Scumpirea energiei termice furnizată gălăţenilor, amânată pentru la anul
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Scumpirea energiei termice furnizată gălăţenilor, amânată pentru la anul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Electrocentrale Galaţi trebuie să aştepte sfârşitul de an ca să poată mări preţul agentului termic pe care i-l vinde societăţii Apaterm * Municipalitatea, care controlează Apaterm, dă asigurări că potenţiala scumpire nu va afecta şi populaţia

De câte ori nu am criticat procesul decizional anevoios din instituţiile publice din România? Ei bine, tocmai acest proces ajută anul acesta Apaterm, distribuitorul edilitar de căldură, să traverseze cam jumătate de iarnă cu energia termică la preţul vechi. Producătorul local, Electrocentrale Galaţi, este nevoit să aştepte luna decembrie pentru ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să-i analizeze cererea de scumpire a agentului termic în corelaţie cu majorarea operată la materia primă - gazul metan.

ANRE aşteaptă a doua etapă de scumpire a gazelor

După cum ştim deja, preţul gazelor naturale a crescut cu cinci la sută în septembrie, la presiunea Fondului Monetar Internaţional, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru consumatorii industriali. Dar aceştia din urmă aşteaptă o nouă creştere de preţ. "Prima scumpire, de cinci la sută, a fost operată deja. A doua, tot de cinci la sută, va fi operată în decembrie", a afirmat, ieri, Tudor Petre, directorul Electrocentrale Galaţi.

Mare consumator de gaz metan, producătorul local de energie electrică şi termică a anunţat încă din septembrie că intenţionează să revizuiască preţul agentului termic în corelaţie cu noul preţ al gazelor. "Majorarea preţului energiei termice este greu de prevăzut. În orice caz, ea nu va fi mai mare decât majorarea anunţată pentru gazele naturale", declara, luna trecută, directorul Electrocentrale.

Dar ANRE, autoritatea de al cărei aviz pozitiv are nevoie termocentrala ca să scumpească energia termică, nu va lua în discuţie o asemenea solicitare mai devreme de luna decembrie. "Probabil că vom avea veşti din acea direcţie în decembrie, după a doua etapă de scumpire a gazelor", a spus, ieri, Tudor Petre, care în septembrie vorbea şi de "o serie de condiţii" pe care termocentrala trebuie să le îndeplinească până atunci pentru a putea spera la un răspuns pozitiv de la ANRE.

Soluţii pentru protejarea populaţiei

Deşi în prima jumătate a lunii septembrie nici Apaterm, nici Primăria nu vedeau cum ar putea proteja populaţia de potenţiala scumpire a energiei termice vândute de Electrocentrale, se pare că între timp au întrezărit unele soluţii. "Municipalitatea are soluţii pentru a putea prelua efortul financiar suplimentar pe care îl va presupune o creştere a costurilor de achiziţie a energiei termice de la Electrocentrale. Primarul Marius Stan a spus de mai multe ori că, pentru binele a 200.000 de oameni, Apaterm poate renunţa la 200 de angajaţi", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

În prezent, preţul de facturare pentru populaţie este de 247,73 de lei pe gigacalorie.

Citit 2110 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2012 10:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.