Batjocură la Inelul de Rocadă!
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Batjocură la Inelul de Rocadă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La câteva ore de la transformarea Inelului de rocadă în sens giratoriu, Poliţia a cerut Primăriei să dea jos semnele, din cauza ambuteiajelor * Îşi asumă cineva răspunderea cu o demisie după tot acest haos? *

Bătaie de joc! Aşa se poate caracteriza, simplu, situaţia înregistrată ieri la Inelul de rocadă, cea mai mare intersecţie circulară din municipiu, unde îşi dau întâlnire arterele care fac legătura între principalele cartiere ale Galaţiului. În încercarea de a le permite vehiculelor de mare tonaj care veneau de la Bac să traverseze zona de la Ultimul Leu, autorităţile au adoptat un plan haotic, care nu avea fundament în parametrii reali ai traficului. Mai exact, Comisia de Siguranţă a Circulaţiei din Cadrul Primăriei a cerut, iar Poliţia şi-a dat avizul, ca la Inelul de rocadă să se aplice de ieri regulile pentru sens giratoriu, ceea ce însemna că toţi şoferii care intrau în intersecţie trebuiau să acorde prioritate maşinilor aflate în sensul giratoriu. În goana după o soluţie rapidă, administratorului drumului i-a scăpat un element esenţial: aglomerarea excesivă a arterelor adiacente Inelului de Rocadă. Asta s-a şi întâmplat ieri, la numai câteva ore după ce indicatoarele au fost schimbate, regulile modificate, iar şoferii au avut parte, poate, de cea mai nebunească lecţie de legislaţie rutieră.

Jos indicatoarele!
Haosul instalat în noul sens giratoriu nu avea cum să nu paralizeze traficul rutier, mai ales că, aşa cum ne-au informat mai mulţi şoferi care au sunat la redacţie, echipajele Poliţiei Locale au fost prezente doar pentru o mică parte a zilei în zonă pentru a dirija circulaţia. Blocarea circulaţiei a fost sesizată, în câteva ore, şi de conducerea Poliţiei Galaţi. "Am fost la sensul giratoriu de trei ori pe parcursul zilei de ieri şi am constatat că se formau cozi interminabile. Practic se blocau străzile, aşa că am transmis Primăriei să dea jos indicatoarele de sens giratoriu pentru a da drumul la circulaţie. Soluţia a fost de la început una neinspirată şi le transmit celor de la Comisia de Siguranţă a Circulaţiei să găsească alte variante pentru fluidizarea traficului de la Bac. Pentru un asemena plan nu voi mai da aviz", ne-a declarat ieri comisarul Dănuţ Lefter, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei s-au văzut luaţi pe nepregătite de eşecul "măreţei" strategii de fluidizare a circulaţiei, date peste cap de lucrările care au închis, până în septembrie, strada Oţelarilor. Sensul giratoriu era, se pare, singura variantă luată în considerare de Comisia de Siguranţă a Circulaţiei, un plan "B" fiind inexistent.

"Comisia de Siguranţă a Circulaţiei din cadrul Primăriei nu s-a întrunit astăzi. Semnele au fost scoase la cererea Poliţiei Rutiere, din cauză că traficul a fost dat peste cap. Nu ştiu ce se va întâmpla pe viitor, probabil va decide primarul, cel care poate convoca comisia", a declarat Adrian Mirică, funcţionar în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

Maşini "pocnite"
Contrar aşteptărilor, Biroul "Tamponări" nu a fost luat ieri cu asalt de şoferi care şi-au avariat maşinile în încercarea de a trece prin sensul giratoriu guvernat de reguli schimbate peste noapte. Poate şi pentru că şoferii s-au înţeles amiabil. Cu toate acestea, mărturie a faptului că la Ultimu Leu au avut de suferit nu doar nervii şoferilor, ci şi câteva autoturisme stăteau, ieri după-amiază, mai multe cioburi provenite cel mai probabil de la farurile unor vehicule care s-au tamponat.

Filmul giratoriului cu viaţă scurtă
Dimineaţa de ieri începuse obişnuit pentru şoferii care au fost nevoiţi să tranziteze zona Inelului de Rocadă. Deşi autorităţile anunţaseră, mai mult sau mai puţin explicit, că de miercuri, 2 mai, în rondoul de la Ultimul Leu se va circula după regulile aplicabile sensurilor giratorii, puţin după ora 8.00 niciun semn sau vreun poliţist care să-i dirijeze pe şoferi după noile norme nu perturba traficul obişnuit.

Mai informaţi decât arată... stâlpul
Deşi cei de la Poliţia Rutieră ne-au "liniştit", informându-ne că noile reguli se vor aplica de la 8.30, când urmau să fie dezvelite indicatoarele care să anunţe modificarea, reprezentanţii Primăriei s-au lăsat aşteptaţi, dându-le parcă un bonus de câteva zeci de minute şoferilor. Cu toate acestea, primele claxoane au răsunat în intersecţie înainte ca "trimisul" Primăriei să scoată la lumină plăcuţele care indică noua ordine: un conducător auto, care pesemne citise în "Viaţa liberă" că Inelul de Rocadă ar fi trebuit să fie de ieri sens giratoriu, şi care cobora de al Spitalul Judeţean spre Ţiglina, a oprit conştiincios imediat după trecerea de pietoni de la "Parcul Durbacă" pentru a le lăsa cale liberă celor care veneau dinspre Siderurgiştilor. Gestul precoce al şoferului a dat naştere la o sarabandă de claxoane atât din partea celor care au fost nevoiţi să frâneze brusc în spatele lui, cât şi a celor cărora le dăduse prioritate şi care se opriseră şi ei, la rândul lor, tributari regulilor pe care le ştiau.

Haosul a început la ora 9.00
Puţin înainte ca ceasul să arate ora 9.00, s-a produs schimbarea, odată cu dezvelirea indicatoarelor, amplasate exact în punctele în care şoferii le-ar fi putut observa mai puţin. Situaţia a fost imediat taxată de echipajul de la Poliţia Rutieră, sosit la faţa locului pentru a dirija traficul ce se încurcase mai ceva ca limbile în Turnul Babel.

"Înainte de indicatorul de pe sensul dinspre Micro 19 spre Ţiglina 1 şi de cel din Ţiglina 2 trebuie montate nişte indicatoare de presemnalizare, ca oamenii să ştie că urmează sens giratoriu şi să aibă timp să frâneze", a recomandat unul dintre poliţişti.
Cu scârţâit de roţi, frâne bruşte, braţe agitate nervos prin geamurile deschise, totul condimentat cu claxoane, şoferii care au trecut ieri prin noul sens giratoriu au avut parte de veritabile senzaţii tari. Totul sub supravegherea câtorva echipaje de la Poliţia Locală, care ar fi trebuit să dirijeze traficul şi, pe cât posibil, să le explice şoferilor noua reglementare.

Regulile cele noi nu au fost însă valabile decât pentru câteva ore, până când decizia de transformare a Inelului de Rocadă în sens giratoriu a fost învinsă de o realitate care ar trebui să le trezească factorilor de decizie nu doar conştiinţa în luarea unor viitoare decizii, ci şi responsabilitatea pentru eşecurile propriilor hotărâri. Cine îşi dă demisia?

Citit 5335 ori Ultima modificare Joi, 03 Mai 2012 00:18

18 comentarii

 • postat de Daniel
  Vineri, 04 Mai 2012 12:15
  Mie mi-a placut cum a comentat Catalin mai sus. In primul rand, majoritatea galatenilor nu au nici o legatura cu circulatia. Propun sa facem o strada cu 10 benzi si-o sa vedeti ca toti vor fi cu 30 km/h pe benzile 9 si 10. Foarte putini sunt cei cu bun simt care gandesc inainte sa injure si sa abuzeze de claxon, si mai putini sunt cei care te lasa sa schimbi banda, sa iesi de pe o strada. Cei mai multi circula pe principiul "e strada mea, merg eu si nu ma intereseaza de ceilalti". Galatenii trebuie sa-si schimbe mentalitatea "e strada mea pe care mi-a lasa-o mama mostenire si merg pe unde vreau eu iar tu, daca vrei sa treci, n-ai decat sa ma depasesti pe deasupra ca nu ma dau la o parte". In al doilea rand, e normal sa se formeze cozi daca esti extra-precaut si nu intri in sensul giratoriu daca vezi ca e deja altcineva diametral opus si-l astepti sa treaca. Sa nu ne mai plangem ca niste fete mari dezgolite pentru prima oara in fata flacaului. Stimati concitadini, nu este nici o rusine daca sunteti amabili cu ceilalti colegi din trafic si daca participati si voi la fluidizare. Nu sunt asa multe masini in GL precum se pretinde. Majoritatea ambuteiajelor se produc pentru ca desi ii pui romanului cronometru la semafor, el tot intarziat pleaca. Probleme sunt multe in traficul din Galati. Transformarea rondului de la Ultimul Leu in sens giratoriu e cea mai mica dintre ele. Mi se pare prea mare tam-tam pe tema asta intr-un oras in care ajungi oriunde in 15 minute.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Joi, 03 Mai 2012 21:28
  Ca intodeauna e mai usor sa faca nimic decat a face ceva. Si o perecge de pantofi noi daca cumperi la inceput tot te strang. Cand schimbi un semn de circulatie in orasul smecherilor fara semnalalele necesare de avertizare este normal sa se intample ce sa intamplat. Militienii sunt vinovati ca aveau prea mult de munca si au gotarat ca e mai bine sa mearga dupa ciubucuri decat sa ajute cu prezenta la intersectie.
  Sensul giratoriu este cel mai bun insa trebuie marcat ca lumea, avertizat ca lumea si semnalizat ca lumea.
  daca militienii se poarta ca pe vremuri , ce mai vreti ? bataie ? nici aia nu-i departe.
  La asa oameni asa autoritati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lejer
  Joi, 03 Mai 2012 19:01
  MOUIE CIUMACENCO
  0
  0
  Raportează
 • postat de romeo
  Joi, 03 Mai 2012 14:12
  Din nou, "alesii nostri" dau dovada de "competenta".
  Pana cand trebuie sa rabdam si sa inghitim deciziile haotice? De parca cei alesi si platiti din bani publici ar gandi numai cate 5 minute pe zi.
  Trebuie sa stim si sa raspunda in fata noastra care sunt factorii de decizie si cum si-au facut ei treaba.
  Cine a facut analiza preluarii traficului prin inchiderea strazii Otelarilor? Se poate vedea haosul pe toate strazile care au preluat acest trafic.
  De ce politia nu aplica regulamentele in vigoare pentru evitarea ambuteiajelor? Vezi situatia din fata Spitalului Judetean.
  Care sunt factorii din Politia rutiera care nu-si fac datoria? Vedem uneori echipaje de politie care stau numai in masina si nu intervin deloc in trafic. Sau stau la umbra in spatele blocurilor.

  Intrucat se pare ca pe nimeni din Primarie sau din Politie nu intereseaza nici macar ce scriu oamenii prin ziare, propun ziarului sa aiba o pozitie mai activa. Incepand de la autorul articolului, sa fie cititite toate comentariile si sa fie adresate factorilor competenti intrebari din partea ziarului. Sa fie publicate raspunsurile primite de ziar, ca sa stim si noi cine si ce decizii ia. Orice eroare majora sa poata fi amendata apoi de populatie.
  Va rog sa fiti profesionisti si sa fiti intr-adevar sustinatorul cetateanului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Joi, 03 Mai 2012 12:55
  Oameni buni, cei care mai faceti treaba prin Primarie cat de cat, trimiteti Rutiera pe strada Victor Vilcovici ca nu se mai poate! Numai in Romania se circula fara vreo durere pe invers in conditiile in care strada are Sens Unic, iar Locala care de altfel dadea amenzi pe acolo, acum nu-i de gasit!
  0
  0
  Raportează
 • postat de terente
  Joi, 03 Mai 2012 12:10
  In primul rand, fluidizarea traficului in Galati trb facuta intr-un efort concertat al tuturor factorilor . Politia, ar trb sa ofere solutii Primariei si nu invers...Primaria, ar trb sa execute lucrari, cu respectarea normelor in vigoare, fara intarziere si in deplin acord cu rolul ei de a fi in folosul cetateanului. Tot atunci , efectivelke politienesti sa desfasoare actiuni de preventie si corectare a celor care nu doresc sau care nu vor sa respecte LEGILE RUTIERE!
  Mi-as permite sa sugerez Politiei sa ceara intempestiv Primariei , deschiderea unor lucrari de largire a strazii Otelarilor, si nu de "indiguire" fortata pt o cale de rulare pt cateva tramvaie hodorogite, care in vremurile lor bune desi spatiul special destinat lor este de 50%, nu preluau nici 1% din trafic....Basca, resurse materiale irosite, energie electrica irosita etc...Concomitent , ar trb deschis circulatiei, drumul prin unitatea de graniceri ce ar permite degajarea si fluidizarea optima a snsului oprit, prosteste...( nu lucra dimineata nimeni, pe acolo!!!) Si ca ultima speranta, mi-as dori ca din sumele irosite pe marcaje care se spala la prima ploaie, sau imbracaminti asfaltice luate de primul vant, acoperiri cu plombe din "rahat"(scz!), borduri facute de dragul aflatului in treaba, exiostand alte prioritati in oras, adica mi-as dori construirea unui pod peste Dunare...la Galati. Nu la Braila , ci in dreptul Galatiului. Fara acest pod, concomitent cu construirea altuia in Braila, Galatiul dispare ca nod rutier pt totdeauna. In loc prin Galati sa aiba acces pe pod si R Moldova sau ucraina, peste Dunare ,spre Tulcea si Constanta, noi ducem totul spre Braila, Prostie sau inconstienta, sa raspunda cineva!
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Joi, 03 Mai 2012 11:46
  Nu e batjocura, e prostia autoritatilor!
  Un sens giratoriu e foarte bun acolo, si se poate face usor, daca se respecte cateva reguli simple:
  o presemnalizare corespunzatoaare cu cel putin 100 de metri inainte, un ,,cedeaza trecerea" cat o zi de post inainte de intrarea in sensul giratoriu, acelasi ,,cedeaza trecerea" trasat pe fiecare banda pe asfalt, si tot pe asfalt chestiile alea care iti fac masina sa trepideze daca ai o viteza prea mare!
  SIMPLU
  Dar pt alesii nostri care pun intotdeauna boii inaintea carului, normal ca e greu sa gandeasca!
  0
  0
  Raportează
 • Joi, 03 Mai 2012 10:35
  Acelasi ra*at l-au facut si anul trecut la rondul din M19, la linia de tramvai... azi a fost send giratoriu, peste 2 zile s-au razgandit, si dupa inca 1 saptamana l-au facut iarasi sens giratoriu.
  Analiza traficului probabil, dar e prima data cand intalnesc aceste mizerii in toata Europa.
  Niste "competenti" ! cum zicea reclama.
  0
  0
  Raportează
 • postat de .
  Joi, 03 Mai 2012 10:21
  bulevadul Dunarea ar trebui sa mearga pana la rondoul de la turn s totul ar fi ok(prin curtea fostului inspectorat al politiei de frontiera
  0
  0
  Raportează
 • postat de geo
  Joi, 03 Mai 2012 08:52
  Asa este sensul normal este bun ca peste tot in lumea asta,dar trebuie deschis veciul drum care trecea pe la turnul de televiziune sa poata si cobori masinile pe la casa de apa,astfel traficul s-ar fluidiza si pe la inelul de rocada.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Joi, 03 Mai 2012 08:16
  Sensul giratoriu e foarte bun in intersectiile care nu sunt foarte aglomerate. De exemplu, eu sunt multumit de ultimele sensuri giratorii facute in Galati pentru ca traversez intersectia de obicei in 10 secunde, in loc sa stau 2 minute la semafor. Dar intr-o intersectie foarte aglomerata, ce faci cand sensul giratoriu e mereu plin si practic nu poti intra niciodata in el, decat daca te lasa un alt sofer amabil?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 03 Mai 2012 07:16
  Masura de a face sens giratoriu este buna si normala . Politia ar trebui sa stea acolo vreo saptamana pana ce soferii galateni ies din automatism si respecta indicatoarele,daca nu amenzi . Haosul este provocat de galateni , soferii din afara orasului considera semnalizare de acum normala ,erau extrem de derutati cand ajungeau in zona , inainte de schimbare , si vedeau ca unde trebuia sa fie sens giratoriu si era alta aiureala ,cu prioritate de stanga - dreapta ......Si mai derutati erau soferii din tarile vestice ,acolo unde daca nu este semaforizata intersectia de pe arterele principale ,atunci oblogatoriu are sens giratoriu. Rezolvarea circulatiei dupa ideea lui Minel Tanase a fost buna in perioada cand circulatia era aglomerata numai in lungul str. Brailei , acum toate strazile adiacente gem de autovehicole . Ce bune ar fi niste semafoare ,de pasaj denivelat vorbin poate in secolul urmator .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Joi, 03 Mai 2012 07:07
  Iar ne plangem ca niste fete mari. Pana ieri, erau pline astfel de articole de comentarii prin care se cerea ca acolo sa se faca sens giratoriu. Acum vreti demisii, a? Politia e vinovata si pentru ca unii sunt asa de babalai, incat merg cu pedala la fund, bazati ca stiu intersesectia pe de rost? De aia sunt indicatoare, de aia trebuie sa le stim, de aia tre'sa belim ochii cand suntem la volan. Eu unul nu intru intr-o intersectie cu gandul la prioritatea ce am citit-o in ziar...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Chris
  Joi, 03 Mai 2012 06:40
  nu va mai bagati in seama de pomana: CIUMACENCO ESTE IN CONCEDIU DE APROAPE 2 LUNI !!!!! timp in care nu a mai calcat prin primarie, nu a luat nici o decizie, nu a semnat nici o hartie. uitati-va mai bine in propria ograda, mamelucii astia de pe lista usl, ANGAJATI IN PRIMARIE - FLORIN POPA si MIRCEA CRISTEA - CE FAC???? EI CE AU PAZIT IN ULTIMII ANI??? NU FAC NIMIC !!!!!!! Urmeaza defenestrarea, baieti, ca prea v-ati batut joc de Galati!!! Rugati-va sa nu mai fiti alesi!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Icsulescu
  Joi, 03 Mai 2012 05:34
  Intrebari la care trebuie sa raspunda primarul Galatiului:
  1. CINE sint cei cu decizia de la Inelul de Rocada?
  Cu numa, prenume, si functie.
  2. CUM vor plati (i)responsabilii?
  Demisia sau demiterea nu sint de ajuns.
  3. CINE sint cu (i)responsabilitatea pregatirii santierelor din cart. Dunarea, orice nepriceputean intuind ca diminuarea preluarii fluxului auto se va repercuta mai ales pe str. Brailei si (d)inspre Trecerea Bac?
  La fel, cu nume, prenume, ...
  4. La fel cu 2.
  0
  0
  Raportează
 • postat de UNU DIN TRAFICUL DE LA INELUL DE ROCADA
  Joi, 03 Mai 2012 04:50
  CUIMETE..!!!!!!!!!! DARAMAM INELUL DE ROCADA SI FACEM PARC
  FACEM STRAZI LA GARBOAVELE !!!!!!!!!
  CE TE MAI DUCE MINTEA CA SA CASTIGI VOTURI DU-TE BAI LA BOTOSANI CA POATE AU NEVOIE DE TINE ACOLO .

  JOS CIUMETELE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de INDEPENDENT
  Joi, 03 Mai 2012 02:46
  JOS CIUMACENCO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RUSINE !
  0
  0
  Raportează
 • postat de john
  Joi, 03 Mai 2012 00:07
  asta inseamna sa ai un city-manager competent....:))))
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.