Bătaie între interlopi şi studenţi în campus
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Bătaie între interlopi şi studenţi în campus
Barul unde a avut loc bătaia de marţi noapte. Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Câţiva studenţi şi prietenii lor susţin că au fost agresaţi de un grup de "intruşi" cu maşină de lux * Conducerea Ligii Studenţilor consideră că producerea incidentului a fost favorizată şi de lipsa secţiei de poliţie din campus, desfiinţată anul trecut *

Un portofel furat şi o bătaie generalizată în stradă între clienţii unui bar din vecinătatea Grădinii Publice terminată pentru unii la spital, iar pentru alţii la Poliţie sunt ingredientele celui mai recent scandal petrecut în campusul studenţesc "Alexandru Ioan Cuza" din Galaţi. Conflictul, care s-a soldat nu doar cu amenzi şi dosare penale, este pigmentat cu acuzaţii grave pe care câţiva studenţi le aduc nu doar celor care i-ar fi agresat, ci şi poliţiştilor chemaţi să aplaneze scandalul.

De la portofel la maşină

Potrivit declaraţiilor mai multor membri ai grupului de studenţi care susţin că au fost bătuţi în bar, totul ar fi pornit de la portofelul unei colege cu care erau la karaoke. "Eram în bar şi au apărut doi copii, iar unul i-a furat portofelul unei colege. Colegii mei l-au prins pe unul dintre copii şi am chemat Poliţia. Doi dintre colegi au fost atunci agresaţi de cinci indivizi, pe motiv că le-ar fi lovit maşina", afirmă Cosmin Niţu, unul dintre studenţii martori la incident.

Obiectul disputei între grupul studenţilor şi cel al agresorilor a fost un Mercedes ML, mai exact o presupusă avarie a uneia dintre portiere, pe care ar fi provocat-o unul dintre cei care a vrut să-l pedepsească pe hoţ. "Eram în bar şi la masa vecină erau nişte tipi de-ăştia cu ceafa lată, care se uitau la fetele cu care eram noi. Unul dintre ei l-a luat pe colegul Topală şi l-a scos afară, să vorbească. I-a dat un pumn. Am ieşit să văd ce se întâmplă şi m-au lovit şi pe mine cu pumnul şi pe un alt coleg. Ne acuzau că le-am lovit maşina", susţine Dumitru Rusu, unul dintre studenţii agresaţi.

Prietenul lui Rusu afirmă chiar că în timp ce încerca să aplaneze conflictul un tip din gaşca adversă l-ar fi ameninţat. "Au sărit şi la mine, unul mi-a zis că mă taie, că abia a ieşit din puşcărie şi nu îl interesează dacă mai face patru ani. Spuneau că un prieten de-al nostru a lovit un copil cu capul de maşină", afirmă şi Dumiru Topală.

Cercetător băgat în spital

Printre cei care au fost bătuţi marţi noapte în faţa barului de la Studenţi se află şi un tânăr care este cercetător în cadrul Univesităţi. El susţine că ar fi fost călcat la propriu în picioare în momentul în care a încercat să aplaneze conflictul. "Am fugit, s-au luat după mine şi m-au lovit. Unul mi-a pus piedică în apropiere de statuie, am căzut şi au continuat să mă lovească cu pumnii şi picioarele. A venit Poliţia, iar unul din gaşca cealaltă m-a lovit şi m-a scuipat de faţă cu poliţistul", declară tânărul, care nu doreşte să îi fie dezvăluită identitatea şi care împreună cu patru studenţi implicaţi în conflict a trecut mai întâi pe la Secţia 5, iar apoi la Spitalul de Urgenţă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme la cap, faţă şi membre.

Studenţii în dubă, bătăuşii cu ML-ul

Tinerii agresaţi susţin că sunt nemulţumiţi de felul în care poliţiştii chemaţi în ajutor şi-au făcut datoria, acuzaţiile lor mergând de la faptul că oamenii legii nu au fost mai fermi când unul dintre ei a fost lovit cu pumnul şi scuipat până la felul în care au fost trataţi la secţie. "A venit Poliţia. Pe noi, cei bătuţi, ne-au urcat în dubă, iar pe ceilalţi i-au invitat frumos la secţie, cu maşina personală. Pe ei i-au ţinut 15 minute, iar pe noi aproape două ore", completează Dumitru Rusu.

Reclamaţia privind furtul portofelului nu a fost, de altfel, singura înregistrată la Secţia 5. "În urma cercetărilor, poliţiştii l-au amendat pe proprietarul maşinii cu 200 de lei pentru tulburarea liniştii publice şi au întocmit două dosare penale, pentru furt şi pentru lovire", a menţionat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Liga: "Nu suntem în siguranţă"

Preşedintele Ligii Studenţilor de la "Dunărea de Jos" susţine că zona campusului, în care sunt în prezent 3.000 de studenţi, a devenit tot mai puţin sigură de când acolo nu mai există secţie de poliţie. "Nu există pază permanentă, deşi ne-am adresat tuturor. Ar putea veni aici oricine, să facă orice. De când s-a desfiinţat postul, s-au petrecut aici tot felul de furturi, spargeri, bătăi, se adună tot felul de indivizi care fac scandal", ne-a declarat Dorin Coteţ, preşedintele Ligii Studenţilor.

Chiar dacă studenţii ar vrea să aibă din nou poliţie în campus, dorinţa lor s-ar putea să nu se materializeze, în condiţiile în care desfiinţarea secţiei la 1 octombrie a fost o consecinţă a reformelor din cadrul MAI, iar supravegherea zonei campusului a fost trecută în competenţa Secţiei 5 şi a Biroului de Ordine Publică pentru mediul urban.

Citit 4373 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2012 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.