Dosarul Boldea - ziua cea mai lungă
Foto: Foto: Mediafax

Dosarul Boldea - ziua cea mai lungă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri a fost ziua în care deputatul Mihail Boldea s-a întors în România încătuşat după ce zilele trecute declara din Kenya sau Congo că a plecat într-o vacanţă, pentru câteva zile de relaxare.

Parcursul întoarcerii a fost unul destul de lung. După ce se predase duminică seara, la Consulatul României din Kenya, deputatul Mihail Boldea a plecat luni noaptea din Nairobi. Marţi dimineaţă, a aterizat la Amsterdam, iar în jurul orei 13.00, acesta a fost preluat de la Aeroportul din Otopeni de o escortă, care l-a condus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În tot acest timp, lotul de opt persoane cercetate în acelaşi dosar (şase arestate, două libere) a fost audiat la Înalta Curte, unde s-a judecat atât recursul DIICOT, cât şi a celor arestaţi. Potrivit Mediafax, declaraţiile celor învinuiţi, că ar fi lucrat împreună cu deputatul Boldea la tunuri imobiliare şi înşelăciuni, au mers spre a-l înfunda pe acesta.

Bidigă spune că a fost sunat de Boldea

Ştefan Lazăr, un alt inculpat din acest dosar, s-a declarat nevinovat în faţa judecătorilor. Lazăr, zis Bidigă, a spus că din 2005 până în 2012 a stat în închisoare unde a executat o condamnare definitivă pentru proxenetism. A mai arătat că nu ştie în ce mod deputatul Mihail Boldea s-a ocupat de ridicarea unui sechestru asigurător dispus pe unele dintre bunurile sale prin decizia penală de condamnare. Bidigă a arătat că Boldea l-ar fi sunat pentru a-i spune că persoanele reţinute la acel moment în acest dosar vor fi eliberate şi că „totul va fi bine”. Tot în acea discuţie telefonică, Boldea l-ar fi sfătuit să nu se prezintă în faţa organelor de anchetă, lucru pe care nu l-a ascultat.

Concubinaj şi substituire

Avocata Cristina Mihaela Bolboceanu, cercetată în liberate, le-a declarat magistraţilor că a avut cu deputatul Mihail Boldea „o relaţie de amiciţie mai apropiată”. Sintagma folosită de Bolboceanu i-a nemulţumit pe judecători, care i-au cerut să spună exact cât a durat relaţia lor de concubinaj. Bolboceanu a vorbit despre doi ani de concubinaj, 2006 – 2088, când politicianul având şi calitatea de avocat a avut nevoie de ajutorul ei pentru a-l suplini în peste 100 de cauze. Avocata a mai susţinut că este nevinovată şi că nu a ştiut nimic despre ilegalităţile care au stat în spatele substituirilor.

Secretara deputatului, Elena Petrea, arestată de Curtea de Apel Galaţi, a dat, la rândul său, declaraţii la Înalta Curte. Ea şi-a susţinut nevinovăţia, precizând că nu a ştiut de jocurile pe care le-a făcut avocatul Boldea. A mai spus că doar a redactat la cererea angajatorului ei documentele incriminate acum de procurori. „Am scris o cerere pentru obţinerea unui certificat de grefă; avocatul Boldea mi-a dictat şi eu am scris. Nu-mi amintesc ce conţinea şi nu ştiu pentru ce trebuia folosită”, a explicat Petrea, care a menţionat că traseul documentelor a fost doar apanajul lui Boldea. Femeia a mai reclamat şi că, pe 17 martie, pe parcursul audierilor de la DIICOT Galaţi, ar fi fost supusă la „presiuni inimaginabile”, anchetatorii ameninţând-o că-i vor fi arestaţi soţul şi copii şi că nu vor mai ieşi din puşcărie. Ea a motivat că din cauza „stării de şoc” în care se afla nu a spus aceste lucruri şi la Curtea de Apel Galaţi.

Mandat confirmat, nu cel de deputat...

În timp ce „lotul Boldea” era audiat, magistraţii Înaltei Curţi au confirmat mandatul de arestare al deputatului  Mihail Boldea. Informaţia ne-a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Curţi Supreme, judecătorul Georgeta Barbălată. Aceeaşi sursă ne-a spus că recursul în cazul deputatului a primit ca şi termen data de 2 aprilie pentru completul de cinci magistraţi. După cum se ştie, recursul a fost declarat încă de la luarea măsurii arestării, s-au depus şi acte în acest sens, dar sosirea lui Boldea a schimbat agenda instanţei supreme.

În motivarea sentinţei judecătorul a notat, potrivit Mediafax, că "din probele dosarului rezultă implicare directă a inculpatului în ceea ce s-ar putea numi samavolnicia cu care s-a acţionat pentru obţinerea unor imobile, terenuri sau apartament în municipiul Galaţi. Nu a fost niciun fel de scrupul, ci s-a acţionat chiar cu violenţă asupra unei părţi vătămate".

În condiţiile în care mandatul a fost confirmat rămâne ca lunea viitoare, Mihail Boldea să ştie dacă va rămâne după gratii o lună de zile, timp în care procurorii gălăţeni să-şi continue ancheta.

Adus în arestul IPJ Galaţi

Judecătorii au decis ca Boldea să fie adus în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi. La ora 21:45 în curtea Poliţiei au intrat  trei maşini, un antemergător în care era doar şoferul, o dubă şi încă o maşină cu geamuri fumurii. Aşadar, după o excursie în Africa de câteva zile, după o şedere la Ambasada României din Kenya, după un zbor lung spre Bucureşti cu escală la Amsterdam, după câteva ore petrecute în faţa instanţei pentru confirmarea mandatului şi alte câteva ore de drum în duba poliţiei, Boldea s-a reîntors la Galaţi.


Reamintim că deputatul a plecat pe 16 martie din Galaţi, în timp ce lotul de opt persoane, cu care se spune că ar fi lucrat, se pregătea să ajungă în faţa Curţii de Apel, unde se ceruse arestarea. Zvonurile despre plecarea sa au luat amploare în acea sâmbătă, cu atât mai mult cu cât, contrar obiceiului său, Mihail Boldea nu a mai răspuns la telefon. Totul a culminat cu scenele de ieri, când deputatul care are acum un mandat de arestare preventivă pe numele lui, a aterizat pe Otopeni, fiind dus direct la Înalta Curte.

Procurorii gălăţeni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au învinuit pe Boldea de constituirea unui grup organizat prin care ar fi dat mai multe tunuri imobiliare, dar şi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, urmare a faptului că ar fi încercat să dea o ţeapă de un milion de euro firmei Arcada. Odată cu el au picat: fosta concubină, avocata Mihaela Bolboceanu, fosta subprefectă a Galaţiului, Aurica Luchiniuc, secretara sa, Elena Petrea, precum şi colaboratori ca Bogdan Alexandru Boza, Ştefan Lazăr, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică şi Tudorel Vrânceanu.

 

Citit 3066 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Martie 2012 11:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.