Campanie VL - Cititorii susţin înlocuirea garajelor
Foto: Foto: Sorin Pană

Campanie VL - Cititorii susţin înlocuirea garajelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Campania „Operaţiunea «Garajul»”, demarată de „Viaţa liberă” pe 27 februarie, se bucură de susţinerea majorităţii cititorilor * Sunt şi voci care se opun, invocând spiritul gospodăresc  al proprietarilor de garaje şi acuzând interese meschine * Scepticii vor garanţii că în locul garajelor vor fi amenajate parcări, locuri de joacă sau alte funcţiuni *

A trecut mai bine de o săptămână de când „Viaţa liberă” a declanşat campania „Operaţiunea «Garajul»”. În acest interval, peste 400 de cititori şi-au exprimat opinia cu privire la oportunitatea înlocuirii miilor de garaje din municipiul Galaţi. Sosite prin poştă sau postate pe www.viata-libera.ro ori pe pagina noastră de pe Facebook, părerile sunt, într-o proporţie covârşitoare, favorabile.

„Aş dărâma garajul pentru un altfel de oraş”

„În 22 de ani de democraţie gălăţeană, în oraşul nostru s-au construit aceste garaje mizerabile, altceva nimic deosebit! S-au umplut spaţiile care iniţial erau destinate pentru zone de joacă pentru copii, de respirat un aer curat în puţinul loc dintre sutele de blocuri îngrămădite”, ne-a scris Ion Corneanu. O scrisoare similară am primi de la Ana şi Zoiţa.„Trăim în cartierul 40 - Catanga, cum este denumit în bătaie de joc de cei din centru. Răcnim de 12 ani, de când l-am votat primar pe domnul Nicolae Dumitru, care a promis că va demola aceste garaje care ne sufocă! Şi-aşa stăm îngrămădiţi, ni s-a luat şi puţinul spaţiu pe care îl aveam liber şi aerisit. Dorim să se cureţe aceste ruine şi să se revină la spaţiile verzi şi frumoase”, au spus gălăţencele din Micro 40.

Un cititor al ediţiei online a „Vieţii libere” a devenit nostalgic atunci când a văzut, în poze, cum arată acum cartierul în care a crescut. „Am copilărit în zona de unde este prezentată acea fotografie; erau acolo şase terenuri de fotbal mai mici sau mai mari (bineînţeles, neamenajate), pe care se încingeau miuţe şi, de multe ori, nu era de ajuns spaţiul pentru câţi copii eram. Ţin minte cât i-am înjurat pe cei care construiau garaje (au început în ultimii ani ai lui Ceaşcă), deoarece ne lăsau fără spaţiul de joacă; şi eram o droaie de băieţi. Acum mă gândeasc cu groază unde se mai joacă copiii celor care locuiesc în zonă”, a comentat Flo1 pe www.viata-libera.ro.

Un „Locuitor al Galaţiului” şi-a exprimat, de asemenea, indignarea faţă de dominaţia garajelor asupra domeniului public. „Libertatea ne-a adus prea mult din legea celui tare şi legea bunului-plac! Indiferent de interesele celor ce au considerat necesar acest articol, indiferent dacă se va rezolva ceva sau nu, indiferent că unii au maşină şi garaj şi alţii nu au, cu dări plătite sau neplătite, am ales să trăim la oraş! Aceasta presupunea obligaţia de a respecta condiţiile traiului în comun, dorind, respectând şi contribuind la civilizaţie şi progres! Cu respect, dar cine doreşte să locuiască «la ţară» are libertatea de a alege (cu casă, gard multicolor, iarbă verde şi grătar, răsaduri de roşii şi cultură de cartofi, cuşcă cu câine, rufe pe culme). La oraş, fiecare are dreptul spaţiului-proprietate; spaţiul comun nu se bucăţeşte şi se ia acasă şi, mai ales, nu se pune stăpânire!”, a postat cititorul care şi-a spus Locuitor al Galaţiului.

Părerea este împărtăşită şi de cel care şi-a ales pseudonimul Dacia 1200. „Sper să nu mă înşel, dar terenul aferent garajelor este al Primăriei, deci este vorba de construcţii cu caracter provizoriu. Cei care au garaje ar trebui să ştie acest lucru şi să nu se mai comporte ca nişte proprietari de teren!”, a spus Dacia 1200, care susţine înlocuirea garajelor cu parcări şi cu locuri de joacă, la fel ca şi Adrian, el însuşi proprietar de garaj. „Eu sunt pentru dărâmare şi construirea unor parcări (cu sau fără boxe) subterane. Deasupra se pot amenaja părculeţe, locuri de joacă etc. Am garaj, dar l-aş dărâma pentru a avea un altfel de oraş”, a comentat Adrian.

„Oamenii gospodari, cu iniţiativă, au garaje”

Ion Ion şi Ana le iau apărarea proprietarilor de garaje, lăudând spiritul întreprinzător al acestora. „Ce-i rău că în garaje se desfăşoară mici activităţi de întreprinzător particular? Chiar nefiscalizate. Mai câştigă nişte oameni o pită! Toate problemele Galaţiului au fost fericit rezolvate şi a mai rămas problema demolării garajelor. Nu cumva şi aici este vorba de capra vecinului?”, a spus Ion Ion. „Cine are garaje? Oamenii gospodari cu iniţiativă şi care au investit, care au vrut să-şi protejeze maşina împotriva vandalizării şi a hoţilor”, a comentat şi Ana.

Replica a venit de la Flo. „Şi dacă toţi cei cu maşină ar fi avut «iniţiativă», am fi avut 100.000 de garaje! Nu e aşa că atunci nu am mai fi avut maşini vandalizate, dar aveam un oraş «superb», în care circulai doar pe acoperişurile garajelor, iar spaţiul verde din oraş ar fi constat în ghivecele de la balcoane!”, a răspuns acesta, ironic.

„Vreau să văd un proiect înainte de a-mi fi demolat garajul”

„La dărâmat, demolat, devalizat suntem campionii Europei. Toţi de pe aici vă îmbătaţi cu apă rece dacă aveţi impresia sau speranţa că odată cu dărâmarea acestor garaje se vor amenaja şi construi locuri de joacă sau parcări moderne. Acele terenuri vor fi adjudecate tot de mafie, care vor găsi cu siguranţă ce să facă cu ele”, a postat Vik pe site-ul „Vieţii libere”.

Alţii au cerut garanţii că nu se va ajunge acolo şi că problema înlocuirii garajelor cu alte funcţiuni va fi cu adevărat rezolvată. „Să prezinte Primăria alternative viabile. Altfel vorbim degeaba”, a apreciat Ştefan. Şi Mihai, şi Nicolaie au solicitat ca, odată cu desfiinţarea garajelor, Primăria să amenajeze locuri de parcare şi să le ofere posibilităţi de relocare posesorilor de garaje care folosesc spaţiul ca depozit sau ca atelier de producţie. Un alt comentator de pe site, Ccc, şi altul de pe Facebook, Cristescu Bogdan, şi-au manifestat şi ei dorinţa de a vedea proiecte sau construcţii înainte de a fi demolate garajele.


 

78 la sută dintre cititorii VL susţin înlocuirea garajelor

Şi rezultatele parţiale ale sondajului de opinie derulat pe www.viata-libera.ro indică un curent favorabil înlocuirii miilor de garaje din municipiu cu alte funcţiuni. Din 27 februarie şi până ieri, în jurul orei 16.00, nu mai puţin de 1.390 de cititori răspunseseră la întrebarea „Sunteţi de acord cu demolarea garajelor din Galaţi?”, dintre care 78,2 la sută bifaseră DA şi doar 21,8 la sută spuseseră NU. Trebuie să spunem că raportul se menţine în jurul acestor valori încă de la startul sondării. Votarea continuă!


 

 

Citeşte şi:

De la primar în jos, crema administraţiei are garaj

Operaţiunea Garajul - „Dacă nu aplicăm o soluţie modernă, suntem retrograzi"

Arhitectul-şef susţine desfiinţarea garajelor

Garajele pot fi demolate oricând!

Operaţiunea „Garajul” - Elefantul din sufragerie

Operaţiunea „Garajul”: Ce-am avut şi ce-am pierdut


Aşteptăm opiniile pe adresa redacţiei şi pe site, în secţiunea dedicată comentariilor. Pe www.viata-libera.ro puteţi vota pro sau contra garajelor folosind acest SONDAJ.


 

 

 

 

Citit 3093 ori Ultima modificare Luni, 05 Martie 2012 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.