Dunărea scade, dar nu cedează !
Foto: Foto: Sorin Pană

Dunărea scade, dar nu cedează !
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, în ultimele zile, nivelul Dunării a crescut constant, în această dimineaţă s-a înregistrat pentru prima oară un nivel mai mic.  În această dimineaţă, Dunărea măsara la Galaţi 487 de centimetri, cu 4 centimetri mai puţin decât ieri. Cota de Atenţie a fluviului la Galaţi, de 560 de cm, nu a fost, însă, atinsă.

Scăderea nivelului Dunării indică faptul că sloiurile de gheaţă nu sunt blocate, fiind deversate către mare pe canalele Sulina şi Chilia. Potrivit site-ul AFDJ, sloiurile curg în proporţie de 50% pe Sulina şi, respectiv 20%, pe Chilia. Conform ISU Galaţi, în zona Portului Galaţi situaţia căilor navigabile este următoarea: între km 160 şi km 150 - curg sloiuri 40% iar între km 150 şi Mm 64 - pod de gheaţă. 

În zona Portului Galaţi pontoanele de acostare au fost deplasate în aval cu circa trei metri, motiv pentru care au fost întărite legăturile la mal. În plus, pasarelele au suferit avarii uşoare, însă, din fericire nu au fost evenimente deosebite.

În schimb, cursele cu bacul către malul tulcean şi retur se desfăşoară în continuare inclusiv pentru autovehicule, ritmul fiind din oră în oră. Pentru securitatea pasagerilor, cursele se desfăşoară doar pe timpul zilei, iar în momentul în care trece o bucată mai mare de gheaţă pe traseul bacului, acesta se opreşte temporar, aşteptând eliberarea căii navigabile.    

ISU mai informează că din cauza creşterii nivelului fluviului Dunărea, şi a fenomenului de remuu creat pe râul Prut,  digul de apărare al incintei Brateşul de Jos, se menţine în faza I de apărare. Totodată, digul Bădălan a intrat în faza I de apărare,  ca urmare a creşterii cotei apei fluviului Dunărea.

Citit 1994 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 10:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.