Salariul Marinelei Dobrea produce indignare

Salariul Marinelei Dobrea produce indignare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Viaţa liberă” a calculat cât ar fi trebuit, în mod normal, să primească fosta directoare de la DGASPC Galaţi: aproximativ 25 de milioane de lei vechi, nu 144, cât se pare că lua pe lună *

Salariul directoarei de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, Marinela Dobrea, dezvăluit ieri de „Viaţa liberă” a produs nenumărate reacţii de indignare din partea cititorilor noştri. Atât cei care au comentat pe site-ul www.viata-libera.ro, cât şi cei care ne-au sunat la redacţie se întrebau cum e posibil ca un director de instituţie publică să îşi stabilească după bunul plac un salariu disproporţionat atât faţă de majoritatea angajaţilor din instituţie, cât şi faţă de restul societăţilor publice.

„Vrea bani de concedii? Eu lucrez de nouă ani fără o zi de concediu de odihnă, 24 de ore din 24, sâmbăta şi duminica, iar pentru al doilea copil pe care îl am în îngrijire primesc un spor de 19 lei. Da, aţi citit bine! Atât valorează munca mea pentru un copil pe lună. Ne obligă an de an să facem „cereri de concediu de odihnă”, iar copiii rămân în continuare în grija noastră. Mi-ar fi ruşine să mai cer drepturile în instanţă când „bolnava” vorbea la telefoane de sute de milioane de lei”, ne spune unul dintre cititorii noştri în ediţia electronică.

„Oare ştiu doamna Dobrea şi domnul Chebac că o infirmieră care hrăneşte copiii şi schimbă pamperşii acestora în vârstă de până la 18 ani a primit luna aceasta o leafă de 520 lei? Cum e posibil aşa ceva, mai ales că vor să facă restructurări tot din rândul proştilor care muncesc pe brânci?”, se întreabă un alt cititor.

„Cum e posibil ca această femeie să fi ridicat un salariu de două ori mai mare ca al preşedintelui ţării? Ce merite deosebite are această femeie? Este strigător la cer cum putem tolera astfel de batjocură! Cine şi cum a putut stabili un astfel de salariu astronomic, într-o instituţie de stat? Oare nu e suficient că suportăm salariile şi sporurile nesimţite ale magistraţilor, care continuă să facă de ruşine însuşi conceptul de Justiţie şi, implicit, România?”, a mai comentat un vizitator al www.viata-libera.ro.

Acestea sunt doar câteva dintre opiniile cititorilor noştri, însă mulţi ne-au mai cerut să aflăm la ce sumă se ridică, în mod normal, salariul unui şef de instituţie publică precum DGASPC.

Cum se calculează salariul

Astfel, în mod normal, salariul de bază porneşte de la suma de 1624 de

lei. Se adaugă alţi 893 de lei, reprezentând indemnizaţia de conducere (55 la sută), şi probabilul salariu de merit în valoare de 378 de lei (15 la sută).

La suma care se obţine, 2895 de lei, se mai adaugă sporul de vechime, în valoare de 579 de lei (20 la sută), şi rezultă un salariu brut de 3474 de lei.

După scăderea tuturor impozitelor avem suma finală de 2480 de lei. Adică aproximativ 25 de milioane de lei vechi.

Actuala directoare de la DGASPC, Manon Cristoloveanu, ne-a confirmat faptul că aceasta este suma pe care ar trebui să o ia ca şef al instituţiei.

„Atât ar trebui să primesc, însă eu nu iau aceşti bani pentru că sunt detaşată pe post. Legea îmi permite să optez pentru salariul pe care îl aveam la Consiliul Judeţului, acolo unde sunt încadrată”, a explicat Manon Cristoloveanu.

De la 25 de milioane de lei vechi până la peste 140 de milioane, cât se pare că lua Marinela Dobrea de la DGASPC, e o cale lungă, care nu poate fi explicată decât prin tot felul de sporuri aplicate anapoda.

Curios este cum a acceptat însă Consiliul Judeţului, ordonatorul de credite, să plătească aceşti bani dintr-un buget care numai bogat nu e.

Citit 1678 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.