Noi dezvăluiri în Afacerea Hortigal: Ţăranii, forţaţi să vândă către mafia imobiliară
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Noi dezvăluiri în Afacerea Hortigal: Ţăranii, forţaţi să vândă către mafia imobiliară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Reprezentanţii firmelor controlate de Petrică Herăscu au lucrat la foc automat, vânându-i pe proprietarii de terenuri din Băneasa la uşa primăriei * Oamenii au cedat presiunilor şi au vândut, pe fondul faptului că autorităţile refuzau sistematic să-i pună în posesie sub pretextul că nu există terenuri disponibile

Afacerea "Hortigal", prin care statul român a fost prejudiciat cu circa 40 de milioane de euro în urma unor acte fabricate de prefectul Cosmin Păun în favoarea oamenilor de afaceri Petrică şi Marius Herăscu, a fost atent premeditată. Cum unii dintre proprietari se chinuiau de ani buni să primească pământul, însă autorităţile ridicau din umeri: "Nu avem!", ei au fost prada perfectă pentru reprezentanţii fraţilor Herăscu.
Prea puţini au fost cei care s-au târguit, asta deoarece nici măcar nu aveau încă titluri de proprietate pe pământurile cuvenite. Iar dacă autorităţile nu au găsit pentru aceşti săteni o soluţie, pentru fraţii Herăscu au făcut rost, imediat, de terenuri intravilane în Galaţi şi Vănători, a căror valoare depăşeşte lejer 40 de milioane de euro. Asta în condiţiile în care adevăraţii proprietari au primit - atenţie! - aproximativ 5.000 de euro!
Când cererea se întâlneşte cu oferta
„A fost greu să recuperez pământul de la tata. Tata a fost veteran de război şi a avut mult teren. La un moment dat, m-a chemat domnul secretar şi mi-a spus că a găsit în acte terenul tatălui meu. Mi-a dat o adeverinţă prin care se arată că am două hectare. M-au luat oamenii aia cu maşina şi m-au dus la notar. Nu mi-au dat niciun act la mână. Eram bucuroasă că pot să îl vând şi că rămân şi eu cu ceva bani de la tata. Mi-au oferit 8 milioane (lei vechi n.r) pentru un hectar. Mergeam câte 3-4 odată la notar”, spune Tasia Zlătaru, una dintre localnicele din Băneasa care a renunţat la pământ.

Aceeaşi motivaţie, de a renunţa la un pământ care nu exista în realitate, au avut-o Constantin Roşculeţ şi sora sa, Ilinca. Au fost însă mai puţin norocoşi la preţ, vânzând circa opt hectare de teren arabil cu numai 500 de lei pe hectar. „Bunicul meu a avut 24 de hectare, iar noi am avut terenul acesta doar pe hârtie. După ce am aflat că ne recuperăm terenul pe care l-a avut tata, ni s-a spus de la primărie că putem să îl vindem pentru că statul nu are pământ să ne dea. S-a făcut tabel nominal şi urma ca statul să ne despăgubească. A trecut mult timp şi nimeni nu ne-a dat nimic. Atunci când a venit cetăţeanul ăla şi m-a întrebat dacă vând i-am spus că da”, ne explică şi Constantin Roşculeţ.

Unii dintre cei care au vândut în furia tranzacţiilor făcute pe genunchi parţial în faţa primăriei, parţial la notarul din Bereşti a fost şi Gheorghe Voncilă, astăzi în vârstă de 68 de ani. Fost inginer agronom, actualmente pensionar, omul nu a fost atât de uşor de păcălit, în sensul că a obţinut preţul maxim cu care se vindea hectarul de teren arabil la acea vreme: 1.000 de lei.  „Am moştenit un hectar de la bunica. Secretarul de la primărie m-a anunţat că e cineva care doreşte să cumpere. Nu intrasem în posesia  pământului, că nu aveau de unde să îmi dea teren arabil. Am negociat cu ei atunci şi am obţinut 1.000 de lei pe hectar. Mi s-a spus atunci să nu mai zic la nimeni câţi bani mi-au dat”, susţine şi Gheorghe Voncilă.
Acorduri după moarte

Un alt numitor comun al celor vizaţi de cumpărătorii de pământuri a fost şi vârsta. Foştii proprietari, care mai erau încă în viaţă la momentul apariţiei Legii 247, respectiv al ofertelor făcute de reprezentanţii SC Makinvest Com, aveau vârste venerabile şi nu au apucat nici măcar să vadă bine banii primiţi pe terenuri. Unii dintre ei nu apucaseră să finalizeze actele, aşa cum susţine că s-a întâmplat Ionel Fulger, fiul Clarei Fulger, o femeie care a vândut aproape 15 hectare de teren. „Nici nu erau terminate actele când a murit mama. A avut mult teren, dar eu nu eram în relaţii foarte bune cu ea, aşa că nu ştiu ce a făcut cu terenul şi nici cu banii”, declară fiul femeii născute în 1917. Bizar este că, în condiţiile în care nici măcar unicul fiu al Clarei Fulger nu ştia ce făcuse mama sa cu proprietăţile, la scurt timp după deces numele bătrânei apare într-un acord înregistrat la data de 29 iunie 2009 cu SC Makinvest Com. În document, femeia apare ca reprezentată de Iancu Constantin, reprezentant al SC Makinvest, actul având ca obiect transmiterea dreptului de proprietate privind 51.400 de metri pătraţi.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul lui Dumitrache Scafaru. Printr-un acord similar şi sub aceeaşi reprezentare, bărbatul, născut în 1929 şi decedat în aprilie 2008, ceda către Makinvest dreptul de proprietate privind un teren de 5.000 de metri pătraţi, în condiţiile în care nepoata sa susţine în prezent că ar fi fost vorba de o suprafaţă mai mare. „În 2007 a făcut actele de vânzare. În 2008, bunicul meu a murit. Am adus notarul acasă în 2007, ca bunicul meu să poată semna actele. Dacă îmi aduc aminte bine, un anume Boboc a cumpărat terenul bunicului. Avea 75 de ari şi a  primit 1.000 de lei pe hectar”, susţine Violeta Cucu, nepoata lui Dumitrache Scafaru.
În ediţiile următoare vom prezenta noi dezvăluiri legate de scandalul Hortigal.
(Teodora Miron, Mariana Constandache)

Citit 3754 ori Ultima modificare Vineri, 21 Septembrie 2012 18:32

6 comentarii

 • postat de ANTI-GEORGE
  Duminică, 23 Septembrie 2012 11:55
  George, esti o vacă! Citeste textul. Scei clar ca oamenilor NU LI S-A DAT PAMINTUL. Aveau doar acte si au fost tinuti in sah pina au vindut samsarilor aia nesimtiti. NU poti tine pamintul pirloaga daca nu-l ai, nu? Esti o jivina daca vorbesti asa despre saracii oameni inselati, batjocoriti, umiliti!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de george
  Vineri, 21 Septembrie 2012 23:59
  Bun, acum, or fi astia hoti, dar ce vina au ca au cumparat ieftin, ca tot nu inteleg? cum adica i-a fortat, ce erau vite??Ca sunt ei niste betivi retarzi care au lasat pamantul in paragina si cum a aparut unu l-au dat pe un lighean de tuica, asta nu inseamna ca sunt hoti. Adica sa inteleg ca daca un dobitoc vrea sa-si vanda casa-n centru cu pretul de la anl-uri, voi n-o cumparati, ca sunteti morali.
  0
  0
  Raportează
 • postat de elector
  Vineri, 21 Septembrie 2012 15:32
  s-a confirmat acest lucru? dupa cele citite tot in aceste pagini despre alt copil teribil care acum a demisionat din parlament,era un lant intreg de faptasi,ca doar n-o fi prefectul si notar si primar si secretar iar cu terenurile schimbate cine a aprobat de ex.cazul unde a fost fabrica de piine.subiectul este tare suculent,felicitari VL,nu stiu ce s-a intimplat de mai vedem si noi in ziar ce de fapt unii stiau deja,dar cind povesteau erau ridiculizati ca au ceva cu partidul. cind luati cu adevarat la puricat si declaratiile de avere si de interese a celor care s-au cocotat la putere mintind ca...uite realitatea ce spune!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bătaie de joc din partea funcționarilor!!! DNA Galați pentru cine lucrează? Pentru Mafia Imobiliară sau Statul Român?
  Vineri, 21 Septembrie 2012 10:54
  În țara unde proprietatea este un moft pentru că așa au înțeles democrația autoritățile statului prin reprezentanți săi din Prefectura Galați este normal să apară mizerabilii imobiliari organizași în stil mafiot ,,legalizați'' juridic de notari, avocați și judecători corupți slăbind autoritate Statului Român și punând probleme în intrarea în Spațiul Schengen prin MCV-ul(MONITORIZARE-CONTROL-VERIFICARE) pe Justiția Română impus de UE. Autoritatea Statului prin funcționarii săi atentează la siguranța Statului Român, DNA-ul Galați fiind pasiv neimplicându-se.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bătaie de joc din partea funcționarilor!!! DNA Galați pentru cine lucrează? Pentru Mafia Imobiliară sau Statul Român?
  Vineri, 21 Septembrie 2012 10:51
  În țara unde proprietatea este un moft pentru că așa au înțeles democrația autoritățile statului prin reprezentanți săi din Prefectura Galați este normal să apară mizerabilii imobiliari organizași în stil mafiot ,,legalizați'' juridic de notari, avocați și judecători corupți slăbind autoritate Statului Român și punând probleme în intrarea în Spațiul Schengen prin MCV-ul(MONITORIZARE-CONTROL-VERIFICARE) pe Justiția Română impus de UE. Autoritatea Statului prin funcționarii săi atentează la siguranța Statului Român, DNA-ul Galați fiind pasiv neimplicându-se.
  0
  0
  Raportează
 • postat de BM
  Vineri, 21 Septembrie 2012 08:08
  fortati e prea mult,poate pacaliti e cuvintul potrivit.....in toata afacerea asta eu nu vad vina firmei care a cumparat terenul...poate ca in prima faza dorea sa investeasca in agricultura......probleme grave sunt la decidentul politic -prefectul- care e platit din bani publici sa apere interesele statului nu sa se imbogateasca
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.