Doi gălăţeni suferă de boala Lyme după ce au fost muşcaţi de căpuşe

Doi gălăţeni suferă de boala Lyme după ce au fost muşcaţi de căpuşe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După câteva săptămâni de aşteptare, Institutul Cantacuzino a confirmat două cazuri de îmbolnăvire cu boala Lyme în judeţul Galaţi. Este vorba despre o femeie de 62 de ani şi o fată de şapte ani, care în momentul de faţă sunt externaţi, deoarece au primit tratamentul medicamentos preventiv.

"Până acum, cele două cazuri fuseseră confirmate doar clinic, nu şi serologic. În total, de la începutul anului, au fost patru suspiciuni de boală Lyme. Pentru celelalte două, însă, Institutul Cantacuzino a infirmat ipoteza îmbolnăvirii", a declarat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Sute de persoane muşcate de insecte în doar trei luni

De la începutul anului, 358 de persoane muşcate de căpuşe s-au prezentat la spital. Cu excepţia câtorva cazuri, marea majoritate au fost înregistrate începând cu a doua jumătate a lunii martie. Cea mai mare incidenţă s-a înregistrat însă în luna mai, când nu mai puţin de 282 de gălăţeni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În anii precedenţi, muşcăturile de căpuşă erau mult mai rare, numărul cazurilor neieşind în evidenţă.

„Dacă observăm că am fost muşcaţi de căpuşă, cel mai indicat este să mergem la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, unde insecta va fi extrasă în siguranţă.  După ce locul muşcăturii a fost dezinfectat, trebuie să venim la Spitalul de Boli Infecţioase, unde ne va fi prescris un tratament profilactic”, explică dr. Mihaela Debita, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Măsurile de prevenire

O primă condiţie este ca insecticidul cu care se stropeşte să fie dat de la sol, nu din avion, deoarece majoritatea căpuşelor trăiesc în vegetaţia aflată aproape de sol, acolo unde insecticidul împrăştiat din avion nu este eficient. „Au fost şi cazuri în care pacienţii au fost muşcaţi de căpuşe căzute din copaci, însă acestea nu predomină”, adaugă dr. Debita. Nu trebuie să neglijăm nici animalele de companie sau cele pe care le avem în grijă. Acestea trebuie deparazitate pentru ca insectele să nu migreze pe noi.

Dacă ne deplasăm sau stăm în zone cu verdeaţă, indiferent că e vorba de mediul urban sau de cel rural, cel mai recomandat este să purtăm îmbrăcăminte deschisă la culoare, pentru a putea vedea eventualele căpuşe. Pantalonii trebuie băgaţi în încălţăminte, pentru a nu da posibilitatea insectelor să intre pe dedesubt.

Citit 2302 ori Ultima modificare Joi, 31 Mai 2012 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.