Batjocură la Inelul de Rocadă!
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Batjocură la Inelul de Rocadă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La câteva ore de la transformarea Inelului de rocadă în sens giratoriu, Poliţia a cerut Primăriei să dea jos semnele, din cauza ambuteiajelor * Îşi asumă cineva răspunderea cu o demisie după tot acest haos? *

Bătaie de joc! Aşa se poate caracteriza, simplu, situaţia înregistrată ieri la Inelul de rocadă, cea mai mare intersecţie circulară din municipiu, unde îşi dau întâlnire arterele care fac legătura între principalele cartiere ale Galaţiului. În încercarea de a le permite vehiculelor de mare tonaj care veneau de la Bac să traverseze zona de la Ultimul Leu, autorităţile au adoptat un plan haotic, care nu avea fundament în parametrii reali ai traficului. Mai exact, Comisia de Siguranţă a Circulaţiei din Cadrul Primăriei a cerut, iar Poliţia şi-a dat avizul, ca la Inelul de rocadă să se aplice de ieri regulile pentru sens giratoriu, ceea ce însemna că toţi şoferii care intrau în intersecţie trebuiau să acorde prioritate maşinilor aflate în sensul giratoriu. În goana după o soluţie rapidă, administratorului drumului i-a scăpat un element esenţial: aglomerarea excesivă a arterelor adiacente Inelului de Rocadă. Asta s-a şi întâmplat ieri, la numai câteva ore după ce indicatoarele au fost schimbate, regulile modificate, iar şoferii au avut parte, poate, de cea mai nebunească lecţie de legislaţie rutieră.

Jos indicatoarele!

Haosul instalat în noul sens giratoriu nu avea cum să nu paralizeze traficul rutier, mai ales că, aşa cum ne-au informat mai mulţi şoferi care au sunat la redacţie, echipajele Poliţiei Locale au fost prezente doar pentru o mică parte a zilei în zonă pentru a dirija circulaţia. Blocarea circulaţiei a fost sesizată, în câteva ore, şi de conducerea Poliţiei Galaţi. "Am fost la sensul giratoriu de trei ori pe parcursul zilei de ieri şi am constatat că se formau cozi interminabile. Practic se blocau străzile, aşa că am transmis Primăriei să dea jos indicatoarele de sens giratoriu pentru a da drumul la circulaţie. Soluţia a fost de la început una neinspirată şi le transmit celor de la Comisia de Siguranţă a Circulaţiei să găsească alte variante pentru fluidizarea traficului de la Bac. Pentru un asemena plan nu voi mai da aviz", ne-a declarat ieri comisarul Dănuţ Lefter, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei s-au văzut luaţi pe nepregătite de eşecul "măreţei" strategii de fluidizare a circulaţiei, date peste cap de lucrările care au închis, până în septembrie, strada Oţelarilor. Sensul giratoriu era, se pare, singura variantă luată în considerare de Comisia de Siguranţă a Circulaţiei, un plan "B" fiind inexistent.

"Comisia de Siguranţă a Circulaţiei din cadrul Primăriei nu s-a întrunit astăzi. Semnele au fost scoase la cererea Poliţiei Rutiere, din cauză că traficul a fost dat peste cap. Nu ştiu ce se va întâmpla pe viitor, probabil va decide primarul, cel care poate convoca comisia", a declarat Adrian Mirică, funcţionar în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

Maşini "pocnite"

Contrar aşteptărilor, Biroul "Tamponări" nu a fost luat ieri cu asalt de şoferi care şi-au avariat maşinile în încercarea de a trece prin sensul giratoriu guvernat de reguli schimbate peste noapte. Poate şi pentru că şoferii s-au înţeles amiabil. Cu toate acestea, mărturie a faptului că la Ultimu Leu au avut de suferit nu doar nervii şoferilor, ci şi câteva autoturisme stăteau, ieri după-amiază, mai multe cioburi provenite cel mai probabil de la farurile unor vehicule care s-au tamponat.

Filmul giratoriului cu viaţă scurtă

Dimineaţa de ieri începuse obişnuit pentru şoferii care au fost nevoiţi să tranziteze zona Inelului de Rocadă. Deşi autorităţile anunţaseră, mai mult sau mai puţin explicit, că de miercuri, 2 mai, în rondoul de la Ultimul Leu se va circula după regulile aplicabile sensurilor giratorii, puţin după ora 8.00 niciun semn sau vreun poliţist care să-i dirijeze pe şoferi după noile norme nu perturba traficul obişnuit.

Mai informaţi decât arată... stâlpul

Deşi cei de la Poliţia Rutieră ne-au "liniştit", informându-ne că noile reguli se vor aplica de la 8.30, când urmau să fie dezvelite indicatoarele care să anunţe modificarea, reprezentanţii Primăriei s-au lăsat aşteptaţi, dându-le parcă un bonus de câteva zeci de minute şoferilor. Cu toate acestea, primele claxoane au răsunat în intersecţie înainte ca "trimisul" Primăriei să scoată la lumină plăcuţele care indică noua ordine: un conducător auto, care pesemne citise în "Viaţa liberă" că Inelul de Rocadă ar fi trebuit să fie de ieri sens giratoriu, şi care cobora de al Spitalul Judeţean spre Ţiglina, a oprit conştiincios imediat după trecerea de pietoni de la "Parcul Durbacă" pentru a le lăsa cale liberă celor care veneau dinspre Siderurgiştilor. Gestul precoce al şoferului a dat naştere la o sarabandă de claxoane atât din partea celor care au fost nevoiţi să frâneze brusc în spatele lui, cât şi a celor cărora le dăduse prioritate şi care se opriseră şi ei, la rândul lor, tributari regulilor pe care le ştiau.

Haosul a început la ora 9.00

Puţin înainte ca ceasul să arate ora 9.00, s-a produs schimbarea, odată cu dezvelirea indicatoarelor, amplasate exact în punctele în care şoferii le-ar fi putut observa mai puţin. Situaţia a fost imediat taxată de echipajul de la Poliţia Rutieră, sosit la faţa locului pentru a dirija traficul ce se încurcase mai ceva ca limbile în Turnul Babel.

"Înainte de indicatorul de pe sensul dinspre Micro 19 spre Ţiglina 1 şi de cel din Ţiglina 2 trebuie montate nişte indicatoare de presemnalizare, ca oamenii să ştie că urmează sens giratoriu şi să aibă timp să frâneze", a recomandat unul dintre poliţişti.

Cu scârţâit de roţi, frâne bruşte, braţe agitate nervos prin geamurile deschise, totul condimentat cu claxoane, şoferii care au trecut ieri prin noul sens giratoriu au avut parte de veritabile senzaţii tari. Totul sub supravegherea câtorva echipaje de la Poliţia Locală, care ar fi trebuit să dirijeze traficul şi, pe cât posibil, să le explice şoferilor noua reglementare.

Regulile cele noi nu au fost însă valabile decât pentru câteva ore, până când decizia de transformare a Inelului de Rocadă în sens giratoriu a fost învinsă de o realitate care ar trebui să le trezească factorilor de decizie nu doar conştiinţa în luarea unor viitoare decizii, ci şi responsabilitatea pentru eşecurile propriilor hotărâri. Cine îşi dă demisia?

Citit 5612 ori Ultima modificare Joi, 03 Mai 2012 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.