Culmea hoţiei! Vezi aici cum te poţi îmbogăţi cu ajutorul gropilor săpate de Primărie pe Viaduct (GALERIE FOTO)

Culmea hoţiei! Vezi aici cum te poţi îmbogăţi cu ajutorul gropilor săpate de Primărie pe Viaduct (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Podul care leagă oraşul de Combinat este în pericol de prăbuşire, din cauza furturilor de cablu, care au afectat structura de rezistenţă a construcţiei

Hoţii de fier vechi din Galaţi au descoperit o nouă mină de aur în zona Combinatului. Astfel, în ultimele săptămâni, viaductul a fost atacat cu târnăcoape şi cu căruţe, iar cablurile care trec pe sub podul ce leagă mastodontul industriei gălăţene au fost distruse metodic.

Treabă inginerească

Conform locuitorilor din zonă, furturile au loc mai ales la lăsatul serii, profitând şi de faptul că iluminatul public nu mai funcţionează de ani buni. „Vin cu căruţele. Sapă acolo unde ştiu că ar trebui să fie guri de vizitare, ancorează un capăt al cablului de căruţă şi pleacă pur şi simplu cu ele. Nouă ne este şi frică să ieşim noaptea, din cauza acestor oameni”, ne-a explicat un locuitor din zonă, care a preferat să-şi păstreze anonimatul, de teama hoţilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Combinatului Siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, respectivele cabluri ar trebui să deservească iluminatul public de pe viaduct. Pe o distanţă de 1,2 kilometri au fost săpate deja 23 de găuri pentru a se extrage cablul din pod. La furt a dat o mână de ajutor consistentă şi Primăria Galaţi, care în această perioadă a realizat o serie de studii privind structura de rezistenţă a viaductului. Concret, firma angajată de municipalitate a săpat mai multe dintre găurile folosite acum de hoţii de cablu.

Conform specialiştilor, furturile de acest tip pot afecta structura de rezistenţă a unei astfel de construcţii. „În funcţie de modul în care a fost construit respectivul pod, pot apărea infiltraţii care să-i afecteze structura”, ne-a declarat inginerul constructor Costel Creţoiu.

Tun pentru micii găinari

Deşi se pune în mod clar în pericol siguranţa celor care circulă pe respectivul pod, hoţii de fier vechi nu iau în considerare decât propriile buzunare. Conform unui calcul simplu, cei care sustrag respectivul cablu obţin o mică avere într-o perioadă relativ scurtă de muncă. Un kilogram de cupru se cumpără la centrele de colectare ale fierului vechi cu sume cuprinse între 21 şi 23 de lei. Conform surselor din Poliţia Galaţi, un astfel de cablu conţine 3-4 kilograme de cupru la fiecare metru, deci pe distanţa de 1.200 de metri se adună cel puţin 3.600 de kilograme de cupru. Cum cu ochiul liber se poate observa că în anumite porţiuni sunt două sau trei cabluri trecute printr-un sistem de protecţie, kilogramele de cupru trensformate în bani înseamnă circa 150.000 de lei, sau, pentru cei mai europeni dintre noi, în jur de 33.000 euro. Nu-i rău deloc pentru câteva săptămâni de lucru! Mai ales atunci când furi din banul public.

Culmea legii

Având în vedere că respectivele cabluri au şi un proprietar, respectiv Electrica, Poliţia nu poate face nimic decât la sesizarea societăţii. În concluzie, dacă oamenii de la Electrica nu sunt deranjaţi de pierderile respective, hoţii au mână liberă. Contactat telefonic, directorul Electrica Galaţi, Iulian Aramă, spune că nu ştie despre dispariţia respectivelor cabluri.

Cu toate acestea, doi inşi s-au ales deja cu dosare penale pentru tentativă de furt. „În noaptea de 31 octombrie, două persoane au fost prinse în flagrant, în timp ce încercau să sustragă cablu. Poliţia a întocmit dosar penal pentru tentativă de furt în acest caz”, ne-a relatat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. De altfel, în urma sesizării "Vieţii libere", comandantul IPJ a trimis un echipaj de la Secţia 2 Poliţie şi unul de la Poliţia Rutieră pentru a vedea care este situaţia în zonă.

Viaductul intră în reabilitare

Deoarece structura de rezistenţă a fost grav afectată, viaductul urmează să intre în reabilitare. Astfel, în urmă cu aproximativ o lună, Consiliul Local a aprobat o investiţie în valoare de 1.272.020 de lei, pentru lucrările ce vizează reparaţiile la viaduct.

Citit 15209 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Noiembrie 2012 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.