Alegerile parlamentare se apropie: Politica dictează şefii Sănătăţii gălăţene
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Alegerile parlamentare se apropie: Politica dictează şefii Sănătăţii gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directorii instituţiilor sanitare gălăţene subordonate direct Ministerului Sănătăţii sau Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au viziuni diferite asupra perioadei care va urma alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie


În vreme ce unii afirmă că rezultatul alegerilor nu ar trebui să influenţeze în niciun fel siguranţa scaunului pe care îl ocupă, alţii spun direct că vor candida la funcţia de director sau preşedinte, doar dacă vor obţine un sprijin politic solid.

Un director, două mandate

Numele doctorului Valentin Boldea se leagă de conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi de pe data de 2 noiembrie 2009. Ajuns la şefia DJSP Galaţi cu sprijinul politic acordat de fratele său, Mihail Boldea, pe atunci deputat din partea PDL Galaţi, dr. Valentin Boldea nu a făcut parte niciodată cu acte dintr-o formaţiune politică. Primul său mandat de director executiv al DJSP Galaţi a durat numai până în luna august a anului 2010, atunci când sprijinul politic i-a fost retras. A urmat, însă, un al doilea mandat, cel actual, care durează de la 1 februarie 2011. Din data de 24 august 2010 şi până la începutul lui februarie 2011, la conducerea interimară a DJSP Galaţi s-a aflat dr. Liliana Moise, cea care ocupă în prezent funcţia de director executiv adjunct de sănătate publică tot în cadrul DJSP Galaţi. La examenul care a avut loc în perioada 26 – 28 octombrie 2010 pentru ocuparea funcţiei de director executiv al Sănătăţii Publice gălăţene, dr. Boldea a susţinut că filiala PDL Galaţi i-a retras sprijinul politic chiar în timpul interviului pentru ocuparea funcţiei.

Doctorul Valentin Boldea a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, în anul 1999. A obţinut apoi specializarea în medicină de familie, cu competenţe în ecografie generală. Din anul 2001 şi până în prezent, deţine un cabinet de medicină de familie în comuna gălăţeană Corni. Urmează acum şi un al doilea rezidenţiat, în medicină legală.

În privinţa alegerilor parlamentare, dr. Boldea susţine că nu a simţit nicio presiune politică până în prezent şi că având în vedere statutul de “funcţionar public” al funcţiei pe care o deţine, nu crede că va putea fi demis în mod direct. “Ca funcţionar public, sunt supus unei evaluări profesionale anuale. Doar dacă indicii de performanţă nu corespund, voi putea fi înlăturat. În privinţa unei eventuale detaşări în alt judeţ, aceasta e o chestiune pe care aş dori să o analizez doar la momentul oportun”, precizează dr. Boldea.

Înainte de venirea la conducere a dr. Boldea, şefia DJSP Galaţi a fost deţinută de dr. Costinela Georgescu, în perioada februarie 2009 – noiembrie 2009. Anterior, între anii 2005 şi începutul lui 2009, preşedinte coordonator a fost medicul ortoped Sorin Ungurianu, din partea filialei PNL Galaţi.

CJAS Galaţi, fără director de peste patru luni

După ce pe 24 iulie 2012 noua conducere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Galaţi a modificat indicatorii de performanţă pentru deţinerea funcţiei de preşedinte al Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS-uri), farm. Olimpia Buzia nu a mai putut rămâne la conducerea CJAS Galaţi. De atunci, la conducerea instituţiei se află fostul director executiv economic, economistul Iulia Petcu.

La alegerile pentru desemnarea şefilor Caselor Judeţene, care vor avea loc, cel mai probabil, în prima lună a anului viitor, farm Olimpia Buzia intenţionează să participe din nou, însă doar în anumite condiţii. “Voi da concurs, însă doar dacă voi obţine sprijinul unei formaţiuni politice. Sunt foarte multe aspecte care intră în calcul, însă totul depinde de felul în care se va desfăşura respective competiţie”, susţine farm. Buzia.

Până în prezent, Olimpia Buzia a mai susţinut acest concurs de patru ori: în 2005, în 2007, în 2009 şi în 2010. Practic, cu fiecare preşedinte nou venit la CNAS, au fost modificaţi şi indicatorii de performanţă. Fosta preşedintă a CJAS Galaţi a absolvit Facultatea de Farmacie din Bucureşti, în anul 1980. A lucrat apoi ca farmacist în Galaţi. În anul 1988 a devenit farmacist specialist, urmând ca, imediat după Revoluţie, să iasă prima pe Galaţi la examenul de farmacist primar. A mai absolvit un masterat în Management financiar şi Administraţie publică locală, la Universitatea „Danubius” Galaţi. Din anul 2010, deţine titlul de doctor în Management în economie, obţinut la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi. La ultimul mandat la şefia CJAS Galaţi, Olimpia Buzia a avut sprijinul filialei PDL Galaţi. Între anii 2000 şi 2005, la conducerea CJAS Galaţi s-au succedat dr. Marin Crăciun, dr. Maricel Cenuşă şi dr. Călina Lazarovici, cea din urmă din partea filialei PSD Galaţi. Actualul preşedinte delegat al CJAS Galaţi, economistul Iulia Petcu, ne-a spus că nu intenţionează să candideze la alegerile din ianuarie 2013. Ea este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice, specializarea marketing, promoţia 1997. În 2004, a terminat Cursul postuniversitar“ Auditul Financiar - Contabil şi Fiscal”, tot la „Dunărea de Jos”. A absolvit şi masteratul de Politici Europene şi Managementul Finanţelor Publice, în anul 2007, la aceeaşi universitate. Este angajată a CJAS Galaţi din anul 1999.

Nici dr. Valentin Boldea, nici farm. Olimpia Buzia, nu au dorit să se pronunţe în privinţa unor potenţiali contracandidaţi la funcţiile pe care ei le deţin sau la care au de gând să concureze.

  

   

Citit 2451 ori Ultima modificare Marți, 04 Decembrie 2012 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.