- La Galaţi, colonelul Florea a fost avansat de la grad de căpitan, comandorul Chebac, de la locotenent comandor * Ambii spun că meritau recompensa
Cum au ajuns Florea colonel şi Chebac comandor?
Deşi pare incredibil, într-o astfel de situaţie s-ar putea găsi fostul prefect Paul Florea, din 2011, colonel în rezervă. Florea spune că "am făcut şcoala de ofiţeri în rezervă la Galaţi, am ieşit cu gradul de locotenent" şi că, după zeci de ani în care a condus "Batalionul de Miliţie Militară care asigura paza combinatului şi oraşului", a fost "trecut în rezervă cu grad de căpitan". Cum a ajuns apoi direct colonel? "E o chestie excepţională, am fost gradat după ce Galaţiul a obţinut locul I pe ţară la un exerciţiu CSAT de acţiune în caz de asediu. Şi domnul Chebac, care a fost adjunctul meu la exerciţiu, a fost gradat tot din acelaşi motiv".
Spune că nu i se pare normal să fie degradat, "căci e ceva onorific, e o chestiune de merit, nu de bani". Şi Eugen Chebac (absolvent la Institutului de Marină Mircea cel Bătrân) respinge ideea de a fi degradat "căci s-au urmat paşii normali, am fost înaintat în grad de la locotenent comandor".
Prezent, ieri, la Galaţi, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu declară ferm: comisia de anchetă constituită deja la MApN va analiza fiecare caz în parte şi toţi coloneii făcuţi peste noapte vor fi degradaţi, pentru „redarea demnităţii şi respectului pentru gradul militar. De regulă, avansările cadrelor în rezervă se fac în urma unor activităţi de pregătire a rezervelor, care se încheie cu aprecieri de serviciu şi aşa se avansează câte o treaptă, nu ca Făt Frumos-fiul-iepii să crească într-o noapte cât alţii în 10 ani”. Corneliu Dobriţoiu a adăugat că subiectul nu este mai puţin important pentru că este vorba despre avansări alte unor cadre militare trecute în rezervă.