Una ştim şi alta facem! Gălăţenii recunosc că se expun riscului de a deveni victime

Una ştim şi alta facem! Gălăţenii recunosc că se expun riscului de a deveni victime
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Tâlhăriile, furturile din locuinţe sau infracţiunile rutiere sunt în capul listei faptelor pe care poliţiştii încearcă să le prevină prin sfaturi şi discuţii cu cetăţenii

Furturile stradale de bijuterii sau telefoane mobile sau spargerile de locuinţe soldate, de multe ori, cu pagube însemnate sunt genuri de infracţiuni care, odată comise, le insuflă celor care le devin victime un sentiment de nesiguranţă şi frustrare. Chiar şi atunci când păgubitul are şansa ca individul care l-a atacat sau i-a intrat nepoftit în casă şi i-a luat bunurile de valoare să fie depistat rapid, senzaţia de lipsă de siguranţă poate rămâne atâta vreme cât victima unui furt nu îşi conştientizează propria vină. Este vorba de măsuri uneori elementare, pe care oamenii le ignoră pentru că se grăbesc sau pentru că vor să pară mai interesanţi ori, de ce nu, mai puternici.

Tocmai pentru a ajuta populaţia să conştientizeze importanţa respectării regulilor preventive poliţiştii au avut zilele trecute o serie de discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, cu tinerii din şcoli şi cu participanţii la trafic, dat fiind numărul de destul de mare de infracţiuni produse în judeţul nostru care au ca victime aceste categorii.

Uşa încuiată îi ţine pe hoţi departe

În cadrul întâlnirilor pe care poliţiştii de la Prevenire şi cei de Proximitate le-au avut zilele trecute cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, dar şi ca urmare a discuţiilor cu oamenii pe stradă, în mai multe pieţe din municipiu, concluzia este una singură: gălăţenii ştiu ce ar trebui să facă pentru a nu fi victime ale hoţilor, dar ignoră deseori regulile, indiferent dacă este vorba de siguranţa lor personală sau a locuinţelor.

"Oamenii sunt receptivi la sfaturile noastre şi recunosc că nu îşi iau măsuri de prevenire, cum ar fi încuierea uşii la apartament când merg să arunce gunoiul, că nu blochează sistemele de închidere automată de la intrările prevăzute cu interfoane ori că lasă ferestrele deschise, deşi locuiesc la parter sau la primul etaj. Tocmai de aceea am încercat să le arătăm, din nou, materiale preventive, în care să le prezentăm deopotrivă avantajele respectării regulilor, dar şi riscurile ignorării acestora", explică cms. şef Adrian Dura, din cadrul IPJ Galaţi.

Încercările poliţiştilor de a-i determina pe gălăţeni să fie mai precauţi s-au oprit si asupra elevilor şi pensionarilor, două categorii vulnerabile în faţa hoţilor, dar mai ales a tâlharilor. "Am încercat să îi sensibilizăm pe tineri cu privire la riscul purtării ostentative a bijuteriilor şi a telefoanelor mobile, iar pe vârstnici, referitor la pericolele la care se expun în momentul în care permit accesul în locuinţă a celor care pretind a fi comercianţi sau comisonari. Suntem bucuroşi să constatăm că măcar în perioadele imediat următoare acestor activităţi oamenii sunt ceva mai conştiincioşi, iar numărul infracţiunilor cunoaşte o uşoară scădere a acestui gen de fapte", conchide cms.şef Dura.

Citit 1274 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2012 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.