După şapte luni în deşertul afgan, infanteriştii gălăţeni s-au întors acasă

După şapte luni în deşertul afgan, infanteriştii gălăţeni s-au întors acasă
Foto: Ionatan Ţuţu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • 650 de militari ai Elementului de Comandă şi Control Zabul şi ai Batalionului 1 Manevră au revenit ieri, oficial, din a treia misiune

Peste 4.500 de misiuni, peste 400.000 de kilometri parcurşi în cele peste 3.000 patrulări şi sute de relaţii stabilite cu comunităţile afgane, popor care încearcă să se refacă după războiul care l-a măcinat ani de zile. Este, în doar câteva cuvinte, sinteza unei misiuni grele pe care au avut-o de îndeplinit în ultimele şapte luni militarii Batalionului 300 Infanterie Galaţi alături de cei ai Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor".

"Sunt zile când banii nu acoperă riscul"

Mulţi dintre cei care ieri au încheiat oficial cea de-a treia misiune a Batalionului gălăţean în Afganistan nu sunt la prima experienţă. Printre aceştia se află şi plt. Vasile Marin. Are 30 de ani, este comandantul unei grupe de sanitari şi în noiembrie 2011 a plecat în Afaganistan cu experienţa unei misiuni precedente foarte grele. Pentru el, iniţierea a însemnat misiunea din 2008, când ai noştri s-au întors fără doi dintre camarazi: slt. (r) Ionuţ Cosmin Sandu şi slt (r) Claudiu Marius Covrig.

"În momentul în care îţi alegi această carieră, dacă vrei să o faci într-adevăr, trebuie să ştii că, dacă nu ai misiuni, nu exişti. Asta te face să fii profesionist. Nu contează câte maşini îţi cumperi, contează să fii acolo unde este nevoie de tine. Sunt situaţii, zile, când riscurile sunt atât de mari, că banii nu sunt pe măsura pericolului", completează soldatul, tată al unui băieţel în vârstă de patru ani, care acum se va alătura familiei sale pentru o bimeneritată vacanţă.

"Mi-a fost teamă înainte de plecare"

Lt. Răzvan Lepcu va împlini peste câteva zile 27 de ani şi a ieşit în 2009 de pe băncile Academiei Forţelor Terestre de la Sibiu. Recunoaşte deschis că nicio şcoală nu te pregăteşte pentru un teatru veritabil de conflict. Dacă nu eşti adaptabil, curajos şi nu ai încredere în cei de lângă tine, nu poţi face faţă.

"M-am temut pentru viaţa mea înainte de plecare, dar pregătirea şi colaborarea excelentă pe care am avut-o cu colegii, dar şi cu afganii m-au ajutat să depăşesc asta. Încrederea este foarte importantă şi răbdarea. Asta, de exemplu, ne-a ajutat să ducem la bun sfârşit o misiune foarte grea, de 19 ore, în care am capturat doi talibani care atacaseră nişte afgani", ne dezvăluie locotenentul.

Sub un soare torid, cu care de altfel sunt obişnuiţi din misiunea în deşertul afgan, cei 650 de militari au primit ieri aprecierea comandanţilor, dar şi pe a ministrului apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu. Acesta a declarat, la finalul ceremoniei: "Participarea noastră în teatrele de operaţii aduce încredere. Oamenii ăştia trebuie să aibă bani pentru logistică şi pregătire, pentru a putea să se întoarcă acasă toţi. Suntem în discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru a putea atrage anual 0,3 la sută din PIB, pentru ca la finalul unui ciclu de patru ani să ajungem la 2 la sută din PIB pentru Armată."

 

Citit 2469 ori Ultima modificare Joi, 21 Iunie 2012 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.