Clanul Boldea - o nouă fraudă, de 450.000 de euro. Banii au fost deturnaţi din bugetele şcolilor şi spitalelor

Clanul Boldea - o nouă fraudă, de 450.000 de euro. Banii au fost deturnaţi din bugetele şcolilor şi spitalelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, este acuzat de constituirea unui grup infracţional, alături de fratele său şi de alte trei persoane


Dimineaţa de miercuri a început foarte prost pentru directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, doctorul Valentin Boldea, care s-a trezit cu poliţiştii şi procurorii la uşă. Percheziţiile au început în jurul orei 7.00 dimineaţa, la locuinţa şefului DSP şi la alte şase imobile aparţinându-le altor inculpaţi din dosar. În jurul orei 8.30, procurorii şi poliţiştii au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică unde au făcut o ultimă percheziţie, care a durat până în jurul prânzului.

Valentin Boldea i-a însoţit pe anchetatori pe tot parcursul percheziţiilor, iar la ieşirea de la DSP a declarat că nu ştie despre ce este vorba în acest caz şi ce caută procurorii.

În cursul dimineţii au fost puse în executare 15 mandate de aducere, persoanele implicate în acest caz fiind audiate pe parcursul întregii zile. La DIICOT a ajuns şi directorul de achiziţii din cadrul DSP, dar şi alte două persoane angajate ale direcţiei.

Faptele prezentate de DIICOT

Procurorii au dat publicităţii un comunicat în care se precizează că în acest caz sunt învinuite cinci persoane, acuzate de constituirea unui grup infracţional, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

Anchetatorii precizează că „învinuiţii  Mihail Boldea şi Valentin Boldea au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat si învinuiţii Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin creşterea artificială a cheltuielilor aferente unor achiziţii publice şi prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.

Astfel, membrii grupării au utilizat opt societăţi comerciale, înregistrând operaţiuni comerciale fictive cu diverse mărfuri, cu societăţi aflate în lichidare sau firme tip ”fantomă”, fapt ce a avut drept consecinţă directă diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat.

În sarcina învinuiţilor se mai reţine că au indus şi menţinut în eroare instituţii de stat - Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii - cu ocazia încheierii unor contracte având ca obiect reabilitarea unor obiective de interes public de pe raza municipiului Galaţi (unităţi de învăţământ şi unităţi spitaliceşti), prin modificarea unilaterală a cuantumului cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale şi a contravalorii prestaţiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societăţi controlate direct sau indirect de către membrii grupării”, se arată în comunicatul DIICOT.

Conform anchetatorilor, învinuiţii facturau lucrări şi prestări de servicii la preţuri supraevaluate şi utilizau în mod ilegal sumele de bani, fără a respecta obligaţiile care le reveneau privind obţinerea şi folosirea acestor fonduri. Din primele cercetări, procurorii au stabilit că învinuiţii au creat un prejudiciu bugetului de stat estimat la 450.000 de euro.

Cine sunt cei implicaţi

Pe lângă Mihai şi Valentin Boldea, din grupul infracţional mai făceau parte Mircea Bivol, fostul şef al cabinetului parlamentar pe care Boldea îl avea la Galaţi, George Hristu, acţionar la Agrigal Fruct, firmă la care Mihail Boldea era acţionar majoritar, şi Mădălin Andrei Petrea, fiul Elenei Petrea, fosta secretată de la cabinetul de avocatură a lui Boldea, arestată în celălalt dosar instrumentat de DIICOT. Eugen Roşu se ocupa de întreţinerea tehnicii de calcul de la DSP.

Mircea Bivol este preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi, care a obţinut mai multe contracte de finanţare din fonduri europene pentru modernizarea mai multor obiective din municipiul Galaţi. Astfel, unul dintre contracte a fost semnat de Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi în august 2011 cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru promovarea unor clădiri de referinţă din Galaţi, între care Casa Memorială "Alexandru Ioan Cuza", Muzeul de Istorie, Biblioteca "V. A. Urechea", prima statuie a poetului Mihai Eminescu, Catedrala Ortodoxă "Sfântul Nicolae", Palatul Administrativ, Universitatea Dunărea de Jos şi mai multe biserici. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.023.688,53 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă s-a ridicat la 107.679,60 lei.

George Hristu deţine 10 la sută din firma Agrigal Fruct, cu sediul în comuna gălăţeană Pechea, înfiinţată în iulie 2011, restul acţiunilor fiind pe numele fostului deputat. Agrigal Fruct este una dintre firmele pe care Boldea nu le-a trecut în niciuna dintre declaraţiile de avere şi de interese depuse din 2008, când a fost ales deputat, motiv pentru care, în martie, ANI a declanşat o anchetă.

Anchetatorii au făcut audieri toată ziua, dar până la ora 18,00 nu au luat nicio măsură preventivă faţă de învinuiţii din dosar. Cu toate acestea, ancheta a continuat până târziu în noapte.

Citit 5777 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2012 10:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.