Cursă cu obstacole către şcoală, în cartierul Micro 19

Cursă cu obstacole către şcoală, în cartierul Micro 19
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru aproximativ 4.000 de copii, plus părinţii lor, fiecare dimineaţă e un calvar * Pe poarta Şcolii Nr. 29, elevii intră la grămadă cu maşinile * Primăria promite o reamenajare, dar nu se ştie dacă vor fi fonduri *

Circulă pe internet încă de acum un an un film făcut de un gălăţean, probabil părinte al unui elev la Şcoala Nr. 29, din cartierul Micro 19. O dimineaţă ploioasă, ora opt fără ceva, pe străduţa care trece prin faţa a patru instituţii de învăţământ: Şcolile Nr. 17 şi 29 şi Grădiniţele „Codruţa” şi „Motanul Încălţat”.

O mare de elevi, părinţi, umbrele şi maşini. Pentru maşini, drumul pare mai uşor. Pentru pietonii grăbiţi să ajungă  la şcoală la timp, drumul pare să fie un adevărat infern. S-ar potrivi aici descrierea aceea din poveste: nici pe drum, nici pe lângă drum. Trebuie să se ferească din calea maşinilor care urcă pe trotuare. Unde? Coborând în stradă. Trebuie să se ferească de porţiunile neasfaltate unde noroiul e până la glezne sau de băltoacele imense care împânzesc strada.

Dacă au reuşit să fie campioni la cursa cu obstacole, inevitabilul se produce totuşi: o maşină trece stropindu-i din cap până-n picioare. Uzi până la şosete, murdari de noroi, dar bucuroşi că au scăpat cu viaţă, elevii ajung în cele din urmă să intre pe poarta Şcolii Nr. 29. La grămadă cu maşinile.

S-o fi format şi o clasă de şoferi?, te întrebi uitându-te cât de multe vehicule pătrund pe poartă, alături de şcolari.

Memorii, vizite electorale şi atât

Sătui de calvarul zilnic, părinţii elevilor de la Şcoala Nr. 29 s-au adunat la sfat, în urmă cu trei ani. Au făcut un memoriu pe care directoarea instituţiei, Cătălina Caragea, l-a dus personal primarului.

„În memoriu, comitetul de părinţi solicita reamenajarea zonei prin crearea de spaţii pietonale, străzi cu două benzi de circulaţie, parcări şi coşuri de gunoi.  Chiar dacă ieşire directă la stradă au patru unităţi de învăţământ, în fiecare dimineaţă trec pe aici elevi de la cinci instituţii, pentru că în zonă, pe lângă cele două şcoli şi două grădiniţe, se află şi Colegiul Economic. În total sunt aproximativ 4000 de elevi care trec spre cele cinci instituţii, plus părinţii sau bunicii unora dintre ei. Vă daţi seama cât de importantă ar fi pentru întreg cartierul reamenajarea zonei”, ne spune directoarea Caragea.

Aceasta a mai precizat că nici nu mai ştie ce măsuri să ia ca să fluidizeze circulaţia în unele dimineţi: „Am încercat să ţin închise porţile, ca să nu mai intre maşinile odată cu elevii. Dar nici aşa nu a fost bine. Se creau blocaje, maşinile se adunau grămadă pe trotuar şi pe stradă, iar oamenii chiar nu mai aveau pe unde veni la şcoală. Aşa în curtea şcolii mai au o scăpare să parcheze cinci minute până îşi lasă copilul la grădiniţă sau la şcoală, fără să încurce circulaţia. E riscant.

Noroc că nu s-au întâmplat până acum incidente grave. Dar cred că nu trebuie să aşteptăm să se întâmple ca să rezolvăm problema”, mai spune directoarea de la Şcoala nr. 29.

În campania electorală, primarul Dumitru Nicolae chiar a vizitat Şcoala Nr. 29 şi a promis sprijin. Apoi, în timpul alegerilor, o firmă a început bituminizarea străzii. Şi atât.

Picătura chinezească

„Ne-am speriat  când am văzut că se toarnă asfalt tot acolo unde era deja. Am mai făcut o adresă la Primărie, prin care am amintit că problema e mai gravă decât o simplă asfaltare. Ca să fim siguri că se rezolvă ceva aplicăm şi noi metoda cu picătura chinezească.

Am primit răspuns oficial de la Primărie că vom fi prinşi pe bugetul anului 2009. M-am interesat şi mi s-a spus că studiul de fezabilitate e deja făcut, urmează proiectul. Dar nu se ştie deocamdată ce fonduri vor fi la buget pentru începerea lucrărilor.

Ne e teamă să nu se amâne pentru anul următor şi tot aşa. E păcat, pentru că anul trecut am primit fonduri substanţiale pentru reparaţia capitală a şcolii, dar împrejurimile şi curtea şcolii au rămas neamenajate”, ne mărturiseşte Cătălina Caragea.

Partea a doua: gunoaiele şi garajele

Spaţiu pentru reamenajarea zonei ar fi suficient. Nu numai pentru străzi, trotuare şi parcări civilizate, ci chiar şi pentru un parc, având în vedere că ar fi situat în mijlocul a cinci unităţi de învăţământ. Însă o zonă destul de largă cuprinsă între Colegiul Economic şi Şcoala Nr. 29 e acoperită cu zeci de garaje fiecare cu o „arhitectură” colorată. Şi asta n-ar fi nimic, dacă fiecare proprietar nu ar fi „muşcat” din spaţiul pietonal ca să-şi facă o curticică, unde-şi ţine diverse lucruri, chiar şi grătarul cel de toate sâmbetele. Urmat, bineînţeles, de o „băută”. 

„Ar fi ideal să se dărâme toate aceste garaje, să se facă parcări şi un parc. Acum nu sunt nici măcar coşuri de gunoi în zonă. De la garaje, mizeria se aruncă pe lângă gardul şcolii. Avem, de mai bine de zece ani şi câteva plăci de beton abandonate lângă gard,  pe care nu le-a ridicat nimeni”, mai spune directoarea. 

Aceasta susţine însă că distrugerea garajelor e ceva de nivelul utopiei. „Dacă printre proprietari se află măcar un membru de partid, sigur nu vor fi sorţi de izbândă. Deşi ceea ce s-ar construi pe aceste spaţii ar fi tot în folosul comunităţii”, consideră Cătălina Caragea.

Filmul postat pe site-ul „Vieţii libere”, pe care îl puteţi viziona integral, propune şi un proiect cu ceea ce s-ar putea construi în zonă, dacă s-ar renunţa la garaje. Nu ezitaţi să-l accesaţi, e chiar bine realizat. Mai ales reprezentanţii comunităţii locale ar avea, cu siguranţă, ceva de învăţat.   

Deocamdată, până nu se reamenajează zona, elevii, părinţii şi dascălii celor cinci unităţi de învăţământ vor fi condamnaţi în continuare la dimineţi de calvar.

Citit 1585 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.