La doi ani şi jumătate de la decizia instanţei - Muzeul de Istorie, evacuat pentru 17.000 de euro lunar
Foto: Foto: Vasile Caburgan

La doi ani şi jumătate de la decizia instanţei - Muzeul de Istorie, evacuat pentru 17.000 de euro lunar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conducerea Consiliului Judeţean Galaţi nu mai doreşte să plătească chirie familiei Cavaliotti pentru clădirea care adăposteşte Muzeul de Istorie. Deşi mai are timp până în februarie 2013 să folosească clădirea familiei Cavaliotti, CJ vrea să mute muzeul în următoarele două săptămâni.

Unul dintre motivele invocate de CJ este plata chiriei. Conform declaraţiilor lui Costel Fotea, county-manager al CJ, familia moştenitoare a cerut 10 euro pe metrul pătrat. Ulterior, în urma negocierilor, s-a ajuns la preţul de 8,5 euro pe metru pătrat. Sursa citată ne-a spus că pentru chirie s-ar cheltui aproximativ 200.000 de euro pe an. Adică, lunar familia Cavaliotti ar trebui să încaseze aproximativ 17.000 de euro din banii publici.

Proprietari după patru ani de procese

Povestea Muzeului de Istorie nu este străină nimănui din Consiliul Judeţean, mai ales că procesul de revendicare deschis de familia Cavaliotti a început în 2006. Prima instanţă care s-a ocupat de dosarul de retrocedare a fost Tribunalul Galaţi. La un an de la deschiderea procesului a apărut şi prima sentinţă. Mai exact, în martie 2007, magistraţii au decis restituirea în natură a imobilului. Cum era normal, CJ a atacat cu apel decizia instanţei. În septembrie 2007, o nouă decizie judecătorească, dată de Curtea de Apel Galaţi, îi dă dreptate familiei Cavaliotti. Conducerea Consiliului din acea perioadă a decis să apeleze şi la ultima cale de atac, recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Zis şi făcut. În noiembrie 2007 , la Înalta Curte s-a înregistrat recursul declarat de CJ împotriva deciziei Curţii de Apel Galaţi. Dosarul a trenat la Curtea Suprema aproape trei ani de zile. Pe portalul instanţei nu se precizează ce s-a întâmplat la fiecare termen în parte, cinci la număr. Cert este că, pe 9 februarie 2010, magistraţii bucureşteni au decis respingerea recursului. Mai pe scurt, au dat dreptatea definitivă şi irevocabilă familiei Cavaliotti.

De atunci şi până în 2011, nimeni nu a mai spus nimic despre clădirea Muzeului de Istorie. Abia la finele anului trecut, Eugen Chebac, prin hotărârea nr. 700, a decis trecerea „din domeniul public al judeţului Galaţi în domeniul privat al judeţului Galaţi, în vederea retrocedării către fostul proprietar, a imobilului situat în Galaţi, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 (bis)  compus din teren şi clădirile edificate pe acesta”. Chebac declara atunci că doreşte să îl pună în posesie pe Radu Cavaliotti şi apoi să cumpere clădirea pentru ca Muzeul de Istorie să nu îşi piardă sediul.

Retrocedăm, cumpărăm, evacuăm

Intenţia sa însă a rămas fără niciun rezultat. Familia Cavaliotti nu a intrat în posesia clădirii pentru că, oricum, legea îl obligă pe proprietar să-l menţină pe chiriaş timp de trei ani de zile.  Cum nici CJ nu a cumpărat clădirea, acum situaţia se complică.

În condiţiile în care noua conducere a CJ nu doreşte să mai arunce banii pe chirie, singura variantă care rămâne în picioare este evacuarea.

Familia Cavaliotti a apelat deja la un executor judecătoresc, care va pune în aplicare sentinţa dată în 2010 de Curtea Supremă. În ce condiţii şi cum se va face executarea veţi putea afla într-un episod viitor.

(Teodora Miron, Nicoleta Onofrei)

Citit 2969 ori Ultima modificare Duminică, 16 Septembrie 2012 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.