Halda de zgură ameninţă pânza freatică

Halda de zgură ameninţă pânza freatică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit Gărzii de Mediu, ArcelorMittal nu a făcut niciun demers pentru înfiinţarea unui depozit conform de zgură, deşi mai sunt doar 140 de zile până la închiderii vechii halde *

Conform unui raport al Gărzii de Mediu – Comisariatul judeţean Galaţi, făcut public în 24 februarie 2009, halda de zgură a ArcelorMittal a barat aproape în totalitate scurgerea naturală a apelor pârâului Mălina şi pune în pericol amenajarea piscicolă din amonte şi starea pânzei freatice din zona Smârdan.

Halda de zgură ArcelorMittal a obţinut aviz de mediu la încetarea activităţii în data de 18 iulie 2008, iar depozitarea de deşeuri (zgură) va fi oprită efectiv din data de 16 iulie 2009.

Potrivit Gărzii de Mediu, singura alternativă de gestionare a deşeurilor este realizarea unui depozit conform cu legislaţia în vigoare. Uşor de zis, complicat de înfăptuit! Căci Combinatul nu a făcut niciun demers în acest sens.

Conform raportului la care făceam referire la începutul articolului „până la această dată nu s-a depus la APM nici o documentaţie referitoare la investiţia propusă ca alternativă. Halda de zgură a barat aproape în totalitate curgerea naturală a apelor din Mălina Nord spre Mălina Sud (este necesară de urgenţă asigurarea unei curgeri sigure prin amenajarea unui canal betonat şi decolmatarea iazurilor din Mălina Nord).

Această situaţie poate avea repercusiuni asupra amenajării piscicole Mălina, a freaticului din comuna Smârdan şi a scurgerii apelor în caz de alunecare a haldei de zgură, cutremur de pământ sau ploi abundente în amonte”.

După cum vedeţi, problema este foarte serioasă şi necesită măsuri urgente din partea autorităţilor, astfel încât ArcelorMittal să respecte -  ca noi toţi! - legislaţia de mediu.

Poate că din cele peste două miliarde de dolari scoase profit de Combinat pe anul 2008 s-or găsi ceva bani şi pentru atât de necesara investiţie în halda de zgură... Că doar legea e lege şi pentru ArcelorMittal, nu?!

Citit 1474 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.