Telenovela adjuncţilor la IPJ! Şase luni de confuzie la vârful Poliţiei gălăţene

Telenovela adjuncţilor la IPJ! Şase luni de confuzie la vârful Poliţiei gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Un control al Ministerului de Interne derulat în vara anului trecut la IPJ Galaţi s-a soldat cu destituirea celor doi adjuncţi ai şefului instituţiei
  •  Comisarul-şef Doru Geru a părăsit definitiv structura, în timp ce comisarul Daniel Miron a revenit spectaculos

Situaţie inedită la vârful celei mai importante instituţii abilitate să asigure liniştea şi ordinea publică în judeţul Galaţi. De circa o jumătate de an, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie suferă din lipsă de coordonatori, doar comandantul instituţiei, comisarul Dănuţ Lefter, fiind singurul care a asigurat neîntrerupt şefia instituţiei.

Cum s-a ajuns aici? Aparent simplu: în urma unor verificări făcute la instituţia gălăţeană de Corpul de Control al ministrului Administraţiei şi Internelor de la acea vreme, Traian Igaş.

Un control, două decapitări

Verificările oficialilor de la Bucureşti au fost cele care au declanşat seismul, Corpul de Control susţinând că a depistat la nivelul activităţii celor doi adjuncţi de atunci, comisarul şef Doru Geru şi comisarul Daniel Miron, nereguli suficient de grave încât să recomande măsuri extreme.

„În urma controlului tematic efectuat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi, Corpul de Control al ministrului a propus, iar conducerea ministerului a aprobat cercetarea prealabilă a celor doi adjuncţi ai I.P.J. Galaţi, pentru carenţe în coordonarea serviciilor operative privind planificarea şi evaluarea activităţilor şi obţinerea unor indicatori slabi de performanţă", precizează, printr-un comunicat, Direcţia de Informare şi Relaţii Publice a MAI.

În toamna anului trecut, Geru şi Miron au ajuns în faţa Consiliului Superior de Disciplină al IGPR, verificările soldându-se cu demiterea celor doi, în ordinele de destituire precizându-se că vor fi trecuţi pe funcţii inferioare. Ofiţerii destituiţi au contestat deciziile în instanţă, dar au pierdut, fapt care a deschis un lung şir de procese presărat cu numiri neaşteptate şi reveniri spectaculoase.

Geru, în medical, Colidiuc, şef de „import”

Coordonator, până la destituire, al serviciilor de Ordine Publică, Circulaţie şi al poliţiilor orăşeneşti, cms. şef Doru Geru a ales să poarte bătălia dintr-un concediu medical prelungit. Hotărârile Tribunalului Galaţi, prin care se menţineau deciziile de destituire date de minister, păreau să limpezească oarecum apele.

Bucureştiul s-a grăbit chiar ca pe una dintre funcţiile rămase astfel vacante să-l numească pe comisarul şef Dorin Colidiuc, fost adjunct al IPJ Constanţa, rămas fără funcţie în urma unui scandal similar cu cel de la Galaţi. Viaţa în scaunul de adjunct al Poliţiei Galaţi al controversatului ofiţer constănţean avea să fie zbuciumată, la finele lunii ianuarie Geru şi Miron obţinând victorii surprinzătoare la Curtea de Apel. Instanţa a suspendat deciziile de destituire până la soluţionarea pe fond a proceselor intentate de cei doi împotriva MAI şi IGPR. Aflat în continuare în concediu medical, Doru Geru nu s-a grăbit să vină la serviciu pe funcţia pentru care luptase, în vreme ce Miron s-ar fi întors, dar nu avea unde.

"Am obţinut o suspendare a dispoziţiei de demitere, iar decizia este executorie. Aş putea să revin pe funcţie, numai că acum nu am unde să mă întorc, postul meu fiind ocupat de domnul Colidiuc ", declara atunci comisarul Daniel Miron.

Colidiuc, alungat de zăpadă şi de… minister

Iarna grea care a lovit sud-estul ţării în februarie a fost de rău augur pentru Dorin Colidiuc, adjunctul care abia începuse să se acomodeze cu noua funcţie.

„Comisarul şef Colidiuc este acum din nou pe funcţia de adjunct, pe perioadă determinată de trei luni. În ceea ce îl priveşte pe domnul comisar Miron, acesta îşi poate ocupa funcţia până la pronunţarea pe fond a instanţei", ne-a declarat comisarul Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

Geru, inapt pentru Poliţie

Aflat mai bine de 90 de zile în concediu de boală, comisarul-şef Doru Geru a fost trimis în faţa Comisiei medicale. Medicii au apreciat că ofiţerul în vârstă de 44 de ani, cu peste 20 de ani de carieră în Poliţie, este prea bolnav pentru a mai putea lucra în structură şi i-au semnat retragerea. Din sursele noastre, Doru Geru s-a îndreptat, la fel ca mulţi alţi foşti colegi ai săi care au purtat uniformă, spre o profesie liberală şi mult mai flexibilă, avocatura.

Miron merge mai departe

Daniel Miron duce în continuare o interminabilă bătălie cu ministerul şi Inspectoratul General.

Potrivit listei de şedinţe a Curţii de Apel Galaţi, următoarea înfăţişare a lui Miron în procesul declanşat împotriva MAI pentru anularea actului de destituire va avea loc pe 28 iunie. Până atunci, doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl mai poate da jos de pe funcţie.

„IGPR şi MAI au făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel care mă menţine pe funcţie. Până la soluţionare, conform legii contenciosului administrativ, hotărârea Curţii rămâne valabilă”, ne-a declarat comisarul Daniel Miron.

Citit 4112 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Martie 2012 21:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.