Zile de foc pentru Traian Băsescu - Posibila suspendare a preşedintelui, comentată de parlamentarii gălăţeni

Zile de foc pentru Traian Băsescu - Posibila suspendare a preşedintelui, comentată de parlamentarii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parlamentul ar putea da, vineri, votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după citirea şi dezbaterea documentului, astăzi, în plenul reunit, iar referendumul pentru demiterea conducătorului ţării s-ar putea organiza în cel mult două săptămâni, posibil în jurul datei de 22 iulie. Astăzi, la citirea în plenul Parlamentului a cererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, este aşteptat şi şeful statului, care ar putea da explicaţii la acuzaţiile care i se aduc. Aceasta este a doua oară când preşedintele Traian Băsescu se află în situaţia de a fi suspendat de Parlament, după episodul din 2007. Atunci însă, Parlamentul a aprobat suspendarea preşedintelui, însă la referendumul de demitere decizia a fost invalidată de populaţie, majoritatea declarându-se împotriva demiterii.

Capetele de acuzare

Deşi abia astăzi va fi prezentat oficial documentul cu toate acuzaţiile pe care USL i le aduc preşedintelui ţării, actul a început să circule în presă, încă de ieri seară. Potrivit siteului antena3.ro, există şapte motive de suspendare: 1 - a uzurpat rolul Prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului; 2 - a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie; 3 - a  încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei; 4 - a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală; 5 - a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le „vizite" înaintea unor decizii importante; 6 - a încălcat sistematic principiul neapartenenței politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate; 7 - a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declară că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament.

Care este procedura?

După dezbaterea în Parlament a cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz (care e consultativ) în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui. Votarea cererii de suspendare în Parlament se face cu bile, iar votul este secret. Potrivit Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui. Articolul 95 din Constituţie precizează că, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale". Curtea Constituţională nu se mai poate, însă, opune procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui, după ce Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea Curţii Constituţionale. Executivul a stabilit că avizul Curţii va fi tratat drept unul consultativ pentru hotărârile Parlamentului.

În cazul în care se hotărâşte constituirea unei comisii comune de anchetă (cum a fost cazul la suspendarea lui Traian Băsescu, în 2007), raportul întocmit de aceasta în termenul stabilit în hotărârea Parlamentului se trimite, prin grija preşedinţilor celor două Camere, Curţii Constituţionale spre consultare, în termen de 3 zile de la data depunerii raportului.

Cum funcţionează demiterea prin referendum?

După ce propunerea de suspendare din funcţie este aprobată în Parlament, hotărârea se trimite şi Guvernului în vederea iniţierii proiectului de lege privind organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru demiterea preşedintelui. Conform Legii referendumului 3/2000, participanţii la referendum se pronunţă prin "da" sau "nu" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?". Pe durata suspendării din funcţie a şefului statului, prerogativele sunt îndeplinite de şeful Senatului (Nicolae Văcăroiu, în cazul din 2007, Crin Antonescu, acum). Faţă de momentul 2007, când preşedintele putea fi demis cu majoritatea voturilor românilor înscrişi pe listele electorale, luna trecută, USL a modificat regulile astfel încât şeful statului să poată fi demis cu majoritatea voturilor românilor care se prezintă la urne. Totuşi, PDL a contestat la Curtea Constituţională modificarea, iar Curtea urmează să se pronunţe pe 9 iulie. (Maria Măndiţă)

Ministrul gălăţean al Administraţiei, Victor Paul Dobre - "Guvernul funcţionează!"

Deputatul PNL Victor Paul Dobre, actual ministru al Administraţiei, crede că "este o procedură care s-a mai aplicat, nu este prima oară, iar România şi-a continuat drumul ei. Toţi sunt trecători în funcţii... Este vorba despre o dispută politică, care se rezolvă în cadru constituţional.

Pe de altă parte, cum să susţii că este vorba despre o lovitură de stat din partea Parlamentului? Este o contradicţie de termeni! Majoritatea decide, în condiţiile legii, iar eu cred că formularea cu lovitura de stat este excesivă. Premierul deja a precizat, este o dispută între preşedinte şi Parlament, dar România funcţionează, Guvernul funcţionează!". (Maria Măndiţă)

Paul Ichim, senator PNL - "Parcă e un blestem, să nu putem discuta!"

Senatorul PNL Paul Ichim era marcat încă de evenimentul care a avut loc la Senat, înlocuirea lui Vasile Blaga cu Crin Antonescu: "Prin suspendarea preşedintelui pierdem cu toţii, dar, din păcate era o situaţie fără întoarcere, nu a existat o altă soluţie. Sunt adeptul dialogului, dar situaţiile anormale determină măsuri anormale. Din acest război politic nu vor exista mari învingători şi doar pierderi pe toate părţile, iar la mijloc, poporul. Starea de beligeranţă a ajuns la paroxism după un război continuu, de ani de zile, marcat de dorinţa paranoică a unora de a fi neapărat jucători. Situaţia nu bucură pe nimeni, dimpotrivă, am inima grea. Nu sunt bătut în cuie, şi eu îmi fac griji pentru viitor. Parcă e un blestem să nu ne putem aşeza şi noi la masă, să discutăm. Poate dacă ajungem la vot cu toţii, măcar aşa îşi găseşte şi România liniştea”, ne-a declarat Paul Ichim. (Anca Melinte)

Deputaţii PSD Roşca şi Pâslaru - "Nu avem nimic de pierdut, doar de câştigat!

Deputata PSD de Galaţi Roşca Lucreţia crede că "prin demiterea preşedintelui, facem ceea ce ne cere poporul de ceva timp deja... Nu cred că avem ceva de pierdut. Eu cred că pierdem dacă nu o facem. Va fi un nou început, cu nişte conducători aleşi democratic, după voinţa românilor şi respectându-se principiile democraţiei. Eu nu cred că imaginea României este alterată în străinătate prin toată această acţiune. Cred că şi în afară se ştie că ceva timp preşedintele conduce ţara în locul Guvernului, iar Curtea Constituţională îl ajută pe preşedinte".

Colegul ei, deputatul PSD de Galaţi Florin Pâslaru spune că "după 10 iunie, majoritatea s-a schimbat şi era normal ca acest lucru să se reflecte şi la nivelul Parlamentului. Este normal să demarezi acţiunea de suspendare a preşedintelui, atât timp cât şeful statului nu conduce ţara, ci doar un grup de interese. Nu cred că avem ceva de pierdut, doar de câştigat! Cred că am avut de pierdut până acum, cât PDL a fost la guvernare şi cât Traian Băsescu a fost preşedinte". (Maria Măndiţă)

Bogdan Ciucă, deputat PC - "Punem în operă ce a cerut Piaţa Universităţii"

Deputatul PC Bogdan Ciucă a identificat două câştiguri şi un minus pe care le va genera suspendarea preşedintelui Traian Băsescu: "În primul rând se stinge conflictul permanent între preşedinţie, Parlament şi Guvern, conflict care duce adesea la un blocaj instituţional. Doi, se pune în operă ceea ce a cerut Piaţa Universităţii. Starea de nelinişte, tensiune, de nesiguranţă pe care o creează un astfel de demers poate fi considerată un minus”, ne-a declarat Bogdan Ciucă. (Anca Melinte)

Marius Necula, senator PDL - "Asalt fără precedent asupra democraţiei"

Senatorul PDL Marius Necula nu găseşte niciun câştig în suspendarea preşedintelui şi consideră că altfel ar fi fost situaţia dacă s-ar fi explicat, pe puncte unde a încălcat Traian Băsescu Constituţia: "Cred că se pierde foarte mult la capitolul imagine, imagine externă şi spirit democratic. Asaltul asupra democraţiei şi instituţiilor statului al USL este incredibil, fără precedent şi de neconceput. Mi-am gândit bine şi nu câştigăm ceva nici ca exerciţiu democratic. Modul în care se desfăşoară lucrurile, faptul că doar presiunea externă a oprit schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale este un grav atentat la spiritul democraţiei. Şi noi, PDL când eram majoritari am fi putut să-l schimbăm pe Mircea Geoană de la şefia Senatului, dar n-am făcut-o până când PSD nu i-a retras sprijinul politic", ne-a declarat Necula. (Anca Melinte)

Citit 2674 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2012 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.