De la primar în jos, crema administraţiei are garaj
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

De la primar în jos, crema administraţiei are garaj
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Atât fostul, cât şi actualul primar au adăpost pentru maşină * Construcţii de acest tip au şi unii dintre consilierii locali * Directorul economic al societăţii care administrează domeniul public deţine un garaj mare cât un apartament! *


„Garajele nu corespund cerinţelor actuale de confort, de viaţă urbană. Ne plasează undeva în semirural, cu magazia şi bucătăria de vară în curtea blocului, cu grătarul pe spaţiul verde... Aşa cum peste tot s-au făcut căi ferate, s-au făcut drumuri, s-au construit locuinţe colective, s-au făcut parcări, aşa şi înlocuirea acestor garaje este o necesitate şi trebuie să se întâmple”, declara, în interviul publicat de „Viaţa liberă” pe 29 februarie, arhitectul-şef al Galaţiului, Teodora Voicilă, despre miile de garaje ridicate în ultimele decenii pe terenurile municipiului.

Printre proprietarii acestor construcţii se numără, însă, figuri importante din administraţia publică locală, cea care este responsabilă cu amenajarea teritoriului şi cu dezvoltarea localităţii!

Garajele celor dintâi gospodari ai urbei

Un garaj deţine însuşi primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, ales în 2000 şi reales în 2004 şi în 2008. Construcţia a fost ridicată în anul 1997 şi are o suprafaţă de 22 de metri pătraţi, specifică edilul-şef în cea mai recentă declaraţie de avere, completată în iunie 2011.

Şi predecesorul lui Nicolae este proprietarul unui garaj. Eugen Durbacă, în mandatele căruia adăposturile pentru maşini din Galaţi s-au înmulţit necontrolat, are un garaj de 19,58 de metri pătraţi. El deţine construcţia din 1992, anul în care a fost ales primar. Informaţiile sunt culese din declaraţia de avere pe care Durbacă, acum vicepreşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, a completat-o în mai 2011.

Posesori de garaje în Legislativul local

Dintre cei 27 de membri ai Consiliului Local, patru specifică în declaraţiile de avere că au garaj. Este vorba de Hristache Bogatu, Aurelian Constantin, Ilie Zanfir şi Lucian Podlaţi. Bogatu declară un garaj cu o suprafaţă de 24 de metri pătraţi, pe care l-a construit în anul 1996. Constantin menţionează un garaj de 25 de metri pătraţi, cumpărat în 2006. Zanfir face cunoscut faptul că este proprietarul unui garaj de 21,06 metri pătraţi, pe care l-a achiziţionat în 1996. Podlaţi declară un garaj de 19,5 metri pătraţi, cumpărat în 2001. Declaraţiile de avere studiate au fost depuse de către semnatari în perioada mai-iunie 2011.

Faptul că ceilalţi 23 de membri ai Legislativului local nu menţionează un garaj în declaraţiile de avere nu exclude posibilitatea ca ei să deţină o astfel de construcţie. Aceasta poate să fie trecută pe numele unui alt membru al familiei.

„Am garaj, dar asta nu înseamnă că dezaprob înlocuirea lor”

Sunt cuvintele consilierului local Aurelian Constantin, care, ca şi alte câteva mii de gălăţeni, este proprietarul unui garaj. Oficialul declară că susţine punctul de vedere al arhitectului-şef, potrivit căruia garajele trebuie înlocuite cu alte funcţiuni: spaţiu verde, parcare, servicii etc. Totodată, consilierul local apreciază că o acţiune de eliberare a terenului ocupat de garaje trebuie să se desfăşoare în trei etape.

„Nu ascund faptul că am garaj. Asta nu înseamnă, însă, că dezaprob ideea înlocuirii lor. În primul rând, trebuie eliminate garajele pentru care nu s-a eliberat autorizaţie de construire. Apoi trebuie identificate zonele în care există garaje, dar în care municipalitatea vrea să facă altceva: parc, loc de joacă etc. La sfârşit, trebuie demolate şi celelalte garaje, dacă se stabileşte că ele afectează estetic şi funcţional zonele în care sunt ridicate. Atenţie, însă! Consiliul Local trebuie să vină cu alternativa - locuri de parcare”, a declarat Aurelian Constantin.


Directorul economic de la fostul ADP are garaj de 54 mp!

Directorul economic al societăţii Gospodărire Urbană (fostul serviciu public Administrarea Domeniului Public), se numără, la rândul său, printre proprietarii de garaje din Galaţi. Tinca Podaru, care este şi consilier judeţean, deţine un adăpost pentru maşină din anul 2004, relevă declaraţia de avere completată în iunie 2011. Potrivit documentului, construcţia ocupă o suprafaţă de 54 de metri pătraţi! Tot atât cât are un apartament cu două camere, dintre cele construite în comunism.


Opiniile gălăţenilor despre garaje, în ziarul de mâine

La o săptămână de la declanşarea campaniei „Operaţiunea «Garajul»”, interval în care „Viaţa liberă” a publicat zilnic articole despre miile de garaje din municipiul Galaţi şi despre oportunitatea înlocuirii acestora, cotidianul nostru publică mâine bilanţul parţial al campaniei. O sinteză a sutelor de opinii şi comentarii primite de la cititori prin poştă, pe www.viata-libera.ro şi pe Facebook, dar şi rezultatele provizorii ale sondajului de opinie derulat pe pagina noastră de internet vor fi prezentate în ediţia de mâine. Votarea continuă!


Citeşte şi:

Operaţiunea Garajul - „Dacă nu aplicăm o soluţie modernă, suntem retrograzi"

Arhitectul-şef susţine desfiinţarea garajelor

Garajele pot fi demolate oricând!

Operaţiunea „Garajul” - Elefantul din sufragerie

Operaţiunea „Garajul”: Ce-am avut şi ce-am pierdut


Aşteptăm opiniile pe adresa redacţiei şi pe site, în secţiunea dedicată comentariilor. Pe www.viata-libera.ro puteţi vota pro sau contra garajelor folosind acest SONDAJ.


Citit 3781 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2012 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.