Controale la sânge la substanţele toxice. Dosare penale pentru aproape 20 de tone de chimicale deţinute ilegal

Controale la sânge la substanţele toxice. Dosare penale pentru aproape 20 de tone de chimicale deţinute ilegal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • Poliţiştii gălăţeni continuă seria controalelor la firmele care fac operaţiuni cu substanţe toxice. Zilele trecute, mai mulţi reprezentanţi ai unor firme s-au ales cu dosare penale pentru că nu au gestionat corespunzător produsele chimice pe care le comercializau sau cu care efectuau diferite operaţiuni.

Societate falimentară, golită de produse

Ce n-au reuşit lichidatorii au reuşit poliţiştii, în urma controlului făcut la sediul unei societăţi comerciale din Galaţi, aflată în faliment. Firma, care are ca obiect comercializarea produselor de vopsitorie, avea pe stoc, la momentul verificărilor, 17.557 kg substanţe chimice, cu termenul de valabilitate depăşit.

"Este vorba despre vopsea, soluţie de curăţare, întăritori, grund, chit, adezivi, clei, toate expirate, precum şi alte deşeuri periculoase, păstrate în condiţii de depozitare precare, pentru care nu s-a luat măsura neutralizării", a explicat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Substanţele au fost confiscate, iar managerul societăţii lichidatoare, Ciprian N., de 36 de ani, din Bucureşti, şi responsabilul cu mediul, Viorel M., de 58 de ani, din Galaţi, s-au ales cu dosar penal pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase devenite deşeuri.

Descindere în Combinat

Însoţiţi de inspectorii ITM, poliţiştii au ajuns şi pe platforma siderurgică, pentru a verifica dacă o serie de substanţe chimice sunt manevrate corespunzător. În Laminorul de Benzi la Rece au descoperit, potrivit IPJ Galaţi, 4,2 tone de "Passerite", un ulei care se aplică pe tablă pentru a-i elimina coroziunile şi a o pregăti pentru zincare. Substanţa, foarte toxică, are un regim special care necesită notificări periodice către ITM. Deoarece reprezentanţii Combinatului nu refăcuseră înştiinţările legale, angajatul însărcinat cu această activitate, Ionel O., de 36 de ani, s-a ales cu dosar penal.

"Autorităţile au fost notificate privind folosirea substanţei invocate - Passerite. Până acum, toate elementele de care dispunem arată că această substanţă este folosită în limitele legale, aşa cum sunt acestea stabilite de către normele naţionale şi europene. Suntem hotărâţi să respectăm pe deplin toate prevederile legale privind  munca şi protecţia mediului şi vom lua măsurile suplimentare solicitate de către ITM Galaţi", ne-a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.
Citit 2395 ori Ultima modificare Vineri, 30 Martie 2012 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.