittal Galaţi, Augustine Kochuparampil, în care s-au abordat subiecte diverse, cu impact social. Producţia combinatului se va axa pe fabricarea de tablă groasă extralată, a declarat, ieri, primarul, care s-a interesat dacă actualul plan de plecări voluntare din combinat va fi completat, pe viitor, şi de altfel de concedieri. Kochuparampil a răspuns negativ, dar nu a prezentat nicio cifră clară care să arate numărul maxim de muncitori din combinat de care s-ar dispensa, prin programul de autodisponibilizare. 

„Măsurile luate de conducerea combinatului sunt fezabile; ei vor să activeze funcţionarea pe zona laminoarelor de tablă groasă şi se pare că tabla groasă extralată este unicul produs care se cere acum la un preţ cât de cât normal. În plus, laminoarele din combinat sunt printre puţinele din Europa, iar tabla produsă în flux continuu -oţelării, furnale - este, ca şi calitate, una dintre cele mai bune. Comenzi vor fi, însă nu la nivelul la care vor vrea dânşii”, a declarat Dumitru Nicolae. 

Legendă urbană şi ironia sorţii

Nu ştim dacă laminoarele de tablă groasă din Combinat sunt unice în Europa, însă un lucru este cert: există combinate în ţară care nu au nici măcar un singur astfel de laminor, platforma de la Galaţi fiind singura din ţară cu două!

Ironia sorţii face ca una din deciziile lui Nicolae Ceauşescu (contestate în şoaptă, la vremea respectivă) să fie acum chiar salvarea din criză a combinatului gălăţean. Vechii angajaţi încă îşi mai amintesc de faptul că la început, combinatul de la Galaţi a fost proiectat să funcţioneze cu un singur laminor de tablă groasă, însă, în momentul în care ambiţia lui Nicolae Ceauşescu a fost să îşi construiască una din cele mai puternice flote din Europa (motiv pentru care s-au şi înfiinţat multe şantiere navale în ţară), a apărut problema materiei prime – tabla. 

Se spune că în acea situaţie, Ceauşescu a rezolvat simplu problema, în stilu-i caracteristic, şi a decis construirea a încă unui laminor de tablă groasă la Galaţi! Ceea ce, acum 40 de ani, părea doar o construcţie suplimentară, făcută la „indicaţii preţioase”, acum este o sursă suplimentară pentru producerea celui mai căutat produs pe piaţa metalurgică, în plină criză economică!  

Probleme sociale şi susţinerea sportului

În discuţia sa cu Augustine Kochuparampil, primarul a abordat şi problema blocurilor în care locuiesc siderurgiştii (la Liceul Metalurgic), apartamentele neputând fi scoase la vânzare, din pricina faptului că terenul aferent este girat, în prezent, pentru un credit încă neonorat. „Cu toate că e prins într-o garantare a unui credit ne-a promis că o rezolvă, e vorba de 2.000 de mp de teren, astfel încât să putem vinde acele blocuri celor care trăiesc acolo”, a mai spus primarul Dumitru Nicolae. 

Şi susţinerea financiară a clubului Oţelul a fost subiect de discuţie. „Nu s-a pus nici un moment problema că nu îl va mai susţine, ci că această susţinere va fi mai mică decât cea dată anii anteriori”, a spus Dumitru Nicolae, estimând că în acest an conducerea combinatului va acorda cam 80 la sută din suma alocată în 2007 clubului de fotbal. 

Pe de altă parte, primarul a dat asigurări că şi municipalitatea se va ocupa de susţinerea clubului, urmând ca şi membrii comisiei nr. 4 din cadrul CL (activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, culte, cultură, tineret, asistenţă socială, sport şi agrement) să se preocupe de acest lucru. 

S-a mai discutat şi soarta bazei sportive „Siderurgistul”, care, din decembrie 2008, a trecut în administrarea Consiliului Local Galaţi, conform contractului stabilit la privatizarea combinatului. Primarul a dat de înţeles că municipalitatea nu dispune de fonduri suficiente pentru administrarea bazei sportive, motiv pentru care, dacă „Siderurgistul” va rămâne la CL, va fi scoasă la licitaţie. O altă variantă discutată a fost păstrarea bazei sportive în administrarea ArcelorMittal, ca şi până acum. 

Purtătorul de cuvânt al combinatului siderurgic gălăţean, Dorian Dumitrescu, a confirmat întâlnirea dintre primar şi directorul general Augustine Kochuparampil, însă nu a dat alte detalii.

Citit 2513 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.