Garda de Mediu, aproape de elucidarea poluării de la Gefu

Garda de Mediu, aproape de elucidarea poluării de la Gefu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ancheta privind poluarea produsă la Gefu (comuna Ghidigeni) – acolo unde au fost descoperite îngropate sau aruncate aiurea peste 1000 de tone de deşeuri toxice - se apropie de final.

Potrivit Gărzii de Mediu Galaţi, probele recoltate sunt la laboratorul de la Bucureşti, iar rezultatele vor fi cunoscute, cel mai probabil, săptămâna ce vine.

„Deocamdată vă putem spune că autorizaţia de mediu a societăţii Suintest SRL a fost suspendată, iar aproape 80 la sută dintre materiile suspecte au fost scoase din pământ şi transportate la depozitul din punctul de lucru Prisaca, comuna Munteni”, ne-a declarat Ion Drugan, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

După ce toate deşeurile vor fi adunate în depozitul Prisaca (în fapt, cel pentru care Suintest avea autorizaţie de mediu, deoarece  activitatea de la Gefu era ilegală), urmează partea cea mai complicată a acţiunii. Se vor lua probe de sol şi de apă din zona contaminată şi, coroborat cu rezultatele analizelor făcute la Bucureşti, se va stabili cât de mare este vina firmei Suintest.

„În funcţie de gravitatea faptei, s-ar putea sancţiona firma sau putea să înceapă urmărirea penală împotriva administratorului acesteia, Neculai Prună”, spune Ion Drugan.

Următorul pas este distrugerea deşeurilor. Adică în jurul a 1000 de tone de gudroane (deşeuri de asfalt), dar şi mii de litri de uleiuri minerale, reziduuri petroliere şi alte substanţe a căror conţinut şi toxicitate nu a fost încă stabilită. Operaţiunea de distrugere cade în sarcina firmei Suintest.

Vom reveni cu amănunte după ce rezultatele analizelor vor fi făcute publice.

Foto: Garda de Mediu

Citit 1216 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.